Påskkursad

Lördag kväll, alltså påskafton, åkte jag till Skebokvarn och Furulandet för att rida för Atli.
Med mig i transporten hade jag Exakt och Brandi.
Perfekt att kunna åka kvällen innan så slapp hästarna åka två timmar transport och så gå lektioner samma dag. Speciellt Brandi som inte åkt så här långt tidigare.
Väl framme fick hästarna installera sig i sin hage och fick kvällsmat och jag fick lite trevlig umgänge och ett glad vin.
På söndagen var det dags för ridning. Solen sken från en blå himmel och det blev snabbt varmt.
Första passet var Exakt lite ofokuserad och en smula stel. Vi lade allt fokus på lösgörande arbete och att få honom att länga ut sin överlinje helt och sträcka sig framåt neråt. Mycket skrölt och skritt och göra halt där Exakt fick sträcka sig neråt då med. Och i slutet av lektionen var han dansande lös och mjuk.
Raskt byte till Brandi för hans första lektion.
Precis som när jag i december red för Hinni så försvann det Brandi är rätt duktig på hemma (och även på senaste ovalbaneträningen) och fram tittade en skuttig, pipig unghäst som småbockade och fick oss att skratta.
Så vi fick börja jobba in mellan hjälperna och börja på lite skänkelvikning men mycket vikthjälper och tydlig tygel och skänkelhjälp och jätte stora eftergifter och massor beröm när det blir lite rätt.
“Beröm mycket när hästen gör lite rätt, då kommer det du berömmer att växa”
Så vi fick flytta ömsom höger ömsom vänster och sen köra lite hopp och lek emellan och pauser. Och varje gång Atli sa “hopp och lek” for Brandi iväg i galopp nästan innan jag han be honom och pep och småbockade.
Men det blev bättre och så fort han fokuserade duktigt en stund så avbröt vi och lät det vara för dagen.

IMG_5966

IMG_5964

Andra passet med Exakt så värmde jag upp med att lösgöra ordentligt i skritt. Och Lektionen gick jättebra! Vi fick jobba med att, efter uppvärmningen där jag bara fick kolla så jag kunde kontrollera överlinjen, göra halt, rygga med lång hals och fort berömma mycket när han tänkte rätt. Efter några upprepningar så kunde jag bara göra halt, vinkla bäckenet och lägga vikten lite tillbaka (utan att sitt tungt) och Exakt följde med bakåt så många steg jag ville med halsen lång rund.
Så började vi höra samma övning i kort skritt, men utan att hästen skulle rygga.
Alltså riktigt kort skritt med lång hals och så “tänka ryggning” ett steg med sitsen, men lätta och fortsätta fram när hästen följde vikten tillbaka bara lite och på så vis få en halvhalt och mera samling i skritten (viktigt att inte tappa energin och framåtbjudningen och så klart inte halslängden). När det funkade, och vi gjort en liten paus, Började vi samla upp skritten ännu mera på samma sätt och sedan över i tölt. Kort tölt med lång hals och halvhalter genom samma system med vikten. Jättefint och Exakt jobbade på superfint och fick massor beröm.
Nedvarvning med trav lång och låg på spåret och sedan lite på volt.

IMG_6012
Ni ser ju hur varmt det var! red i kortärmat för första gången i år! (här stryker jag precis Exakt över halsen med ytterhanden)

 

IMG_6035

Mysig kväll med supergod middag och prat och diskussioner och en god natts sömn.
Dags för dag två!

Brandi var lite uttråkad i den lilla hagen utan nått att göra så jag började dagen med en 20 minuters promenad med B och provade även försiktigt att jogga lite med honom. Försiktigt för mitt knäs skull alltså, inte för hästens – han springer så fint vid min sida.
Knäet klagade inte nämnvärt – skönt.
Sedan fick Brandi beta och jag passade på att skala av honom ett kilo vinterpäls.
Första ridpasset för mig valde jag Brandi. Mycket mera fokuserad pålle nu. Flyttade sig bättre för hjälperna och följde tydligare.
Vi höll på kanske 20 minuter och sen avbröt vi då han var så duktig.
Exakt var så fin på sitt pass! Mjuk och lösgjord, tog hjälperna galant och töltade i vacker hållning med bitvis jättefin bärighet och överlinje! Massor beröm. Det känns så tydligt när han lyfter upp halsroten och börjar röra bogarna – det är läckert!

Ett pass räckte för honom! Kändes helt onödigt att ta ut honom ett pass till efter den fina prestationen.
Så dagens andra pass gjorde vi så att Atli red Brandi ca 10-15 minuter.
Det är skönt med en instruktör som inte försöker flasha och visa upp hästen för ryttaren och andra utan verkligen går in för att känna var den är och utbilda den därifrån!
Så tycker jag en hjälm hade varit på sin plats. Men det är ju jag det.

AtliB

 

 

 

 

 

 

 

AtliB2

 

 

 

 

 

 

 

 

Mycket nöjd med Baby B och X:et!
Lite beta gräs, mocka hage, packa in grejer i bilen och vinka hejdå till de som var kvar.
Och sen bar det av hem till Tungelsta.
Väl hemma var det lite moiga pållar jag lastade av. Ut i hagen där de först stod och hängde lite vid grinden och sen började Brandi knuffa på Exakt, som tydligt visade att “nu snorvalpen är du inte önskvärd här!”.
Brandi stod och tänkte över meddelande han precis fått och sen var det som han fick syn på Nykur, som gick betade längre bort i hagen och så satt han av i sporrsträck och formligen överföll sin bror och buffade och knuffade och såg ut som om han behövde berätta om allt han varit med om. Säkerligen förmänskligat – men väldigt roligt att titta på!

IMG_5819

 

Tags: , , ,

2 Responses to “Påskkursad”

  1. Elin says:

    Hur skulle du börja jobba med en lite halvseg halvtjock pålle som endast skogsmullat senaste (alla) åren den blivit riden, (i 4 år). Alltså inget jobb med flytta och böja m.m. Reaktionsseg och lite “jag gör det imorgon, istället” attityd.. 🙂

  2. […] han ju 4,5 år och hade aldrig gått en lektion förr) och så var det likadant när jag red för Atli i påskas och Atli trodde nog inte helt på mig när jag förklarade att Brandi kan mycket mer än vad som […]

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.