Romerskt inlägg

20140127-175444.jpg

Jag fotograferar Colosseum

20140127-175147.jpg

Jag på Spanska trappan

Ja det har varit lite tyst här några dagar. Det är för att vi varit- och ÄR i i skrivandes stund – i Rom!
Rom som i Italiens huvudstad!
Det är så att min mor fyller 70 här i dagarna, och hon skulle aaabsolut inte fira!
Nejdå, inte då. Det skulle ofiras och hon meddelande tidigt att hon kommer åka till Rom med sin väninna.
Så min syster kom med idén: skall inte vi åka dit och överraska henne! Sagt och gjort. Via ett litet sms till väninnan fick vi exakta datum och tider på deras resa samt vilket hotell de skulle bo på.
Lite fixande med en kurs i Umeå som behövde flyttas och ett jobb på Skandia som behövde tas ledigt från senare så var vi inbokade på samma hotell. Maken och jag kom på torsdag mitt på dagen, mamma och hennes väninna på fredag kväll och min syster Pia på lördag kväll.
Så torsdagen ägnade jag och Pelle åt att promenera och titta på lite av den enorma mängd av gratis-kultur som Rom svämmar över av: Pantheon, Fontana di Trevi, Forum Romanum, Colosseum samt olika palats och byggnader. Den resvane läsaren kan nu invända att både Forum Romanum och Colosseum kostar att gå in på, vilket är sant. Vi gick och tittade över staket och runt omkring, då vi ville se det, men inte betala in förrän alla var med.

trevinatt
Fontänen

Så kom fredagskvällen. Vi köpte en hutlös dyr flaska Gula änkan (det skiljer enormt på priset från butik till butik här. Och då pratar vi att det skiljer 300kr i pris!) och pratade ihop oss med portiern på hotellet.
När damerna anlände och hade checkat in ringde portiern till vårt rum. Vi kilade då ner och fick vår flaska, som hotellet vänligt nog hade lagt på kylning i köket, samt champagneglas.
Så tassade vi till mors rum och knackade på och ropade “surpriiise” när mamma öppnade!
Och OJ vad surprised hon blev! Något så otroligt överraskad! Hakan slog nästan i golvet och hon stod och stirrade!
Väninnan var nästan lika förvånad då hon nästan glömt att vi sms:ats samt att vi inte hörts vid mera efter det (vi bekräftade aldrig till henne att vi skulle komma till Rom, bara tackade för tiderna). Resten av kvällen gick åt till förklarande, kramande och glädjeyttringar av olika slag. Samt champagnedrickande, vilket aldrig är fel!

Nästa dag lyckades vi få inriktat på lite shopping och äta-gott samt Pantheon och fontänen som svenskan en gång gjorde så känd igen. För min syster skulle ju anlända på kvällen, vilket mamma inte visste om. Så Pelle föreslog att vi frågar portiern om var vi skall äta i närheten av hotellet. Sen kila vi ner och förklarade läget för portiern och när vi satt på restaurangen dök Pia upp där. Och mamma gapade igen och nöp sig i armen. Och skrattade, kramades och log! Och så skålade vi mera.

Nu är vi alla här till på onsdag då mamma, Solveig och Pia åker hem och på torsdag åker Pelle och jag hem.

Tips om ni är i eller skall till Rom: Vatikanmuséet är gratis sista söndagen varje månad (vilket en del ställen verkar vara), passa på att gå då om ni har möjlighet. Dit går de flesta, för att inte säga alla, för att se Sixtinska kapellet. Ha bekväma skor och en välsmord nacke med er! Och tid! Det tar tid! Allt från att stå i kön (tog ca 45 min, men det var sol och kön rörde sig nästan hela tiden på ett angenämt sött framåt) och avvärja er från försäljare av olika slag (vykort, guidening på olika språk, de som bara säger att du kommer inte komma in idag, och krimskramsförsäljare), till själva promenaden genom hela Vatikanmuséet innan ni tillsluuuut kommer fram till Michelangelos verk längst in. Det tar ca 1 timme att komma fram till det berömda Sixtinska kapellet från det att man kommit in på Vatikanmuséet!
Men vad häftigt det är att se dessa historiska verk i verkligheten! Michelangelo kunde sin grej!
Med värkande nacke och trötta fötter kommer man ut och äter lunch och går sedan till ett närbeläget café och beställer kaffe (vilket är helt otroligt gott i Italien!) sådär direkt utan att titta på någon meny först.
När man sedan går och skall betala inser man att det var det dyraste kaffet man druckit någonsin. Jag säger inte att det händer (alla), säger bara att det finns en uppenbar risk att det kan hända. Så att säga.

I januari är det lågsäsong i Rom och det är, vad jag förstått förhållande lite turister. Det betyder inte att det är folktomt på något sätt. Men det är inte nödvändigtvis skittrångt överallt hela tiden. Vilket är skönt. Det är inte heller skitvarmt. Idag är det inte varmt alls. Det har varit några få plusgrader och regn i olika grader hela dagen.
En bra dag att besöka världens näst största kyrka på, S:t Peterskyrkan! Oootroligt vacker! Vilket ställe! drottning Kristina (av Sverige) är en av de tre kvinnor som vilar där, vilket är lite häftigt.
Och om ni ändå är där: ta er ändå upp i kupolen och se den fantastiska utsikten över Rom! Dock värt att tänka på att även om man tar hissen upp så är det 320 trappsteg att gå uppför för att komma högst upp. Så om man har problem med knäna eller hjärtat eller är väldigt överviktig kan det bli knepigt (det är smala, trånga trappor bitvis).

Här följer lite bilder. Redigerar som sagt inlägget när jag kommer hem, så det ser lite snyggare ut.

20140127-174758.jpg
S:t Petersplatsen från kupolens topp!

20140127-174906.jpg
Colosseum

20140127-174934.jpg
Den klassiska trappan i Vatikanmuséet. Mycket fotogenique!

Tags: , , , ,

Leave a Reply

*