Archive for January 21st, 2014

Förtydligande och svar

Tuesday, January 21st, 2014

Jag fick precis en sådan kommentar som jag förväntade mig.

Jag förtydligar:
När ishestnews.se ställde sina frågor till mig fick jag frågan: Hur skulle du beskriva de största förändringarna i FIPO?
Det är den frågan jag svarade på. Sedan togs de två sista orden i frågan bort då det publicerades. Därav svaret att det inte är så stor skillnad för ryttaren, efter som förändringen inte rör reglementet i sig utan just domarhandledningen!
“Som vanligt” syftar alltså på själva tävlingarnas reglemente och att programmen ser ut som tidigare.

Angående filmklippet i det förra inlägget vill jag först bara säga att Kolfaxi är en fantastisk häst och ryttaren är en mycket kompetent tränare och ryttare. Jag tror faktiskt ekipaget i fråga fick Featherlight price på NM 2012  och det säger en hel del!
Just den här visningen var nog inte en njutning för någon av parterna. Och sånt händer alla ryttare ibland.
Om ni tycker det här inte var så tokigt:
Byt ögon och kolla på filmen igen. Kolla gärna på den på helskärm på en dator – inte på telefonen (det är för liten skärm för att se bra)
Hur är ridningen? Är den harmonisk? Är det mjukt?
Hur jobbar hästen med överlinjen (tillåts jobba med den samma). Hon är kontakten mellan häst och ryttare? Hur används stångbettet i den här visningen?
Titta på hästens mun och huvud på första långsidan i kort tölt (ca 39 -54 sek in i filmen).
Är det här en avspänd, lösgjord häst?

Med den här ridningen spelar takt och rörelser ingen roll.
Självklart skall takten vara ren och för de riktigt höga poängen skall hästen ha rörelser. Men här, på just den här visningen slår ekipaget i en brandvägg angående ridning och kan omöjligt komma högra än 6,0.
För det här är inte acceptabel ridning (de två första momenten – långsam tölt och steglängdsökningar).
Det här ekipaget fick rätt hög poäng på den aktuella tävlingen.

Jag vet att det här är känsligt – det är kanske fel att visa på ett namngivet ekipage såhär?
Men ekipaget ställde ändå upp på ett världsmästerskap som filmades. Skulle en länk varit bättre n att ha klippet direkt i inlägget?
Jag betonar igen att det här inte är så vi är vana att se det här ekipaget.
Det blev fel dom emellan och en enorm utveckling i kontakten mellan dom har skett på banan!

Sådana här visningar kommer fortfarande att få höga poäng (ja visst tappar ryttaren och hästen kontakten ett ögonblick, men så fick de inte 10 heller)
httpv://www.youtube.com/watch?v=qUAwYOiwhm0&feature=youtu.be

Angående att handledningen borde komma ut fortare så kan man tycka det.
Men det är ett eeenormt arbete att göra om hela handledningen. Det har tagit många, många timmar av ideellt arbete för många personer och vi fick inte heller mera än låna handledningen på seminariet. För den är inte 100% klar.
Några formuleringar skall ändras, några luckor fyllas i.
Den kommer komma ut mycket snart.
Riktlinjerna för att rida har inte ändrats så jättemycket – det är bara tonvikten på kontakten mellan häst och ryttare och hästens lösgjordhet (en samlad häst är också lösgjord!) som är tydligare. Det har väl aldrig sagts att man skall rida hårt? En vacker överlinje har alltid premierats!
Den kommer bara bli ännu viktigare nu!

Jag läste en kommentar på sociala medier om att den nya domarhandledningen borde tas i bruk på hösten då “många börjat ladda upp inför SM nu”.
Va? Men snälla rara då tycker jag man skall tänka över sin ridning och träningsfilosofi en gång till!

Sen tror jag att det kommer vara ett år av relativt ojämna bedömningar i år. Och eventuellt lite skralt med kommentarer på protokollen då vi domare kommer behöva fokusera och jobba mera med att hitta vår poäng tills handledningen börjar sitta i ryggmärgen. Flera träningstillfällen för domare är på G runt om i landet.
Eller så har jag helt fel och vi är helt överens och allt blir strålande direkt!