Nollställning inför vintern

Efter en tuff säsong med mycket träning och en del tävlande ville vi göra en rörelsekontroll av Exakt inför vinterträningen.
Så efter sista tävlingen för säsongen, den 18/10 på Häringe, så åkte vi till Evidensia Stav och lät fantastiska Maria Lendau klämma och känna igenom fina fuxen.
Vid böjproven så hade han 0,5 grads reaktion på högt bp höger bak.
Och vid longering var han något ojämn vänster bak, väldigt lite, men dock.
Efter ridprov och bedövningar i omgångar med idel lovord om hur elastiskt och fint han rör sig, speciellt i trav, var vi överens om att vänster bak blir lite obekvämt för honom i tölt på böjt spår och höger bak jobbade inte helt jämt när vänster bak var bedövat.
Men om och om igen poängterade Maria “men Malin det är alltså sååå lite!”
Vi valde att behandla Exakt i bägge bakknäna. 20 min skritt för hand/dag och återbesök om tre veckor.
När de tre veckorna gått och vi var på återbesök, men hos Izabella Granswed, som jag också har stort förtroende för, då Maria åkt till varmare land över vintern (åååh, är lite lätt avis!).
Omdömet blev: du skulle kunna tävla på det här Malin – ingen skulle säga något! Det lilla vi ser är för att vi är nördar och verkligen ser.
Höger bak var helt bra och vi såg en liten, liten ojämnhet på böjt spår på vänster bak.
För att vara helt säker på att det var knäet på vb som gav den lilla hältan så bedövade Izabella först hasen och lade sedan en ringblock ovanför kotan, vilket bedövar allt nedanför det, alltså kota, hovled och hov. Inget av detta gjorde någon skillnad.
Vb knä behandlades en gång till och nu har jag tömkört honom rakt fram i en vecka och idag satt jag upp och skrittade uppsuttet.
Nu skall han skrittas uppsuttet en vecka rakt fram (eller, tja, jag kommer växla mellan ridning och tömkörning) och sedan lägga in trav och tölt rakt fram och sedan öka på med galopp och böjda spår. Fullt igång vid jul.

En del tycker säkert att jag är lite överdrivet “noggrann” och petig. Kanske är jag det.
Vet inte.
Men varför inte behandla när en liten hälta faktiskt finns än att rycka på axlarna och säga “äh det är nog inget”. De är ändå vänster bak jag funderat lite över under hösten och tittat på om och om igen.
Och då känns också timingen bra nu inför vintern. Det skall ändå lugnas ner och jobbas grundarbete.

Igår var Per-Martin Andrén ute hos oss och vaccinerade hela ligan hästar och kollade även munnarna på 14 hästar. Jag gillar hans opretentiösa framtoning, snabba, effektiva arbetssätt och förmågan att snabbt kolla av och avgöra om något behöver göras eller inte.
Brandi och Exakt fick MVG på munhålan vilket ju känns bra så klart!
väldigt lugn vecka nu för hästarna då de är vaccinerade.

Förra veckan kom en ny häst hem.
Aldinrós är ett femårigt sto, e: Háleggur från Oskarslund. Ägaren kontaktade mig för att få hjälp med utbildning av hästen och sig själv. Jag var och tittade och provade hästen och hon visade lite irrationell ilska och stegrade så till den milda grad att jag vill kolla upp så hon inte har ont innan vi fortsätter med henne.

aldinros1
Nu har hon varit på kliniken en gång och förutom en lite för hög spänningsgrad i ryggen och ett bakben som inte helt rör sig som det skall hittade vi inget.
Hon behandlades i en kota bak, och har promenerats dagligen sedan dess och jag har tömkört henne lite.
Longerade henne här om dagen och det är något som inte helt stämmer i hennes rörelsemönster, men det är väldigt svårt med en  något överbyggd häst med mycket tölt, som växlar lite mellan gångarterna och dessutom inte kommit så långt i sin utbildning. Är det dålig balans enbart?
Jag tror faktiskt inte det. Vänster bakben rör sig annorlunda och “fel” i bägge varven och i ena varvet har hon tydligt svårare för trav.
Ägaren skall åka i väg på en resa, så Aldinrós bor hos mig på Vädersjö en månad. På tisdag skall vi på återbesök på kliniken så vi får se vad som tycks. Kanske är hon bara svag och har dålig balans?
Fortsättning följer.

aldinros2

 

Tags: , ,

One Response to “Nollställning inför vintern”

  1. […] Här kan man läsa om man vill ha det från början. […]

Leave a Reply

*