Archive for November 30th, 2015

6-åriga barn och Grotesco

Monday, November 30th, 2015

Veckan har gått, fredagsmyset varit och lördagen verkar innehålla mest regn.
Är rätt nöjd med planeringen, som gör att Erica rider Tindra, jag rider Exakt och tömkör Aldinrós och resten av hästarna har vilodag.
Söndagen innehöll lite mera regn, tömkörning och en uterittslektion.
Veckan har gått fint.
Läste en intressant artikel här om dagen.
Den här.

Citatet “En häst fungerar bäst om man bemöter honom som att han är ett 6 – årigt barn med grava koncentrationsproblem och taskig kroppsuppfattning. Då slipper man otroligt mycket konflikter.” fastnade. Det är väldigt väldigt sant.
OBS! Alla hästar är inte såhär – men om vi bemöter dom med den tanken så slipper vi många konflikter och kan nog vara trevligare mot dom!

När jag första gången red ut på Hrekkur satt jag och småfnissade, för citatet ovan stämde så bra in på honom. Oj, vad bakbenen kommer gående och oj – där var ett framben – vad skall jag göra av det?
Vi skrittar och växlar steglängd. Gör jättekorta övergångar skritt-trav-skritt. Många. Övergångar. Blir. Det.
Dock blev det en storskillnad på hans balans bara från början av passet till slutet.
Hrekkur är ju ung, 5 år, och väldigt ambitiös. Och när han blir trött är det som att slå “av” på en strömbrytare. Då är det bara att avsluta och sitta av. Han är inte mottaglig för inlärning längre där.

Aldinrós har jag börjat skritta igång.
Men första gången jag skrittade ut själv visade sig hennes humör. Det är tvärstopp och försöka vända om. Eftersom jag har träffat hennes stegringar och humör och inte känner för att ligga på rygg i diket med henne över mig eller riskera att åka av så stod vi still, och still och still tills hon gick fram fyra steg och då vände vi hem. Nästa dag fick vi draghjälp av kompis, vilket gick lite bättre, men inte mycket. Fortsatta försök att vända hem, hot och bock och stegring (men inget hände).
Så dagen efter det blev det tömkörning på samma vägsträcka.
Och där kom konflikten på riktigt. Tjong, rätt upp i luften, försök att vända hem, och en mycket förvånad häst när det inte lyckades.
Ca 30 minuters krig om att skritta rakt fram. Jag vann.
Dagen efter det vilade hon och idag när jag tömkörde var det ett litet lamm som så fromt skrittade fram utan antydan till stopp. Vi kunde till och med vända om på hemvägen och skritta bortåt förbi “det svåra stället” igen utan protester.
Bra! Då får vi se hur det går till häst imorgon.

I lördags var vi dessutom in till den Stora Staden, jag och maken.
Intog middag på Cloude Nine, vid Norra Bantorget och såg sedan föreställning på Scalateatern.
I mars (!) köpte vi biljetterna, för att få bra platser (det fanns inte vettiga platser innan 28/oktober alltså…). Men nu var det äntligen dax! Grotesco!
Och det var…HEEELT galet bra och underbart och urballat!

Rekommenderas åt det varmaste!
De kommer vara på turné under våren – så passa på om de kommer i närheten!

Nu – ridskoledags!