Märken hit och dit

Sara frågade i en kommentar om de 5 ryttarmärkena som man kan ta på islandshäst.
De är framtagna av Hólar, en högskola som ligger i Sauðarkróki på Island.
Det finns rätt lite att läsa om dom på svenska, men på isländska hittar man en hel den om man söker på Knapamerki.
Fenella har dock skrivit ett bra inlägg om dem!

På Fors har vi haft utbildning och examination i märke 1 och 2.
Det första och andra märket är väldigt basic grejer som att borsta och kratsa hovar samt sadla, tränsa och leda rätt (i skritt och trav/tölt). Men tror inte att du visste hur man kratsar hovar, nejdå – det skall göras på exakt ett visst sätt (inte som man lärt sig innan), men det är vettigt och har ett gott säkerhetstänk. Och så är det rakt igenom – stort säkerhetstänk och grundligt.
Det har varit roligt och intressant att undervisa i och även om det är lärorikt känner jag själv inget behov av att betala för de relativt sett dyra kurserna för att få ett märke för att bevisa att jag kan det jag vet att jag kan (och faktiskt jobbar med). Kan låta snorkigt, men det är inte så jag menar.
Jag är absolut ödmjuk för att jag verkligen inte kan allt, men märken är inte helt min grej och jag har ju fått allt utbildningsmaterial för märke 1 och 2 för att utbilda eleverna på ridskolan. Och på kuppen fått öva rätt mycket själv på de exakta greppen och sätten (en del precis så som jag redan gjort innan, t.ex. uppsittning på hästen (i hästens riktning, från bägge sidor om hästen, hållandes tyglarna som om jag redan red och ha bägge fötterna i stigbyglarna innan jag säter ner rumpan i sadeln).
Så att betala för att få ett diplom och en pin för detta är inte helt min grej personligen, men jag är absolut inte emot det – det är bra!

SIF har också ryttarmärken, som är efter Hólars modell men på svenska. Jag var för två år seden på en workshop på Stenholmen och vi jobbade och fick prova ryttarmärkena. De är bra, men det hörs inte så mycket om dom.
Jag vet inte varför Ylva valde de isländska istället för de svenska på Fors.

 

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.