Exakts bakgrund

Nina skrev en kommentar på förra inlägget som kan vara intressant för flera att läsa svaret på.
Nina skrev:
Hej. Du måste ha varit med hela uppväxten på Exakt (för han är väl från Fors om jag inte minns fel) och om jag har förstått det rätt så är han lite osäker på saker och spänd, har du nått att gå på varför han e så? Hur är hans föräldrar? Har han alltid varit så? Lite nyfiken bara och han är nog i bra lugna händer nu :).

Ja jag minns när Exakt föddes och att jag tyckte att namnet var coolt (han fick det för han är född på Exakt beräknat datum, den 1/6), men jag jobbade inte heltid på gården då längre utan bara på ridskolan och då ser man inte unghästarna nästan alls.
Han åkte iväg på unghästbete och växte upp.
Så jag har inte jobbat med honom förrän han var 5 år.
Marie Carlsson gjorde grundinridningen av honom hösten då han var 4 och ca februari 2012 började jag med honom.
Lite tunn, skrikig och extremt känslig var han. Överkänslig.
Marie hade uttryckt att hon tyckte Ylva skulle kastrera honom och jag höll med. För känslig och hoppig och han hade ingen ro i kroppen utan bara sprang och skrek i hagen hela dagen.
Den 31/3 2012 skrev jag i bloggen:
Exakt och jag jobbade i repgrimma i ridhuset i torsdags och jag började nästa gråta av lycka när jag kunde lägga repet runt hans bakdel och lugnt dra i repet och han följer det lugnt och sedan kommer fram till mig och lägger pannan mot mitt bröst.
Vi har jobbat med den här övningen och han är så bakskygg och ryckig så det otaliga gånger lett till att han hoppat till och farit iväg när han känt repet mot baken. Men det gick bättre och bättre och nuuu funkade det!

 


Exakt i maj 2012

Men jag har faktiskt även ridit in Exakts mamma Eyrarós (gjorde det som en del av min praktik på Fors, hösten 1997). Exakt är väldigt lik sin mor i sitt beteende.
“Rosen” kom till Fors som 7-åring oinriden och de första månaderna kunde det ta 20 minuter att fånga henne i boxen. Väldigt skygg och spänd. Bockade mycket under inridningen, men bra gång hade hon.
Jag och en praktikant till på gården red in henne under Ylvas övervakning och hjälp och Nina K töltsatte henne. Senare tränade och avelsvisade Marie C henne med bra resultat.


Eyrarós

Exakt har fått lära sig mycket av mamma Rosen. Som 5-åring var han otroligt rädd om sina ben och jag har spenderat timmar med att bara stryka över dom och borsta dom tills han slutade rycka och lyfta på dom.
Rosen var så himla rädd om benen så hon i början kunde försöka lägga sig ner så man inte skulle ta i hennes ben. Hon lärde sig med åren, men tyckte aldrig om att man rörde vid hennes ben.
Men flyktinstinkten är stark i honom och han kastrerades för att han var för känslig och för skrikig och hoppig. Många gånger under våren då han var 5 (och hingst) var det ett måste att longera innan jag kunde sitta upp och rida. Och jag kommer ihåg en gång då han varit jätteduktig,men jag kunde inte sitta av då han stod och vibrerade och var på gränsen att explodera och jag inte ville göra en situation av avsittningen, så det var bara att rida lite till så han slappnade av så mycket att jag kunde sitta av.

Han är mycket socialiserad och pysslad med och har ju även gått lite som ledare på turridningar och jobbat i ridskolan, men instinkt är instinkt.
Tror aldrig man kan ta flyktinstinkten ur honom helt, men bättre skall det ju bli! Vi jobbar på det!

Exaktmaj 027.JPG

Exaktmaj 037.JPG
Här har Exakt precis börjat tölta. Pelle kom och fotade salubilder i maj/juni 2012

Exaktmaj 082.JPG

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.