Uppiggande i decembermörkret

Under december har jag inte enbart ridit och hållit lektioner – jag har även hållit en föreläsning och en clinic för att pigg upp i decembermörkret!
Gänget ute på Västergården var sugna på mera kunskap så två onsdagar i rad hade vi “inte-ridlektioner”!

Först ut var en föreläsning på 3 timmar om att “träna för hållbarhet” där vi gick igenom vad hästen är och vad vi gör med den, samt hur vi kan jobba och bygga upp hästen så den på bästa sätt håller för det vi vill göra med den.
Veckan efter var det clinic i ridhuset med tema “arbete i repgrimma och tömkörning”.
Jag valde att ta med mig egna hästar till clinicen, hästar jag kände och kunde visa lite resultat av träning med. Brandi och Exakt fick komma med.
Brandi är ju en rolig kille på många vis. Kommer ni (som läst här lite längre) ihåg att jag berättade att han i början av sitt ridhästliv kunde sköta sig väldigt trevligt hemma, men blev som förbytt när en instruktör, eller till och med fotograf, stod i mitten? Han gick från avslappnad och koncentrerad till hoppig, pipig och småbockig.
Det har helt försvunnit nu i ridning, men på clinicen dök det upp igen!
Jag hade precis förklarat att Brandi är en lite långsam individ, som jag hela tiden fått jobba med att han skall ta signalerna snabbare.
När vi sedan skulle börja med att ha skulle skritta runt mig studsade och småbockade han iväg och ville bara kuta i full fart! Jag skrattade lite förvånat och vi konstaterade att det var rätt bra att nått sånt här hände för då fick jag tillfälle att visa hur man löser det när hästen bara vill springa och inte gå lugnt.
Brandi sansade sig riktigt fint och vi visade fram och stopp, backa, flytta bogar och bakben (en/ett i taget), övergångar, varvbyten och så på slutet lite samling i repgrimma (något som jag borde be någon filma/fota när vi jobbar med – Brandi har blivit så himla duktig på det!). Samt lite grundtölt från marken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har tyvärr bara en någorlunda tydlig bild från clinicen.
Camilla Vinberg fotade mig och Brandi

Bytte sedan häst och tog in Exakt. En häst med mycket nerv och känslighet där jag hela tiden fått jobba med att han skall tygla sin flyktinstinkt och vara avslappnad med mig.
Började lite i repgrimma med de grundläggande övningarna och klädde sedan om honom till tömkörningsgrejer och träns. Och så tömkörde vi och jag visade hur grunderna funkar, styrningen, att sidföra och vad jag brukar jobba med. Exakt var fantastiskt duktig och jobbade väldigt duktigt. Grundtölt och tölt på töm funkade riktigt extra bra för dagen! *stolt*
Han var även så fint avslappnad före och efter och följde mig lös och stod sedan helt avslappnad och hängde medan vi pratade efteråt.

Mycket prat och frågor (vilket är jättekul!) och bra diskussioner blev det och jag hoppas på att kunna göra flera sådana här grejer då det verkligen är kul!
Är ni flera som är intresserade av sådana här upplägg så är det bara att höra av sig. Självklart kan jag jobba även med hästar jag inte känner.
Nu avslutas strax det här arbetsåret. Aldinrós och Hrekkur går på vila och de andra (Brandi, Exakt, Váli, Vísir och Tindra) kommer hållas igång men lite lugnare.
Den 28/12 håller jag en clinic om arbete i repgrimma och kommunikation på Fors Gård för FRS.

I övrigt är väl julen, som den brukar bli för oss, inte för fridefull, men ändå lugn.
Min mamma, syster och systerdotter kommer hit och syrran har även med sig sin hund, samt att Brittas underbara Mini (Harrys syster) är här över jul och nyår. Så fem personer och 3 hundar i vårt – inte så gigantiska – hem. Livat, men underbart och väldigt trevligt räknar jag med att det blir!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyvaken Harry, men mustaschen på sned 

 

Fridefull/fartfylld (välj det som önskas) jul på er där ute!

Tags: , , ,

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.