MöRS och Dis KM 2015

Börjar med svar på kommentaren på förra inlägget av Kameratrollet:
Jo men det är klart det går om man vill. Men jag vill även att det skall vara enkelt. Att “redigera via öppen källkod” är grekiska för mig – jag vet inte vad det betyder.
Och det är inte kul att fota med kit-objektivet på en skakig gammal kamera där de flesta bilderna ändå bli sämre än mobil-bilder.
Därför är det färre bilder än tidigare i inläggen.
Det här är inte kritik på din kommentar – bara en förklaring 🙂

I helgen som var var det tävlingsdags!
Mökkur Ryttarsällskap och Dís Islandshästförening ordnade KM tillsammans på Ensta i Grödinge och det var ca 80 anmälda ekipage. De allra flesta var i V5 och T8 och i de “öppna” klasserna (V2,T3,T4 och F2) var det lite tunnare i startfältet. Endast i F2 (av de klasserna) var det finaler.
Jag red Exakt i V2 och T3 och Brandi i F2 och T8!
Börjar med Brandi:

_DSC1357
Han har skött sig mycket väl på träning och kännas stark och utvecklas bra.
MEN: Han blir nått så in i bomben trött av tävling. Mentalt alltså.
Vi har varit på Atli-träning på Sundbyholm och åkte och tränat på både Ensta och Häringe vid flera tillfällen. Jag kan värma som vanligt och rida program på banan och när vi är klara är han jobbad men inte slut och framförallt mentalt med.
Men på en tävling kan han ridas hälften så mycket som på en träning (typ) och ändå vara helt färdig mentalt efter ritten. Alla intryck med musik, speaker, massor hästar och människor och den underbyggda stress som lätt uppstår tar väldigt mycket kraft.
Jag har ju ridit V5 med hyfsade resultat förra året (3 ggr) och i vår, men tyckte det var dags att avancera till femgång nu. För att börja träna.
Att det inte skulle bli någon pass var jag rätt säker på från början. Och då kan man ju fråga sig varför jag väljer att ställa upp upp i femgång. Jo, som jag skrev – just för att träna.
Hur gick det då? Jomen jag är nöjd!
Brandi är lite tunn (han växer) och jag öser på med extra grovfoder varje dag samt lusernhack och krafft muskel. Han är även en smula bakhög för tillfället. Han har heller inte gått så mycket, då det inte riktigt i min värld funkar att träna en häst som tunnat ur lite och växer vidare mycket.
Hur som helt gick allt utom passen riktigt bra.
Kul att se på kommentarerna och siffrorna att att allt är på rätt väg. 5,0 – 5,5 på allt utom passen, som ju blev 0 som jag förutspådde.
Skritten var inte helt så avslappnad som vi kan ha den hemma och formen var generellt inte heller så trevlig som vi kan ha den. Men han var jämn, gick fram och hade ett trevligt flyt. I “passläggningarna” så lade han sig samtliga tre försök, men sedan blev det fyrtaktigt, och rollande och lite galoppinslag  i en. Så inget som går att kalla flygande pass. (men på rätt väg – för det var inte galopp).
3,6/ 3,7 /3,8 = 3,7 blev slutpoängen på femgångsdebuten. Ungefär som jag förväntat mig.
I slutet av dagen var det dags för T8.
Jag tog ut Brandi och kände efter hur han kändes och valde att rid T8: an.
Vi gick ut på 4,8 av alla domare. 4,5 för första momentet (rollade lite och ville se sig omkring) och 5,0 för andra momentet där han flöt på rent i öppen form.
Vi slutade som första ekipage utanför final på det. Av lite över 30 startande. Nöjd med min sena, lite långbenta kille!

_DSC1278

 Exakt gick V2 och T3. Det var förvånansvärt få startande i de grenarna och inga finaler utan bara uttagningar.
Fyrgången låg på lördag och tölten på söndag, vilket var rätt skönt (speciellt som jag red både F2 och T8 också på lördag).
Korta tölten kändes helt ok. Lite kort i halsen och ine helt lösgjord, men stabil och lugn – det gick att komma fram till honom. Poängen 6,0/5,5/5,5 med kommentarer om bra takt, stabil, fin hållning.

_DSC4385
Traven gick ok. Inte helt den energi han kan ha, med stabil och utan uppslag. Poäng 6,0/6,0/6,0.
Skritten var sämst för dagen. Han gick inte helt fram, men slappnade ändå inte av helt. Och gick inte fram till handen. Poäng 5,0/4,0/5,5
Galoppen då. Fattningen bra, stabil och jämn, inte helt framme vid handen. Poäng: 6,0/6,0/6,0
Och ökade tölten där tempot börjar finnas och han var hyfsat stabil. Någon enstaka rollning och en rätt öppen form. Poäng 6,0/ 5,5/6,0.
Detta slutade med 5,8/5,4/5,8 = 5,67 och en tredjeplacering.

_DSC0297
På söndag var det dags för T3 och där gick korta tölten obra (ofokuserad ryttare som byter taktik mitt i och rör ihop det…) (5,0/5,5/5,0), steglängdsökningarna ok, någon riktigt trevlig nedtagning, en rollning (5,5/6,0/5,0) och en ok ökad tölt (6,0/6,0/5,0) vilket resulterade i 5,2/5,8/5,0 = 5,33 och en andraplacering.
Det riktigt roliga för helgen var dock att Exakt och jag blev klubbmästare i fyrgång!
Högsta totalpoäng i en fyrgångs- och en töltgren (av MöRS:are) ledde till detta,
Jättekul!

IMG_0297
Fint värre med täcke, jätterosett, blommor och en pokal som får SM-priserna att blekna!

IMG_0296
Britta, Exakt och jag

Tags: , , , ,

2 Responses to “MöRS och Dis KM 2015”

  1. Helena says:

    Vad kul!
    Grattis 🙂

  2. […] inlägget från KM:et med bilder. Inga fantastiska bilder, men […]

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.