Archive for August 19th, 2015

Stretching av hästrygg

Wednesday, August 19th, 2015

Jo, för ett tag sen skrev jag om att jag stretchar ryggarna på hästarna, speciellt på Exakt, och fick en fråga om jag kunde beskriva det noggrannare eller lägga upp en film på det.
Sedan var jag på semester och hästarna på Karlslund, så jag hade ingen häst att visa det på.

Men nu!
Nu har jag varit duktig och bett om att bli filmad när jag gjorde det ombedda med Exakt.

Så håll till godo:

Jag har träffat endast någon enstaka häst som har tyckt att det är lite obehagligt när man petar med hovkratsen i magen/bröstbenet. De allra flesta verkar tycka det är rätt skönt eller i alla fall helt ok.
När man står bakom hästen och ber den lyfta ryggen kan däremot hästarna behöva vänjas lite vid, en del i alla fall.
Exakt tyckte det var lite konstigt och obehagligt att inte se mig och vad jag höll på med och valsade runt en del. Rekommenderas att då ha hästen uppbunden från bägge sidor på stallgången och stå lite vi sidan om så den ser en och så göra det varje dag. Gärna både före och efter ridning.

Exakt, och väldigt många islandshästar med honom, är överrörliga och han spänner lät ryggen  lite då för att stabilisera sig i rörelse (det är inget jag nödvändigtvis känner ens), därför behöver hans rygg stretchas för att behålla sin mjukhet och rörlighet.

Frågor?

Erlingur-lektion

Wednesday, August 19th, 2015

Jamen vad bra det går med bloggandet då…har förstått att det är några som var lie nyfikna på hur det var att rida för Elli!
Jo, det var bra!
Jag skall erkänna att det var inte en av mina bättre riddagar. Jag red helt enkelt inte vidare bra den här dagen. Blev bättre, men hade lite svårt att hålla mitt fokus och hitta min kropp helt.
Red Brandi först och fick börja med att presentera honom och sedan värma upp honom lite själv.
Elli sade att han tyckte var många fina bitar med, men att jag nog kunde börja be om lite mera. Ok, det är sant, men nu värmde jag upp hästen och då bad jag honom gå fram och sträcka överlinjen.
Well, vi fortsatte med att Elli provade honom och det var i skritt och tölt. Jag blir alltid lite förundrad över fenomenet med isländska (de flesta och en del svenska med förresten) instruktörer som bara verkar intresserade av hur hästarna är i tölt och ev skritt, men mest tölt.
Hur som helst fick jag sedan fortsätta med att börja samla upp Brandi i skritt. Mes med sätet, fokus på en mycket stilla hand. Eftergiven häst, samla med sätet och lååångsamt långsamt. Valsar hästens bak till höger – tryck då ner höger sittben, går den till vänster – tryck ner vänbster sittben. Spar ,på att använda skänkeln tills du behöver det på riktigt.
Det funkade fint.
Fick fortsätta samla ihop skritten och länga ut den för att sedan börja gå över till att samla ihop skritten, komma fram i tölt en liten bit och sedan direkt tillbaka till skritt och samla upp skritten på en gång för att sedan släppa ut hästen på fri tygel alt. “vanlig skritt”.
Brandi jobbade på bra och jag hade fullt sjå med att placera mina sittben här och där.
Exakt fick jobba med ungefär samma sak, men sedan gå vidare till steglängdsökningar i tölt. Noga i nedsaktningarna med att inte sitta för tungt i sadeln (för att inte trycka ner och blockera ryggen), utan nästan komma upp lite ur sadeln och sitta tillbaka utan att bli tung i rumpan.

Jag har under veckan som varit jobbat mycket med att samla upp och länga ut skritten och sedan komma fram i den gångart jag vill ur samlad skritt och det har känts rätt bra. Att ha en stilla hand är ju alltid bra att bli påmind om dessutom!

Elli pratar lite norsk skandinaviska och jag hade inga problem att förstå honom, dock lite svårt att rent volymmässigt höra honom emellanåt. Vi jobbade enbart på ovalbanan och allra mest i skritt som sagt. Han förklarade tydligt och lugnt om man inte förstod honom.
Skall nog prova rida några gånger till för honom om tillfälle ges, det vill säga om han kommer ut till oss en dag då jag kan!
Annars får jag väl packa mina pållar och åka till honom (han bor i Segersäng, så det är inte så långt från oss).