Orkar ni med ännu mera TiH?

EDITERAT:
Jag fick några bilder på oss av Annika och Antonia som var med på kursen, så jag uppdaterar inlägget med dom!
De är fotade av Annika Silver och en dam, som jag tyvärr inte vet namnet på!

För det gör jag!
Jag och Exakt har varit på kurs – vår första kurs tillsammans!
Vi var till Kalvefalls Islandshästar, som ligger i Ydre – ca 1,5 timme från Linköping. Det var Trausti Þór Guðmundsson, en av de som varit med och tagit fram Töltfími, som höll kursen.


Åsa rider sin fina unghäst för Trausti

Vägen dit var lång och mörk och vi (Malin Stang och jag åkte ihop) hade bara gps-koordinater att åka på så vi visste inte riktigt vart vi skulle ens.
Ut i skogen tydligen.
Tog lite över 4 timmar dit. För mig är det långt. Jag kanske är klen.
När vi kom fram var de urlastning av hästar och installering av de samma i boxar. Sedan middag (åh, vad det behövdes!) och en teori-stund med Trausti  – som helt klart brinner för det ha gör! Han pratade med hjärta och själ om hästar och livet och lite om Tölt in Harmony.
Klockan var massor när vi gick ut och lät hästarna jogga lite i på volten och i corallen och sedan nattade dom.
In i rummet med grejerna och oss. Iskallt! Element på – in under täcket. Iskallt!
Sov urdålig d det tar massor energi att frysa och då låg jag ändå under täcket i långkallingar, sockor, t-shirt och fleecetröja. Elementet var hett, men det var som att värmen inte spred sig.
Det var segt att gå upp 06.20 nästa dag.

traustikurs2
Trausti visar var Exakt vill knäcka av i formen.

traustikurs5

Kursen var mycket glad och pedagogiskt upplagd och Traustis stora kärlek till hästar och allt runt dom lyste igenom.
Första ridpasset fick vi presentera oss och sedan visa hästen lite fritt.
Sedan var det mest skritt för de flesta. Håll hästen på voltspåret, byta volt på små hjälper (sitta om och styra med utvändig skänkel utan att tappa böjning)  och mjukt flyta över mellan långa steg och korta upp lite.
Många övergångar mellan skritt och halt och skritt och tölt.
Mycket små korrigeringar av detaljer (riktigt nörderi m.a.o. – just the way I like it!). Bara att byta varv på rätt sätt och sitta om, ändra skritten, hålla linjen man tänkt ut (måste tänka ut). Nörderi ut i fingerspetsarna.
Nästa pass red jag och  Frk. Stang ihop och det gick så utav hesicke bra! Vi fick rida på utritade linjer p 14 meters volt och sedan gör tempoväxlingar på spåret i tölt. Exakt, som jag hittills inte alls plocka upp och satt någon press på utan bara fokuserat på att länga och få fram till handen och slappna av (då den delen saknades helt när han kom) fick gå med lite mera press och svarade utmärkt för trycket! Lyfte sig i halsroten, kom fram till handen och dansade – i harmoni!
Avslutningsvis fick vi rida på en liten 8:a (åttameters-åtta á la nivå 3 i TiH) samtidigt och vi fick tillsammans (både Malin och jag och Exakt och jag) in ett så bra flyt. Trausti tyckte vi skulle rida nivå 3 nästa dag bägge två, men vi beslöt oss för nivå 2.
Sällan varit så nöjd med ett ridpass! Lycka!

traustikurs6

traustikus7


Trausti förklarar för Malin Stang och Assa

Efter första ridpasset gick jag in och lade mig då jag var helt vimmelkantig av att inte ha sovit på natten. Vi noterade att det fortfarande var svinkallt på rummet (av modellen “vaknar av att man fryser rejält om näsan”) och under lunchen uppmärksammar vi Åsa på det och hon ställer snabbt in ett extra element på rummet och vips! är det varmt! Underbart!

Tiden mellan ridpassen spenderades mest på läktaren, där vi satt varmt och bekvämt i gamla biosalongs-stolar! Helt underbar lyx i ett ridhus! Trausti riktade en hel del av sina tankar och undervisning även mot läktaren och inkluderade publiken i resonemang och tankar. Mycket sympatiskt och intressant!
Han ville dessutom att varje ryttare efter sitt ridpass blev kvar i ridhuset och bara stod och var tillsammans med sin häst och byggde relationen en stund. Stod och gosade lite helt enkelt (Marry your horse)


Emma, med stolarna

Dag två började med, för mig,en sovmorgon. Äntligen. Och vad gott jag sov! Varmt och skönt och bekvämt. Steg upp 07.30 och gick och släppte ut Exakt (vi fick låna olika småhagar, ridbanan och corallen till våra hästar.
Första passet för dagen var en privatlektion, där jag och Exakt fick öva på att växla mellan kort skritt och lång skritt. Förbereda tölt, men se till att hästen väntar på mig.  Skrölt, tölt, andas, nedtagning, halt, skritt, korta, länga, förbereda, tölta, öka, minska, böja, byta varv. You get the picture.
Det jag verkligen måste fokusera på själv är att slappna av i mina knän när jag jobbar med skänkeln! Fokusera!

traustikurs3

traustikurs1

traustikurs4

Sista passet skulle vi rida TiH-program. Nivå 2 red jag.
Trausti “dömde”, men det var väldigt snällt och lite “glädjebedömning över det. Säkerligen för att hålla den positiva känslan från undervisningen. 5,87 slutade Exakt och jag på vår första gång i nivå 2. Men tilläggas bör ju då att i en verklig tävlingssituation hade nog poängen varit lägre. Exakt var lite trött både i huvudet och i tölt-musklerna och första momentet gick fint, men sedan blev det lite hackigt och vingligt. Linjerna är svåra att följa, speciellt när det är “skarpt läge”. Men otroligt nyttigt!

Kalvefalls är en jättefin gård som har vildmarksritter på nordsvenskar och även har islandshästar.
Maten var fantastisk! Ekologiskt, närodlat/plockat/jagat. Mycket vilt, rårörda lingon, sallad. Underbart gott!
Bra boende (värmen ordnade ju sig när vi sade till) och hästarna bor fint. Ridhuset är helt nybyggt med en fint underlag som kommer bli toppen med lite harvning och vattning.

 


Toksöt nordis


Alfred  som jag blev helt förälskad i!

Tags: , , , ,

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.