Stenholmsdagar

Såå, dags att slå sig ner vid datorn och summera gårdagen och dagen!
Igår var det aptidig uppstigning och kl 07.00 lastade jag hästarna och åkte från Skogsäng. Ett helvetesregnväder gjorde körningen ner till Linköping och Stenholmen jobbig och tröttsam, men det gick bra och lite över 10 var jag framme.
Installera hästar i paddock, spån i boxar, mig i rummet och sedan var det direkt avfärd till Flygvapenmuseet där SIFs Workshop för Ryttarmärkena började med lunch.
Workshopen fortsatte sedan med en genomgång av vad de nya ryttarmärkena är och hur tanken är kring dom.
Sedan var det först premiär av nivå 1 och 2 av Tölt in Harmony i ridhuset. Tre ryttare visade oss programmen och vi diskuterade runt hur det kändes, vad som gick att förbättra och vad vi kunde konstatera genom att se programmen ridna.
Nivå 1 r gjord som väldigt basic just för att ala skall kunna börja tävla i det här och blir intresserade och sporrade (hahaha) att träna för att bli bättre på det.
Som det ser ut i dagsläget ser Nivå 1- programmet ut som följer:
1 Åttvolten i ett jämnt tempo i tölt (som i alla nivåerna)
2. Ett varv på åttvolten, med en stor (14 m på 20×40-bana och 18 m på 20×60-bana) volt på vardera kortsidan (vid A och C)
3 nedtagning till skritt och diagonalt över banan i avslappnad skritt med tygelkontakt. (alltså ett halvt varv).

Vi har stött och blött det här med skritt i slutet av programmet. Jag är för det. I de andra nivåerna består sista momentet av steglängdsökningar, men jag tror det är för svårt i nivå 1. Jag tror det leder till mer spända hästar och gapande munnar. Bättre att ha något lugnare och mjukare.
Ryttarna och de andra deltagarna i Workshopen (som alltså inte ingår i TiH-gruppen och inte sett det här förr) var positiva till skritten.
Vi får se hur det blir med den. Kändes bra hur som helst!

Workshopen runt ryttarmärkena gick vidare och de är bra! De kommer bli bra. Ännu bättre!
Genomtänkta, roliga för eleven/ryttaren och kommer gå att genomföra på de flesta verksamhetshästar såväl som privata hästar.
Jag vill göra dom här! 🙂
I högsta märket (märke 4) sätter ryttaren själv ihop ett kürprogram där obligatoriska rörelser/övergångar finns med och det visades otroligt fint här av Moa Runnquist på förstaklass-stoet Perla från Karlsro. Det var så fint och bra ihopsatt så jag helt på riktigt var alldeles tårögd när hon red! Mycket väl genomfört!

stenholmen
Stenholmens allé och ovalbana i gårdagens solsken!

workshopdeltagare
Deltagarna på workshopen!

När Workshopen var slut vid 17 jobbade jag Váli och Stígur i repgrimma i ett av Stenholmens tre ridhus (huur lyxigt är inte det?? Det här, minsta ridhuset kalas “longerhallen, men det skulle funka att rida där!).
Båda var duktiga och jag tror det var bra att de fick jogga ordentligt utan ryttare efter en natt på box, 3 timmar transport och liten hage (de som är vana vid lösdriften).
Váli fick också visa Jonaz, min kompis, sina trix.
Jag snodde helt kallt den här bilden som Jonaz tog på oss:

cirkusponny
Liten vit cirkusponny bugar!

Kvällen avslutades för hästarna i boxar med hö och för mig och Jonaz med en mycket trevlig middag på utmärkte Kniv&Gaffel i Linköping (som jag ätit på och rekommenderat här tidigare. Dessutom hittade jag dit och kunde guida Jonaz till restaurangen! OMG,det som om jag varit i Lkp massor!)
Härligt med quality time med kompis! vi träffas alldeles för sällan. Kan bero på att han bor i Mjölby och jag i Tungelsta…

Idag har varit en konstigt ledig-men-ändå-inte-dag.
Upp vid 07 och mata hästar och sedan slöa i sägen till 08. Frukost med trevliga människor och så släppa ut hästarna och bära vatten och mocka.
Red Váli och lade stor noggrannhet på lösgjordheten. Att rida i serpentiner och snirklar och volter runt domarbåsen i mitten av ovalen var effektivt.
Red sedan lite på ovalen och fokuserade på att han skulle vara lugn, skritta och ta övergången från tölt till trav. Det gick bra. Jag måste bara vara noga med att nästan stanna honom och se till så han är avslappnad i nacken och så igång i trav. Att “bara” göra en halvhalt och lätta/slappna av leder bara till mera tölt, eventuellt bara av sämre kvalité.
Men jag är mycket nöjd med hur han kändes idag.
Tittade sedan lite på när Anton Páll Nielsen höll kurs i stora ridhuset och var iväg och intog lunch på Max i det närliggande köpcentret.
När jag kom ut ur ridhuset och skulle åka och äta tittade jag mot rasthage Váli och Stickan stod i och så den här synen:

img_9682

img_9688
Ibland har man tur som som har kameran i handen!
Busgrabbarna leker och leker.
Nu på kvällen hade de dock lekt sönder ett fleectäcke. Sånt händer.

Efter lunchen var det dags för Stígur som också fick snirkla mellan domarbåsen och jobba med lösgjordhet och sidvärtsrörelser. Mycket duktig, speciellt i trav- och galopparbetet!
Ute på ovalen passade jag på att låna Ulrika Backans domarögon och få lite feedback på tempo och form i de olika gångarterna. Mycket bra när man kan hjälpa varandra så!
När Stigur var iordninggjord och ute igen hade jag en grej kvar att pricka av på listan. Jonaz, som var uppe i Sthlm över dagen (typisk, när jag var här!) hade erbjudit mig att rida hans sto Ára, vilket jag gladeligen gjorde.
Ett tämligen piggt och lite spänt sto men en stooor fördel: enormt bra pass! Herreduminjävlar vad det gick undan!
I övrigt tyckte Ára att det var en synnerligen dålig idé att jag skulle rida henne precis vid insläpp, då det egentligen var matdags, i blåsten med gnäggande hästar runt om i hagarna. Vi fick fokusera mycket på avslappning och koncentration. Men riktigt trevlig både tölt och trav fick vi till på volterna så småningom!

Middag på Pizza Hut, där det går utmärkt att äta LCHF om man vill nuförtiden.
Jag åt en “comboplatter” med kycklingvingar och revbensspjäll. När jag bad om att inte få potatis till frågade vad jag ville ha istälelt och var mycket tillmötesgående. Jag fick en skål till sallad och fick ta så mycket jag ville från salladsbuffén. Där det även fanns kokt broccoli, mera coleslaw, ägg och what not! Toppen!

 

Nu skall jag krypa till kojs och sussa inför morgondagen, som också startar obehagligt tidigt med avfärd till Norrköping!

 

 

 

 

 

Tags: , , , , ,

One Response to “Stenholmsdagar”

  1. […] ryttarmärken, som är efter Hólars modell men på svenska. Jag var för två år seden på en workshop på Stenholmen och vi jobbade och fick prova ryttarmärkena. De är bra, men det hörs inte så mycket om dom. Jag […]

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.