Archive for January 8th, 2013

Is, snö och goa hästar

Tuesday, January 8th, 2013

Och så var vi tillbaka i vardagen, vilket just nu känns skönt!
Stígur vilade en vecka över nyår och känns mycket mjuk och fräsch. Han dansar fram och och växlar mjukt mellan gångarterna. Efter ett långvarigt tragglande har galopperna lossat! Ingen korsgalopp här inte! Stor, mjuk och FIN!
Dessutom är han väääldigt mysig! Han lägger upp sitt stora, goa huvud på min axel innan tränsning och vi står och myser. Goa fina killen!
IMG_8264Stickan och jag på Hinni-träning i november

Tindra lufsar på och är mysig. Den nya sadeln (Tölthestar Frami) ligger finfint på henne, vilket ju är skönt. Vi jobbar som vanligt med att hon skall reagera på små hjälper,vara glad och harmonisk och helt enkelt en glad häst.
Greiði är tillbaka i träning en månad och känns väldigt trevlig, det lilla jag hunnit rida honom nu (började i lördags). Han har vilat ca 4 veckor och nu när han skulle sättas igång så råkade hans matte ut för en olycka och kan inte rida på ett tag, så istället för att ha G på halvträning som det var tänkt blev det helträning istället.

Vår ridbana är en enda iskana så det inte ridning på volt vi ägnar oss åt. Eller jo, i en av hagarna, som inte använd där det är ett, lite tungt, men jämt underlag. Där har hästarna fått jobba ca 15 minuter i trav och galopp på volt. Vilket verkligen har gett resultat på Stickan!
I övrigt också är det ju rätt isigt, halt och hårt ute.
Skrittarbete är något som är perfekt att ta tag i nu. Mycket skänkelvikningar över vägen, öppnor och slutor bli det. En favorit är att rida in i en öppna till höger, ställa över hästen till vänster så man hamnar i en sluta till vänster och sedan flytta framdelen lite till vänster och därmed bli i en öppna till vänster och sedan ställa om hästen till höger och då vara i en sluta till höger. Alltså växla mellan öppna och sluta med små hjälper.
Sedan gå in i en öppna åt ena hållet och rida igång i långsam tölt eller skrölt ca 30 m och sedan tillbaka till skritt. Gör om åt andra hållet. Om hästen är i det läget i sin utbildning och samlingsgrad så är det sedan bra att jobba med samlingen i sluta och sedan rida igång i samlad tölt ur den.
Kom ihåg: många korta sträckor, med micropauser då hästen får sträcka ut halsen på lång tygel några sekunder emellan.
(Här kan ni läsa vad jag skrev om skrittarbete för några år sen).

Den här veckan är liksom lugnet före stormen. Inga lektioner utan bara hästar att rida och massager i Tyresö. Nästa vecka (eller egentligen redan på söndag) drar både ridskolan på Fors och privatlektionerna runt om på gårdar igång igen.