Intressant och finländskt!

Sitter och tittar, av en händelse, på SVT2 där programmet “Bettina i Stockholm” (program 7 av 8, se från 19 minuter in i programmet om ni vill höra precis vad de säger!) och Johanna Koljonen –  Joc, som hon kallades hemma i Helsingfors back in the days – satte huvudet på spiken, så jag hajade till!
“Vi [finländare] har en kultur där det är effektivt, att inte slösa med varandras tid. Det uppfattas som respektfullt att vara rakt på sak i Finland. Har någon ett problem och och man har en lösning presenterar man den rakt på sak som finländare. I Sverige är det ett fruktansvärt angrepp och ett gravt påhopp på någons person att göra så och jag sågs som lite lätt psykopatiskt de första åren när jag betedde mig så här i Sverige. Det blir en enorm kulturchok i början” (ej ordagrant citat)

Jag får ofta – jätteofta – höra att jag är väldigt tydlig och rak på sak. Jag får höra det i positiv anda.
Många gillar det, speciellt barn. Jag har genom åren haft att göra med och träffat många barn med ADHD och Aspergers syndrom och jag funkar ofta bra som ridinstruktör för dom, då jag är tydlig. (så är jag dessutom extra tydlig då jag vet eller märker att personen – det är inte alltid barn – har den här problematiken)
Som instruktör är det säkerligen bra, men i vardagslivet har jag många gånger sett ögonbryn höjas och blickar vändas bort eller bytas med andra icke finlandssvenska kolleger. men man lär ju sig att bli lite smidigare med åren. Ibland.

Och nu satte Joc ord på varför!
Yay för Joc!

 

Tags: , , ,

6 Responses to “Intressant och finländskt!”

 1. Malin says:

  Jag gillar i alla fall att du är rak på sak, mer sånt hos människor och man skulle slippa jäkligt massa missförstånd. 😉 Tror många har problem med det för egen del då det faktiskt kräver att man kan stå för det man säger, lindas ord in så är det lättare att “bortförklara” om man kände att det blev jobbigt… *filosoferar lite*

 2. Fia says:

  hm.. kanske därför jag uppfattas som rakt på sak även om jag inte tycker jag är så speciellt mycket att det är värt att kommentera. Är väl kanske för att jag hemifrån är van med sådana som är ännu mer rakt på? Så, i svenska mått kanske jag är mätt så? Även om jag vill bli än mer, ibland håller jag ju tillbaka 😉 Men det där var ju intressant…!

 3. Susan says:

  Hmm. Undrar ifall jag har en massa finskt påbrå bakåt i tiden? Fast jag tror inte det. Hur som helst….. Rakt på sak är jag och föredrar när andra är det också. 🙂

 4. Fia says:

  Missade jag fått svar, satt nyss och funderade på det där och letade mig tillbaka hit 😉 Men oj vad folk kan ta på näsan när man, som i ovan nämnda exempel, presenterar en lösning till ett problem. Tror de att man bara därför anser sig som en duktigare människa (och är skitviktig o vet allt!) och försöker trycka ner dem när man egentligen försöker hjälpa? Få blir glada över råd. Kan själv? Vanligare här eller där? Tror i Finland, på den ena sortens (ensam stark. Klarar det själv, sisu) , och i Sverige på den andra? (Tro inte du är bättre än mig!) Eller… kanske är helt ute och cyklar nu, flummar gör jag i varje fall… 😉

 5. Fia says:

  nu läste jag fel, och för fort, var inte alls ett svar någonstans… Måste varit som idag när jag satt och tänkte genom ridturen “…men sedan när hon började släppa i högersidan så märktes det väldigt aritmetisk talföljd – Wait, what??! Varifrån kom det där?? Kunde inte alls styra min tanke där, intressant…

 6. MalinS says:

  Hahaha, bra tänkt Fia!
  Men visst är det sant det här!

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.