Skrölta loss

Skrölt har blivit en riktigt favorit!
Både på mina egna hästar, träningshästar och på lektioner. Både privatelever och ridskoleelever skröltar (eller “Smygtöltar” kallar jag det ibland på ridskolan då det blir lite mera beskrivande för en del elever).
Vi börjar med definitionen: Skrölt är precis på gränsen mellan skritt och tölt. En “dålig skritt på väg till tölt”. MEN (á la Tony Irving) avslappnad med långa bakbenssteg och lång hals.

Långa bakbenssteg ger en lång hals och en avslappnad nacke, men oftast måste man lära in lite åt gången. Först lära hästen länga halsen och låta det påverka bakbenssteget och sen jobba med bakbenssteget och låta det ge den långa halsen osv.

Jag börjar lära in skrölt såhär:
Skritta på volt med hästen i en avslappnad form. Sitt lodrät och sug in magen lite. Inner hand något högre än ytter (böj armbågen och låt handen stiga rätt upp mot himlen, inte bakåt mot dig själv). Börja öka trycket med inner skänkel och be hästen öka energin och länga steget. Här kortar hästen ofta upp halsen, slår upp huvudet och kortar steget (men ökar farten). Då sitter jag kvar med ett statiskt tryck med innerskänkel, höjer inner hand lite till (böjer mera) och yttertygel samt ett bromsade säte ser till så hästen inte ökar farten.Jag sitter precis så tills hästen slappnar av i nacken. Så fort hästen slappnar av i nacken slappnar jag av i skänkeln.
Alltså: Steg ett är att när jag driver med inner skänkel skall hästen slappna av i nacken. Så fort den slappnar av slipper den skänkeltrycket. Det här lär sig de flesta hästar väldigt fort.
Den första veckan går ungefär ut på det. Skritta – öka trycket – sitt kvar med trycket tills hästen slappnar av – släpp trycket.
När hästen slappnar av när jag ökar trycket med inner skänkel  ber jag den, med ökat skänkeltryck och en liten smackning (beroende på hur känslig hästen är) att öka steglängden lite till. Så länge hästen är avslappnad i nacken får den öka farten. Så fort jag möter på spänning stannar jag kvar i exakt det tempot där spänningen uppstod (sakta inte av hästen här!) och sitter statiskt och väntar på avslappningen. Så fort hästen slappnar av lättar jag på trycket och får då hålla kvar tempot med ytter skänkel, sätesdrivning och ev. små smackningar.
(nej, det är ingen som påstod att det var lätt…)

Kom ihåg att byta varv ofta, ge hästen micropauser (lång tygel 10-20 sek.) och ha tålamod!
Repetitio est mater studiorum!

Håll dig på böjt spår ett tag med skrölten och variera med andra övningar på rakt spår.

När skrölten fungerar bra på böjt spår och hästen avslappnat går fram från skrölt till tölt med lång hals kan man börja rida lite mera på rakt spår.
Där fungerar det precis likadant. Spänner hästen sig så höj den ena  handen (ha alltid en “insida” som du ställer mot, även på rakt spår) och sitt kvar i samma tempo tills hästen slappnar av.
Så småningom funkar detta även i trav!
Skänkeln betyder slappna av i nacken och läng steget!

gna10110829.JPGGná och jag i övergång från skrölt till tölt

 

gnaskrolt.JPGTypiskt skröltarbete för Hinni på Gná

Observera:
I skrölt är hästen inte flashig eller flott!
Det är en arbetsform i tölt och ger styrka och hållbarhet och en grund att utveckla vidare från!

 

Tags:

5 Responses to “Skrölta loss”

 1. Erica says:

  Det är en sån FÖRMÅN att få rida för dig Malin! Jag blir så grymt inspirerad jämt och önskar bara jag red mer och oftare så jag kunde göra lite fler framsteg. Älskar ridningen och dina lektioner, vill bara vara en bättre elev och rida vackert och bra också. 😉

  Kram på dig!

 2. Vilken bra beskrivning!!! Måste nog kopiera och spara för framtida bruk!

  Var föresten MKT intressant att läsa om hur du rider veckan innan tävling! Nu dröjer det ju läääänge innan jag rider Feykir igen ens i skritt, men jag ska nog spara det inlägget också för framtida bruk!

 3. sofia aminoff says:

  tack:-)

 4. […] ryttarens kommande och utan att hon behövde joba arslet av sig i varje steg. Hur de kommit dit? Skrölt, massor med skrölt, samt flytta lära sig kontrollera bakben och bogar. Och att länga halsen så fort ryttaren ber om […]

 5. […] hästen där. Det är mycket stärkande för hästens överlinje och bukmuskulatur att jobba med! Här och här har jag skrivit mera om […]

Leave a Reply

*