Promenaddags

I går, då Gná var fjärde dagen utan Metacam och var finfin i benet (ingen värme, noll reaktion på hård palpaion och torr och fin sena) ringde jag veterinären Marianne igen. Vårt veckosamtal kan man säga.
Hon tyckte inte det verkade vara onödigt att komma och gör ultraljud på senan eftersom den var så bra. Så nu är det dags att gå – promenera.
Vi har i fyra dagar gått 10 min/dag.
Nu skall jag öka på med 5 minuter varannan dag till vi är uppe i en halvtimme och sedan promenera en halvtimmer/dag i en vecka.
Sedan sitta upp och börja skritta uppsuttet.
Tyvärr är det djupsnö i varenda hage, så det är boxvistelse som gäller för stackaren. Det vore vansinne att släppa ut henne i en hage med djupsnö nu. Jag gjorde ju som jag tidigare skrivit ett försök med att skotta sjukhagen, men det går helt enkelt inte. Det är hårt och knöligt under och jääääkligt mycket snö helt enkelt.
Som tur är så är det lite rulljans i stallet så hon inte blir allt för uttråkad. Travhästen kommer in tidigare än de andra så hon har sällskap och folk är där och rider och lunchar och fixar.
Jag ryktar igenom henne varje dag och gosar.

Jag börjar bli småirriterad på att rutinerna i stallet förändras.
Inte för hästarna, de har det bra, men för oss inackorderade.
Mockningen, som vi nu gör själva, har aldrig egentligen ingått. Den har dock sköts ändå, vilket har varit skönt. Jag har personligen inte så mycket emot att mocka själv. MEN: 1) Jag vill veta om att jag förväntas göra det varje dag, så jag kan tidsplanera min dag och 2) vi har alltid tidigare fått välja vad för strö vi vill ha i boxarna.
Då det var dålig hövärden frågade vi i höstas om hästarna kunde få lite halm i boxen för att uppfylla tuggbehovet och räta upp intaget. Vi hade då torv i våra boxar.
Halmen blev successivt mera och mera och plötsligt stod hästarna på en halmbädd istället för på torv med lite halm i boxen. Tyvärr inte en riktigt halmbädd heller, utan bara halm direkt på betongen. Ingen torv under. Torven under en halmbädd är där för att ta upp urinen, så den inte fräter på betongen och förstör den, och ta upp ammoniaklukten.
Det är alltid rejält med halm, så det är inte hårt för hästarna.
Någon torv gick inte att få då vi frågade om det.
När Gná skadade sig pratade jag med Marianne om halmbädden och hon höll med om att det vore bättre med en torvbädd som är fastare och inte blir så djup och “gungig” att stå på för henne.
Jag tar upp det med stallägaren och får svaret att ja, men då får jag köpa torven själv så länge. När jag idag frågade om det påverkar stallhyran att jag köper eget underlag till boxen fick jag svaret att nu är det halm som finns i stallet till alla hästarna. Torv kommer inte köpas in.
Men Gná har ju skäl till att stå på torv, svarade jag. Ja, och det är ok, men du får köpa den själv var svaret.

Jag får inte riktigt ihop det.
Jag tar ju inget av halmen till Gná när hon står på torv och dessutom köper vi till eget lusern till våra hästar då hövärdena är låga. Det har inget med ströet i boxen att göra, men det kostar och vi fick dessutom tjata rätt rejält för att få se höanalysen.
Så nu börjar det vara en rätt rejäl stallhyra i förhållande till hur mycket vi skall göra själva och extrautgifter för tillskottsfoder och strö.
Vad vi förväntas göra i stallet är fortfarande inte helt klart. Vatten är sällan påfyllt i boxarna (det slutade tydligen samtidigt som mockningen) heller och jag får dagligen kolla så mina hästar har rätt kraftfoder upplagt.
Huvudsaken är och förblir att hästarna har det bra och det har de! Vilket känns jättebra.

En torvbal står och tinar i förrådet hemma.

Hur som helst har jag idag promenerat med Gná 15 min, ridit Furða som var het som en potatis men bitvis riktigt duktig och ridit Tindra.
Den sistnämnda fick ett pass på ovalen där vi jobbade mycket med att går fram för små signaler och gör övergångar. Hon är för go min Tindra! Hon får mig att le!

Skulle egentligen masserat idag, men samtliga tre massager blir avbokade. Två pga av förkylningar och en pga ihopkört schema. Sånt händer.
Jag fick mera tid i stallet och hann dessutom med ett rejält pass på gymmet!

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.