Archive for March 14th, 2013

En månad efter alla hjärtans dag

Thursday, March 14th, 2013

En riktig heldag igår med 5 massager,en snabb (men god) lunch och sedan lektioner på en något hal och rätt hård bana. Men: i dagsljus! Sista 15 minuterna fick vi tända lamporna, men ändå! Underbart!

Det är myyycket skrittarbete nu för de som inte har ridhus nu. Vilket iofs är nyttigt som attan!
En skrittövning många fått jobba med nu är:
Skritta igenom hästen på en volt (ca 15-20 m) och känn så du har den lite mellan hjälperna och flytta lite för innerskänkel i bägge varven.
Gå sedan ut på samma yta som 20-meters volten eller lite mindre, men rid en fyrkant och i varje hörn gör ni en halv framdelsvändning. Alltså flytta hästens bakben ett fjärdedels varv (2-3 steg) i varje hörn så att nosen hamnar i rätt riktning och rid vidare till nästa hörn. Börja med att göra halt före varje vändning och se till så hästen lyssnar och väntar på dina hjälper. När det funkar bra lämnar du bort halten och gör vändningarna direkt ur skritt.
När detta funkar bra i bägge varven (kom ihåg mikropauser på lång tygel!) gå över till att göra samma sak – men göra halva bakdelsvändningar i varje hörn. Flytta bogarna alltså.
Kom ihåg att vara noggrann och känn att hästen lyssnar och väntar och inte är före dig i rörelserna.
Om det inte funkar i ett hörn är det bara att rida vidare till nästa hörn och göra om.

februari201102.JPG
Adina och Tindra jobbar med bakdelsvändningar för nått år sen.

 

Men detta jobbande under hela dagen resulterade i en stort gäspande Malin, då jag sov riktigt dåligt natten innan.
Somnade gott och ovaggad igår kväll i alla fall, och tog en lugn och skön morgon hemma och åkte ut till stallet först vid 10.30 (älskar dagar då jag kan göra så!). Tittade på flera klipp på TEDtalks på Netflix, som är min “favorit tv-kanal” just nu.
TEDtalks är ganska korta (mellan 9-30 minuter) föreläsningar, ofta roligt presenterade om väldigt varierande ämnen.
Jag kollade på det här med Jamie Oliver (om mat och hälsa) och så några på Smart Laughs, till exempel den här med Ze Frank.
Rekommenderas. Mycket inspirerande och kul!

Idag hade jag och Stígur en riiiktigt Hallelujah-moments-dag! Åh vad kul han är! Och så underbart smidig och mjuk!
Vísir var lite rörig och hoppig och ville liksom vara till lags och göra som han ville samtidigt. Dock var han sjukt följsam och smidig och med på noterna efter en stunds diskuterande i skritt om att vara mellan hjälperna.
Váli är ju bara så söt! Alltid med på allt! Bitvis så mjuk och fin, bitvis lite styv. Men han går alltid att ta ur den styvheten.
Alla tre hästarna fick samma genomgång: uppvärmning i skritt, trav och galopp till Helena tur/retur (ca 15 min) och sedan ca 20-35 min på ridbanan med övergångar och det arbete justden hästen behövde. Iom underlaget på volten blir det ju en del skritt och ganska korta övergångar.

Nu skall jag nog