Archive for September 4th, 2013

Gyða Höst

Wednesday, September 4th, 2013

Ja det var ju nu i helgen som det var dags för höstens först tävling för min del.
Váli var med och gick femgång och speedpass och egentligen skulle Vísir debuterat öppen klass fyrgång och tölt, men han står ju där han står (på Strömsholm) med sitt skadade öga så jag gick ut i hagen och kliade mig i huvudet. Och såg Tindra.
“Jaha, du blev inte dräktig i år så då får du komma med gumman” sade jag och anmälde henne istället.
Hon har förvisso vilat 7 veckor, men var inte speciellt tjock och har en riktigt bra grundkondis och hade då nästan en månad på sig att ridas igång. Så det fick bli så.
När jag under våren tävlat tre hästar rätt aktivt (Váli, Stígur och Vísir) så kändes det väldigt futtigt att åka ända till Sandviken med bara en häst för två grenar.
Fredag eftermiddag åkte Britta och jag med pållarna i lådan till Sandviken. Inkvartera pållar i de fasta hagarna och jogga Váli på banan (mycket trevligt att få rida på banan). Han kändes rätt bra och lossade fint i tölten på banan efter några varv. Joggade bara ca 20 min och lät det vara bra där.

gydahost1320
Váli i sin hage, Tindra bakom i sin

Inkvarterade oss själva på underbart fina Högbo Brukshotell, som ligger verkligen precis bredvid banan, och åt gott.
Lördag och dags för uttagningar efter veterinärbesiktning.
Femgång först ut med Váli. Den första startgruppen med en hovbeslagskontroll efter tog obscent lång tid och försenade allt.
Jag satt av och ledde Váli en bra stund och alla försökte ta reda på vad som hände. Till slut reddes det upp och tävlingen gick vidare. Men när jag red in i collecting ring var det ändå en timme sedan jag satt upp och skrittade fram hästen. Trots att jag kanske ridit effektiv tid 25-30 min och sedan gått avsuttet med V så var vi inte helt “på banan” så att säga.
Kände direkt när jag red in på banan att jaha – nu är det såhär.
Tölten passtaktig som, ja verkligen för länge sen och han kändes helt opåverkbar. Stel och ointresserad av att samarbeta (2,5 – 4,0)
Traven var lite ojämn och inte så där underbart taktfast som den kan vara och något tryck gick inte att uppbringa i den. Små rollningar störde (4,5-5,0).
Galoppen gick ok, även om formen inte riktigt var där jag ville ha den (6,0 rakt igenom)och skritten gick bättre än den går när den är som värst, men inte helt avslappnad ändå (4,0 – 5,0).
Och så passen. Det som alltid brukar funka på Váli. Satt inte. Alls. I alla tre läggningarna bara tog han bettet och galopperade iväg. Nått han liksom inte gör. Ever.
Jag blev, överraskad, förvånad och sedan orolig att något var fel.
Poängen blev såklart historiskt låg (3,20 tror jag) och vi promenerade av och kände igenom om vi kunde kännas nått fel, men hittade inget direkt.
Efter lunch skulle vi starta speedpass, så Britta och jag beslöt att avvakta och se om passen funkade där och inte oroas innan det.
Femgången slutade med att vi hamnade på 12:te plats, alltså utanför B-final. Lite tråkigt, men så är det. I femgång är det verkligen vinna eller försvinna.

Speedpassen var nästa på schemat och där ja – där var passen på plats. Vågade dock inte trycka på fullt på Váli utan höll honom lite för att hålla passen och inte riskera uppslag.
Efter mållinjen ökade han farten rejält i bägge löpen. Då är det ju så dags, när tidtagningen stoppats. Men han låg stadigt i pass och lyssnade bra.
12-någonting sekunder och en tredjeplacering (av typ 7 startande). Okidoki.

gydahost1315
Speedpassridning

Tindra var ut i fyrgång nästa. Hon har varit igång ca 4 veckor och är fin i hullet, men kondisen är så klart inte hundra och inte muskelstyrkan heller.
Ställde inte heller några enorma krav på henne. Red fram ca 15 min och så in på banan. Där det gick ok, som väntat. 5,10 blev det med 5  och 5,5 på alla moment. Vilket är det hon är förberedd för nu. Så jag är nöjd.
Vi slutade 8:de i uttagningen och alltså i B-final.
Strök Tindra från T3 (tölten) då hon dels inte är i kondis för den och dels för att det regnade och var lite kallt och omysigt vid banan.
På med regntäcken på pållarna och sedan till hotellet och få sig en varm dusch och en god middag.

gydahost1304
kort tölt på T

gydahost1313
Lite snabbare tölt

När jag kom ut ur duschen på lördag kväll på hotellet sade Britta “de ringde från sekretariatet och frågade om du ville rida B-final i femgång på Váli. Jag tackade ja, visst var det rätt?”. Kul! Strykningar så vi var i final. B-sådan, men dock!
En liten stund senare ringde sekretariatet mig och det var strykningar även i fyrgångsfinalen så Tindra och jag var i A-final där!Glada miner vid middagen!

Söndag morgon och veterinärbesiktning efter världens bästa frukostbuffé.
Och ganske snart femgångsfinal! Kollade på framridningen så att passen satt den här gången och det var bra för vi fick minsann diskutera lite grann. Tölten kändes ok och i övrigt också ok.
Så in i collecting ring och så in på banan. Tölten bättre än i uttagningen, men fortfarande stel. I kurvorna rent (-ish) och på långsidorna passtakt. Igen lite svår att påverka, men bättre. Resten ok, men inte sitt bästa.

gydahost1321
Något passtaktig tölt

gydahost1323
Sväv i trav, oformad

gydahost1327
Galopp i b-final

Och så var det ju då passdags. Och nu satt alla tre läggningarna. Inte i full fart, men stabilt 5,0 – 5,5 ändå. Det är ju ändå klart bättre än 0.

Pass på #litenvit (som han heter på olika sociala medier)

gydahost1328

gydahost1331

gydahost1329
Och se där, vi vann B-finalen och fick då rida A-final, vilket var sist på dagen. Alltså rätt många timmar senare så vi tackade ja till det!
Och så var det många timmars väntan. För det var först vid eftermiddagens inträde (eller alltså en bit efter det samma faktiskt) som det var först V2 A-final och direkt efter F2 dito.
Så när det var dags så var det verkligen dags. Först red jag fram Váli lite grann medan Britta promenerade med Tindra och så bytte jag till Tindra och Britta promenerade med Váli och flyttade runt honom så han böjde och töjde lite.
Finalen med Tindra gick sådär. Hon var, för ovanlighetens skull, väldigt på tårna efter en hel dag i liten hage med bara några små promenader.
Hade inte tid att skritta för mera än 4,0-4,5 (hästen som lätt skrittar för 7 annars…) och öht lite på tårna och ofokuserad.
Men vi var inte ensamma om en sämre dag så vi red upp oss till en 4:de placering på poäng jag inte kommer ihåg eller bryr mig om att kolla.
Av Tindra och upp på Váli. Och mjuka upp i collecting ring.
In på banan och hepp – styyyyv och passtaktig tölt. Om man blott fick tävla töltmomentet på 20-metersvolt.
Traven lugn, men kunde inte trycka på alls, för då fallerade takten. Skritten gick väl ok och galoppen var väldigt bra till en början och sedan kom en annan glad pålle ikapp och hej vad det gick undan då. En inte helt tänkt tempoökning kan vi kalla det.
Passen satt samtliga 3 läggningar även denna final, men inte i det rasande tempo det kan gå i.
Men vi kom dock 3:a i A-finalen.
Så vi klättrade från en 12:te plats via en B-final (på strykningar) som vi vann till en tredjeplats i A-finalen. Kände ju bra i alla fall.

gydahost1319
Prisutdelning

När alla var nere i pusl igen packade vi in oss i transport och bil och körde hem till Skogsäng (ganska jämt 3 timmar) igen och ut i hagar (frust, frust) och hem till middagar (mums mums).
Det var de helgen det.

 

Jag är inne i ett blogg-oflyt för tillfället.
Har inte helt inspirationen för det. Så as usual friends – blogginläggen kommer när de kommer.

Sörli åkte (skrittade) idag hem med matte efter det trevligaste och bäst ridpass vi haft!
Ren tölt och mjuk och glad häst! Härligt att känna!
Hoppas vi ses snart gubben!