…och jag är ledig! AH!
vet inte när det var senast! Eller, ja, det var på semestern senast.
Det är lite sådär crazy nu. Mycket hästar och trots att Una åkt hem (hon är dock fortfarande till salu!) och Fína är såld så är det lika fullt upp. Och så ridskolan och lite privatlektioner på det.
Jag rider lite av Ylva Haganders unghästar på Fors nu och hörrni – där är några riktiga puddingar! Vísir! Ah – är någon där ute på jakt efter en riktig framtida stjärna så hugg till på Vísir från Fors! Kombinationen Mökkur – Vepja (e: Týr) är fantastisk!
Även Vordagur från Fors kommer bli en fantastiskt trevlig häst för den som är sugen!
Glítra börjar utvecklas nu! I början kändes det mycket som hon bara kröp innanför en skärm eller hinna och liksom låste in sig lite och inte helt ville umgås (i ridningen, från marken umgicks vi så bra så), men efter några löslongerings och tömkörningspass samt ett förlösande ridpass i ösregn så verkar det lossnat!
Tölten är ren för det mesta, galopperna funkar och korsgaloppen ett obehagligt minne blott. Traven är den svaga länken just nu. Så vi jobbar med kvalité framför kvantitet just nu. Lugn trav korta sträckor och nedtagning så fort det börjar gå för fort och bli fyrtaktigt.
Passagerarövningen (när man sitter passivt på lös tygel och låter hästen ta egna beslut på ridbanan. Tempo, vägval och gångart väljer hästen själv. Det enda den inte för göra är stanna vid grinden) har gjort att Glítra lugnat sig lite och inte försöker göra tusen saker på en gång och är lugnare i sin balans, vilket också gör det lättare att hålla balansen.
Seifur, gammelman, är pigg men ganska rund. Mycket vätska, men även en del “riktigt hull”. Han joggar och håller igång 4-5 dagar i veckan och känns alltid glad över att få vara med!
Sara bad i en kommentar mig berätta lite om hur man utbildar sig inom SIF!
Ta först en titt på SIF: s utbildningsträd:
Som synes är Baskurs i hästkunskap en bra början om man vill utbilda sig inom SIF. Baskursen ordnas av SIF, ibland genom någon lokalklubb runt om i landet och man kan delta i vilken klubbs kurs man vill, så länge man är medlem i SIF. Kolla på SIFs hemsida vid intresse samt i Islandshästen.
Man kan få dispens från Baskursen om man gått en hästinriktad utbildning på till exempel ett Naturbruksgymnasium.
Grönt kort är också smart att gå, men jag måste erkänna att jag tror inte Grönt Kort är obligatoriskt utan bara rekommenderat. Däremot borde Grönt kort vara obligatoriskt för att som vill tävla, för oj vad mycket diskningar många skulle undvika då.
En beskrivning på Ridledarutbildningen kan man läsa Här!
För att gå ridledarkursen bör man gått Baskursen och Första Hjälpen-kursen.
Kostnaden är väl lite olika för varje år, men jag tror det ligger på ca 5000 kr (rätta mig om jag har fel, ni som nyligen gått den).
Jag gick ridledare 1999 och då kostade den 4000 kr.
Jag rekommenderar verkligen SIFs utbildningar!
Jag har gått ett helt gäng av dom (för den intresserade, Läst här!) och de har alla, med undantag för Nationell domare som var lite “hafsig” och inte egentligen bringade så mycket klarhet (det hjälpte ju inte att VHS-spelaren på Edeby glömt hur den skulle göra sitt jobb och SIF inte hade utbildningsfilmerna på DVD), varit väldigt bra! Bra lärare, ofta strukturerad och bra läroplan och ofta många skratt och trevlig umgänge. Sånt gör att man lär sig bra.
B-intruktörskursen var den i särklass bästa och roligaste utbildning jag gått!