Archive for November 4th, 2008

Nu har Helena skott sig på andra…

Tuesday, November 4th, 2008

…igen. Kul är jag också
Helena är då min hovslagare Helena Gutå. Underbar hovslagare! Bättre går inte att hitta enligt mig!
Idag skodde hon sig på (och skodde) Tindra, Gná och Kengála.
Samtliga fick även broddar på. Nu har det ju varit minusgrader på nätterna och isfläckar här och var och man vet ju aldrig om vintern slår till. Bäst att vara förberedd.
Lykta fick en hals-bogklippning medan de andra skoddes och Tindra och Kengan fick även de varsin liten halsklippning.
Red Tindra igår på volten och lite på ovalen. Myshästen! Hon är bara så underbart kul att rida. Vi känner varann så bra och allt bara funkar! Och hon var till och med lite flott när vi öste på på ovalen.
Fákur red jag på volten igår och jobbade med smidigheten (alltid…) och att han skall följa tygeln i galopp och så att länga och korta bakbenssteget i skritt.
Ute är tölten inget problem, men på ridbana är det som förgjort att tölta. Korta stunder kan han släppa, men så plötsligt bara binder han sig och går in i sig själv igen.
Undrar om det någon gång hänt något på volten med honom. Eller om det tidigt satts för stor press på honom i tölt inne på volt (för tidigt)?
Funderingar.
Red honom idag på ovalen medan Jill tittade på. Han kändes bra! Rätt så uppe och lös från början och töltade rent. Så länge vi var på ovalen. Red in på volten i mitten av ovalen och galopparbetade lite och visade sedan Jill vad som händer med tölten på volten.
Hon kom med idén att rida in och ut från volten i tölt och prova hur det känns. Så jag provade.

Startade inne på volten i (passaktig) tölt och red ut från volten i tölt. Och vips! När han kom ut på ovalen blev tölten ren. Töltade en bit, red volt tillbaka (fortfarande i tölt) och så tillbaka in på volten. Tre-fyra steg var rena inne på volten och så blev det passtakt igen. Fortsatte att rida in och ut från volten i tölt några vändor och varje gång han kom ut på ovalen blir han ren i takten och så fort han kommer in på volten spänner han sig och blir passtaktig. Sista gången jag red in på volten fortsatte han dock att tölta rent ett helt varv inne och fick avsluta då!

Gná blev avmaskad i söndags efter kursen och vilade igår. Idag skrittade vi 25 minuter i skogshagen och klättrade bara samt jobbade med att hålla uppmärksamheten på mig och formen lång och låg hela tiden.
Det gick riktigt bra! Hon kändes lugn, mjuk och fin!

gna14.JPG

När jag hade städat efter Helena i stallet och mockat och fixat lite åkte jag hem och käkade lunch.
Hade lite av köttfärssåsen från i förrgår kvar så jag lade den mellan två rostbröd och in i mackjärnet med det. Mums!
Det är väldigt mycket barndomsminnen för mig med just det. Pappa gjorde ofta (det kanske inte var ofta, men jag minns det som ofta) precis den “rätten” till oss två (mamma är vegetarian). Köttfärssås hette “prytla” hemma hos oss och pappa gjorde den godaste “prytlan” som fanns. Speciellt då den var mellan två rostbröd!

Kvällen skall avslutas med lektioner på Drakboda och kvällsfodring i stallet.
Samt mys i soffan med maken, kanske framför någon film.