Archive for November 11th, 2008

Höstblåst

Tuesday, November 11th, 2008

Ja nu blåser höststormarna upp.
De få löv som lyckats klamra sig fast såhär länge på de nästan nakna grenarna rök nog idag.

Började denna blåsiga dag med att stiga upp tidigt och massera i Tyresö. Precis när jag var klar med den sista patienten kom en tjej in och frågade om jag hade tid med en behandling till. Hon hade råkat gå förbi och sett min lapp utanför dörren och kommit på att massage nog skulle vara skönt. Tänk om fler kunder droppade in så enkelt!
Så en extra behandling blev det då jag jag ändå hade tid.

Efter en lunchsallad med Pelle, som hade varit och gymmat (jag hann inte med det idag) och lite kaffe hemma var det stall och ridning.
Red ut på Gná. Började med att klättra i skogshagen och jobba med avslappnad skritt längs vägen.
Sedan lite trav, tölt och sidförande och galopper och övergångar.
Hon kändes väldigt loss och bra! Mjuk, följsam och lydig. Snart dags att börja öka pressen och få henne lite mera på baken!
Idag var första gången jag kunde galoppera henne genom en högerkurva i vänster galopp utan att hon bytte galopp (helt eller bara fram). Det har hon alltid gjort hittills. Har jobbat målmedvetet med att rida galopp längs spåret på volten och sedan vänt snett igenom och brutit av till tölt, trav eller skritt efter det, innan hon hunnit byta. Och även ute fokuserat i galoppen på att kunna vända lite zick-zack över vägen i galopp utan byten.
Trevligt att känna att arbetet betalar sig.
Över huvud taget tycker jag Gná har börja få lite mera personlighet nu.
Låter kanske konstigt eller rent av taskigt, men hon är nog den häst jag haft som är opersonligast. Å andra sidan har jag alltid haft hästar med enorm personlighet och mycket åsikter (Eldir, Freyr, Tindra…).
Gná har hittills mest varit “hästen häst”.
När man pysslat med henne har hon stått och stirrat rakt fram med lite tom blick och knappt rört ett öra. Lite avstängd liksom.
Men det kanske bara har tagit väldigt länge för henne att acklimatisera sig här?
Jag vet ju inte hur hon varit innan. Hon var lite så också när vi var och provade henne, men å andra sidan var det väldigt varmt de dagarna.

Nu har hon börjat öppna sig känns det som. Hon är med i både blicken och med öronen när man gör i ordning henne eller pysslar. Hon vill gosa när man tränsar och står hon i boxen och jag på stallgången sticker hon ut huvudet och vill bli kliad.
Mycket socialare!
Och vet ni vad förrästen! I fredags då jag och Jonaz red ut bockade Gná! Jag vet inte om det var Jonaz som i misstag råkade toucha henne med spöet (han red Tindra brevid mig och Gná) eller om det bara var en väldigt pigg Gnu som stått en dag, men plötsligt mitt i traven gjorde hon ett skutt rätt upp i luften!
Bara ett, sen var det klart. Förbluffad vände jag mig om och tittade på Jonaz och frågade “bockade hon???”. Och han intygade att hon gjort det.

Hur som helst känns det som Gná och jag börjar hitta varann och förstå varann nu. Vilket känns jättebra! Börjar gilla henne mer och mer (mera än “det är en fin häst”)! Ja, jag kan nog säga att jag älskar henne!

Fákur då. Igår började jag med att böja honom på volten i skritt och trav i åttor och när han kändes loss i sidorna (gick fort faktiskt) travade jag ut från volten och vidare ut i skogen. Körde på med trav-galopp-tölt-trav-galopp-tölt 7-8 gånger på raken. Ute är tölten riktigt bra nu! Ren, bitvis riktigt bärig och går att jobba i. Red utan boots.
Idag red jag ut och töltade nästan enbart (efter skritt och massvis av öppna, sluta och skänkelvikningar längs vägen. Han kändes mycket bra!
Imorgon är sista dagen han är här. På onsdag eftermiddag åker han hem igen. Lite trist! Jag gillar honom  väldigt mycket och Gná trivs himla bra ihop med honom.

Tindra red jag ut och bara njöt av att rida mitt underbart mjuka fina (och feta) sto! Att hon kan röra sig så med det fläsket…
Men hon är bara bästast!

tindraornas3.jpg

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nu har jag precis haft ridskola på Fors i tre timmar och sitter med en kopp te och väntar på min kvällsjobbande man.
Slösurfar runt i cyberspace.
Ha suttit och läst lite på Buke, men på islandshästdelen är det något väldigt dålig stämning för tillfället.
Har tappat all lust att skriva där. Folk verkar bara racka ner på varann där och det är ytterst få trådar som är värda att öppna.
Det är så synd!
För några år sedan var Bukefalos en stor källa till kunskap och diskussioner. Allvarliga och intressanta diskussioner som kunde få en (mig) att tänka till och lägga pannan i djupa veck över sakernas tillstånd (islandshästar, that is). Just nu finns det en seriöst intressant diskussion där, den har jag läst.
Det fins så mycket kunnigt folk där, men jag tror att det är flera som känner som jag och inte orkar sitta och läsa dravlet och tjafset mellan användare där.
På hästvård finns det fortfarande en del intressant att läsa.

Nå, nog flummat för ikväll.