Öppna käften

En tråkig sak när man är ute och dömer är den stora andelen hästar med sår i munnen!
Det är sällan jättestora eller blödande sår – tack och lov – men ofta, ofta är det mindre sår/skav eller blodfyllda blåsor. Många ägare ser lite oförstående på en när de får en varning “för det där lilla”, men när de får förklarat för sig hur det kommit dit (ofta är det en led på ett två- eller tredelat bett som hamnar precis där och kniper lite när ryttaren tar i tygeln) eller att det här faktiskt gör ont på hästen blir de oroade.
Men en förvånande stor del av ryttarna verkar inte ta på allvar att de har åsamkat sin häst smärta och sår i munnen, oavsett om  de är stora eller små.
Om jag skulle upptäcka ett sår i munnen skulle jag definitivt inte rida med bett på någon vecka, eller tills det läkt. Och framför allt fundera på varför hästen fått såret/blåsan!
Men en förvånande stor del av ryttarna jag träffar ute i collecting ring rycker på axlarna och frågar om de kan rida nästa final. Rida igen?
Som domare kan man aldrig ge en ryttare startförbud. Det kan endast en veterinär ge.
Men man kan rekommendera att de inte rider, alt. att de rider på bettlöst träns (om det inte är lättklass), och varna (för sår i munnen och/eller osportsligt uppträdande mot hästen).
Men hur tänker ryttarna som rider igen när de vet att deras häst har ett/flera sår i munnen?

Detta inlägg är inte riktat mot någon enskild ryttare, utan är mera tankar runt detta ämne.
Och en uppmaning att titta era hästar i munnen själva så ni vet hur där ser ut!

Rid väl och växla mellan såväl olika bett/bettlöst som olika nosgrimmor!

vallfariopen 031.jpg

infastn.JPG

Ett tips om du har lätt att bli hård i handen eller “skakig”/ryckig i handen! Fast tygeln i en repgrimma genom bettringen. Ger en mjukare kontakt och lättare tryck i munnen när du tar i tygeln!

Tags: , ,

3 Responses to “Öppna käften”

  1. elinor says:

    tyvärr är det alldeles för vanligt med sår i munnen, känns som jag inte varit på en enda tävling i vår där det inte varit någon som haft det i någon av finalerna 🙁

    Tycker att reglerna borde vara mkt hårdare och som du säger domarna borde ha mer makt, det borde i alla fall dra ner poängen och ni borde kunna säga till att dom inte får rida nästa klass eller final.

  2. Annika says:

    Kan inte annat än hålla med. Jag är en av dem som gått i förtruppen för att behålla veterinärbesiktningar vid ALLA tävlingar för att bland annat komma till rätta med detta problem. Tragiskt nog (eller egentligen turligt nog) fick vi varning för detta förra hösten, det har aldrig hänt förr. Små märken ganska lång in på insidan. Detta gjorde att vi kollade upp munnen på hästen böttre & det har visat sig att vi kan inte rida på ledade bett alls. Han har en aktiv mun, tuggar mycket på bettet, tjocka läppar på insidan (vilket hästtandläkaren tyckte islandshästarna över lag verkar ha) Nu ridr vi på rakt bett med rulle & det fungerar, byter om med bettlöst för att variera. Skippat remontnosgrimma & rider bara med aachen eller pullarnosgrimma.

  3. […] med att döma några klasser. (Många sår i munnen vid vet.besiktningarna, vilket är tråkigt! Här är några tankar kring sår i munnen som jag skrev i våras. Det man ser mycket är resultat av att ett ledat (oftast tre-delat) bett hamnar med leden i […]

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.