Archive for August 28th, 2011

Gyða-helg

Sunday, August 28th, 2011

Då är jag hemma från Sandviken och Gyðas trevliga tävlingar igen!
Fredag: Massera, hem och äta lunch på en kvart (bokstavligt talat) och slänga in allt i bilen.
Åka till stallet och ta in lite hästar från de långväga hagarna (för att inte promenera ihjäl mig tar jag oftast in tre hästar samtidigt och ställer dem vid stallet).
Fínas nya ägare kom och hämtade henne och vi vinkade hejdå. Lite sorgligt, men det känns ändå jättebra! Hon kommer få det så himla bra, lilla stumpan!
Löslongerade Tindra och konstaterade att hon börjat lägga vinterpäls. Great precis vid tävlingshelg…
Red Glitra och Una och sedan var det inpackning i bil och transport för grejer + häst(,Tindra that is).
Hämtade upp Malin på vägen och så drog vi till Sandviken och Högbo.
Tindra installerades i sin hage (ÅH, vad skönt med fasta hagar med el! Perfekt för boxhatande Tindra!) och vi installerade oss på uuuunderbara Högbo Brukshotell. Somnade relativt omgående.

(för den som vill veta mer om hur man tävlar på islandshäst som rekommenderar jag de tre första artiklarna HÄR)

Lördag: upp och fodra häst och sedan inta det helt otroligt fantastiska frukostbuffén på Högbo! Jag överdriver inte; den är heeelt amazing och alla som bara har möjligheten borde prova den! Oh, blir hungrig bara av att tänka på den! Tävlingarna började inte förrän kl 10 så vi tog en riktig långfrukost på ca 1,5 timme.
Veterinärbesikta häst och började med att döma några klasser.
(Många sår i munnen vid vet.besiktningarna, vilket är tråkigt! Här är några tankar kring sår i munnen som jag skrev i våras. Det man ser mycket är resultat av att ett ledat (oftast tre-delat) bett hamnar med leden i mungipan när ryttaren tar i ena tygeln. Då får hästen lätt små knip-sår på insidan av läppen/mungipan. Ryttaren märker inget då de inte viker ut läpparna och kollar).
Dags att rida!
Jobbiga fakta: Det var 25 varma grader i skuggan och alltså rejält hett. Tindra hade precis börjat med att producera mera päls för en lång kall vinter (hennes dna påstår att det alltid skall blir så – varje vinter).
Så det gick sådär. Ganska trögt.
Men visst, alla gångarter satt om än inte så vackert och fint. Slutade på 5,1/5,3/5,1 = 5,17 och det blev en delad femte plats i uttagningen. Så det räckte trots allt till A-final!
Det verkade som om de flesta hästarna (och ryttarna) var påverkade av hettan. Bara Gardars  hästar Djákni och Loftur från Knutshyttan tuffade till synes opåverkad på i full fart.
Efter lunch var det uttagning i tölt T.3.
Det gick väl ungefär som fyrgången. Segt och trögt och utan direkt fart eller samling. 5,13 och en 9:de plats (B-final) slutade vi på där.
Efter promenad, lite mockning och mat åkte vi till hotellet för dusch (och OMG vad det behövdes!) och lite slapp innan middagen.
Myyycket god middag och prat och skratt och sedan kvällsfodring av pållan och sovdax.

Söndag: Svalare! Och lite regn.
Morgonfodring, frukost och vet.bes. i “vanlig ordning”.
Döma några finaler och sedan dags för uppvärmning inför V2 A-final. Tindra var betydligt mera på hugget nu. Kändes riktigt bra på värmningen och småstudsade i collecting ring.
Och väl inne på banan gick hon riktigt trevligt. Betydligt mera som sitt vanliga jag än dagen innan. Även om hon inte riktigt går som hemma, gick hon i alla fall fram nu och kändes riktigt glad! 5,0-5,5 i alla gångarter.
Och vi klättrade från en femteplacering till en tredje plats på 5,40 och fick gul roseflett och en bronsmedlaj (!).
Promenera, svampa av och lunch för oss alla.
Direkt efter  lunchen var det B-final i T.3. Värmde nästan ingenting. Skrittade runt och böjde och flyttade lite och gjorde sedan lite start-stopp.
Och red och och hade kul! Och se där: vi red upp oss från att kommit in i finalen näst sist till att vinna B-finalen för stabila 5,50!
Upp i A-final. Tackade ja till att rida den då Tindra kändes fräsch och pigg.
Hann döma två finaler innan det var dags igen.
Nästan ingen värmning igen och så in och tölta lite mera. Nu började krafterna tryta lite, men det gick ändå rätt bra.
5,39 och vi klättrade upp från en 6:te plats till en fjärdeplacering! Det kändes faktiskt som Tindra var lite stolt själv och mallade sig på prisutdelningen med spansk-skritt-vift på eget initiativ. (Eller så förmänskligar jag det hela…)
Men vi klättrade från en ursprunglig 9:onde plats till 4:de! Då får man väl vara lite nöjd ändå?

Promenad, svabba lite med svampen, och låta Tindra stå och äta och dricka i hagen medan vi packade ihop och jag bytte om till lite fräschare kläder.
Och sedan åkte vi helt odramatiskt hem.
Och här är vi nu. Tindra ute på betet med kompisarna (Kengan kom joggandes och mötte vid grinden och så stod de nos mot mos en stund! Så gulliga!) och jag i soffan, tittandes på en engelsktalande Wallander i ett svenskt landskap.

(Kameran var för visso med, men hade ingen som kunde fota mig så den förblev oanvänd detta veckoslut)