Hoppa till innehåll

Hästarna

Exakt från Fors Gård

Valack, född 2007

e: Mökkur frá Varmalæk
u: Eyrarós frá Finnstungu
ue: Fengur frá Bringu

Jag lärde känna Exakt som 4,5 åring, då jag tog över träningen av honom, efter att Marie Carlsson hade gjort grundinridningen av honom. Det råkade sig så att han är son till den första häst jag red in på Fors, Eyrarós. Även Exakts far Mökkur känner jag mycket väl och har ridit en hel del. Och jag fastnade direkt för Exakt!

Exakt från Fors Gård (Foto: Erica Osterman)
Malin och Exakt från Fors Gård

Jag jobbade honom under våren då han var 5 år och töltsatte honom, vilket inte skedde helt av sig själv. (Här har jag bland annat skrivit om det).

Hösten när Exakt var 6 hände något, för mig, helt fantastiskt – min goda vän och samarbetspartner köpte Exakt åt mig. Egentligen var planen att jag skulle ha honom några år och vidareutbilda och tävla honom för att sedan min vän skulle ta över honom, då hennes dotter skulle kunna ta över hennes dåvarande häst. Men med åren så blev det inte så, då andra hästar kom in i bilden och Exakt inte var hästen för henne.

Så 2017 blev det exakt som det skall – jag köpte Exakt och han blev min på riktigt, något jag så klart inte ångrat en sekund!

Exakt och jag har gjort rätt många saker ihop under åren. Vi har tävlat en hel del, gått många kurser för olika tränare, men mest för Atli Gudmundsson och Helene Blom, blivit Distriktsmästare (2017), jobbat massor från marken, lärt oss jobba bettlöst och lärt oss intrinzen tillsammans och haft clinics i så väl tömkörning och ridning som i belöningsbaserad träning tillsammans och inte minst en clinic i klickerträning på Sweden International Horse Show 2021!

Exakt är min once in a lifetime-häst!

Brandi från Bergdal

Valack, född 2009

e. Ómi från Stav
u. Tindra frá Österkulla
ue. Mökkur frá Varmalæk

Brandi är min egen uppfödning och har en väldigt bra stam bakom sig med den redan i unga år meriterade Ómi från Stav som far. Bakom Ómi finns giganten Askur från Håkansgården och det fantastiska stoet Ólga från Skaneyland. Brandis morfar Mökkur frá Varmalæk är ju även han en legend.

Brandi från Bergdal (Foto: Michaela Bång)
Brandi från Bergdal (Foto: Malin Schön)

Brandi betyder svärd och står för mod och styrka, men Brandi är den gosigaste och snällaste häst jag någonsin stött på! Han är genuint snäll mot alla – i flocken är han en medlare och ställer sig ofta med den svaga eller utstötta hästen, han älskar hundar, katter och barn.

Brandi har taktfasta gångarter och fungerar lika bra bettlöst som med bett. Han accepterar inte att man drar i tyglarna för att tölta och har lärt många elever att tölta med rösten och sätet – för annars blir det trav. Hittar man kontakten och förstår hur man skall rida tölten på Brandi och töltar han hur långt som helst på hängande tygel!

Tränade hästar

Titta in bland tränade hästar för att se en del av de hästar jag tränat.