Hoppa till innehåll

Malin Schön

Foto: Sofia Pettersson

Utnämnd till FEIF Trainer of the year 2020

Jag är utbildad och examinerad Ridlärare I för islandshäst med mångårig erfarenhet av utbildning av ekipage på alla olika nivåer. Jag fäster stor vikt vid det grundläggande arbetet, att hästen är avspänd och harmonisk samt ryttarens sits och inverkan. Jag är även utbildad och examinerad nationell domare för islandshäst och dömer tävlingar upp till nationell nivå i hela landet.

Malin och Exakt från Fors Gård. Foto: Erica Osterman
Malin och Exakt en dimmig vinterdag. Foto: Erica Osterman

Om mig

Jag är född 1979 i Helsingfors, Finland och började rida vid sju års ålder på ridskola. Först i Helsingfors och senare på Kimitoön där familjen har en stuga. Efter grundskolan gick jag en tvåårig hästskötarutbildning på Yrkeshögskolan Sydväst, i folkmun kallad Brusaby i Sydvästra Finland.

Många olika hästraser och grenar utövades på under åren; hoppning, dressyr, fälttävlan, distansritt, trav och spannkörning. 1993 kom islandshästarna in i mitt liv och de har sedan dess inte lämnat mig.

Efter en examen inom lantbruk med inriktning på hästskötsel kom jag som 18-åring till Fors Gård i Västerhaninge år 1997. Med sig dit hade jag min först egna islandshäst, Freyr.

Hos Ylva Hagander på Fors blev jag kvar och jobbade 1998 till 2001 heltid och utbildade mig samtidigt till Ridlärare I för islandshäst. I jobbet ingick, utöver stallarbete, utbildning och inridning av hästar, även arbete med avel med flera betäckande hingstar på gården samt instruktion på ridskolan, privatelever och turridning.

Malin och Tindra frá Österkulla, e. Mökkur frá Varmalæk. Foto: Erica Osterman
Malin och Brandi i galopp på tävling i ridhus
Malin och Brandi från Bergdal, e. Ómi från Stav u. Tindra frá Österkulla. Foto: Michaela Bång

Sedan 2001 har jag jobbat med eget företag med fokus på utbildning av hästar och deras människor. Jag är även nationell sportdomare för islandshäst och har dömt tävlingar på alla nivåer, bland annat SM 2015. År 2017 började jag utforska belöningsbaserad hästträning och använder det idag i stor utsträckning i mitt arbete.