Malin och Exakt galopperar i motljus och dimma på en snötäckt äng

Malin Schön

Utnämnd till FEIF Trainer of the year 2020

Malin är utbildad och examinerad Ridlärare I för islandshäst med mångårig erfarenhet av utbildning av ekipage på alla olika nivåer. Hon fäster stor vikt vid det grundläggande arbetet och ryttarens sits och inverkan. Hon är även utbildad och examinerad nationell domare för islandshäst och dömer tävlingar upp till nationell nivå i hela landet.

Malin rider Exakt från Fors Gård i galopp på en snöig väg
Malin och Exakt från Fors Gård. Foto: Erica Osterman
Malin och Exakt visar panther walk i kvällssol på sommarbetet
Malin och Exakt från Fors Gård, e. Mökkur frá Varmalæk. Foto: Sofia Pettersson

Om Malin

Malin är född 1979 i Helsingfors, Finland och började rida vid sju års ålder på ridskola. Först i Helsingfors och senare på Kimitoön där familjen har en stuga. Efter grundskolan gick hon en tvåårig hästskötarutbildning på Yrkeshögskolan Sydväst, i folkmun kallad Brusaby i Sydvästra Finland.

Många olika hästraser och grenar utövades på under åren; hoppning, dressyr, fälttävlan, distansritt, trav och spannkörning. 1993 kom islandshästarna in i Malins liv och de har sedan dess inte lämnat henne.

Efter en examen inom lantbruk med inriktning på hästskötsel kom Malin som 18-åring till Fors Gård i Västerhaninge år 1997. Med sig dit hade hon sin först egna islandshäst, Freyr.

Hos Ylva Hagander på Fors blev Malin kvar och jobbade 1998 till 2001 heltid och utbildade sig samtidigt till Ridlärare I för islandshäst. I jobbet ingick, utöver stallarbete, utbildning och inridning av hästar, även arbete med avel med flera betäckande hingstar på gården samt instruktion på ridskolan, privatelever och turridning.

Malin och Tindra frá Österkulla, e. Mökkur frá Varmalæk. Foto: Erica Osterman
Malin och Brandi i galopp på tävling i ridhus
Malin och Brandi från Bergdal, e. Ómi från Stav u. Tindra frá Österkulla. Foto: Michaela Bång

Sedan 2001 har Malin jobbat med eget företag med fokus på utbildning av hästar och deras människor. Malin är även nationell sportdomare för islandshäst och har dömt tävlingar på alla nivåer, bland annat SM 2015. År 2017 började Malin utforska belöningsbaserad hästträning och använder det idag i stor utsträckning i sitt arbete.