Hoppa till innehåll

Belöningsbaserad träning

Belöningsbaserat, R+, positiv förstärkning, klickerträning – kärt barn har många namn.

Vi skapar en miljö där det blir så lätt som möjligt för hästen att göra det beteende vi vill ha mera av. När beteendet utförs ger vi hästen något den vill ha – företrädesvis mat/godis.

Hur fungerar belöningsbaserad träning?

När man jobbar med inlärning med djur jobbar man med förstärkning av beteenden man vill ha mera av. Traditionell hästhantering och -träning bygger på negativ förstärkning, det som kallas tryck och eftergift. Vi lägger till ett tryck, eller ett hot om ett tryck (skänkel, tygel eller rep/hand/spö) och när hästen utför det beteende vi önskar så tar vi bort trycket.

Inom belöningsbaserad träning använder vi oss av positiv förstärkning, vilket innebär att vi skapar en miljö där det blir så lätt som möjligt för hästen att göra det beteende vi vill ha mera av och när beteendet utförs ger vi hästen något den vill ha – företrädesvis mat/godis.

Termerna negativ och positiv betyder alltså inte bra eller dålig – utan skall se som rent matematiska termer. Negativ betyder alltså att något (ett tryck/obehag) tas bort och positiv att något (som hästen vill ha) läggs till.

Vi använder oss av en markör, en klicker eller ett ord, som markerar sekunden det önskade beteende uppstår.

Exakt rör med hoven vid en pilatesboll
Exakt testar pilatesbollen. Foto: Sandra J Nordin
Malin och Exakt springer på sommarbetet med en poolnoodle
Malin och Exakt från Fors Gård. Foto: Sofia Pettersson

Min resa

Jag stötte, som många först på det inom hundträning, men hade läst någonstans att det fungerar på alla djur. När jag under 2017 såg instagramkontot Intrinzen (som idag heter pantherflows) och lite klipp på nätet om vad de gjorde blev jag imponerad och nyfiken – men tänkte samtidigt att de var så duktiga, det där var ju inget jag kunde göra! Men under hösten då det var lerigt och mörkt och inspirationen till arbete med hästarna var låg bestämde jag mig för att lära dom förstå klickern och se var det skulle ta oss.

Främst tänkte jag träna två av mina hästar inför hovslagare, då de lätt blev stressade och tyckte situationen var jobbig. Så tanken var att klicka för avslappning och att stå stilla.

Men ganska snart började jag läsa på mera och tog rätt omgående med mig klickern upp i sadeln och provade mig fram.

Och det som hände var att jag blev förälskad i sättet att jobba och känslan det gav mig och hur mina hästar såg på mig när vi jobbade!

Jag började experimentera, läsa på mera och fördjupa mig. Först åren handlade det mest om Intrinzen och rörelserna, men med tiden började jag fördjupa mig i allt annat runt belöningsbaserad träning och hur positiv förstärkning fungerar.

Jag jobbar mycket inspirerat av Intrinzen idag och har gått Kathy Sierras Pain Science and Performance-kurs. Jag är intresserad av funktionell träning för hästarna och att jobba med rörelser som är nyttiga för hästarna i vår vardag med dom.

Det som hände var att jag blev förälskad i sättet att jobba och känslan det gav mig och hur mina hästar såg på mig när vi jobbade!

Måste man använda mat i träningen?

I de allra flesta fall är svaret ja! Det är den största förstärkaren för de allra flesta hästar. Hästar är gjorda för att äta och i naturen äter de 15 – 20 timmar/dygn och de lever i stort sett för att äta. Så vill vi verkligen få dom att tycka något är trevligt och positivt laddat så är mat vägen till det.

Om hästen inte är intresserad av att ta emot mat överhuvudtaget (oavsett vad för godis vi erbjuder) bör man faktiskt först fråga sig varför.

Man kan använda sig av beröring, att klia hästen, om hästen verkligen tycker att det är toppen. Men då måste hästen verkligen tycka att kliet är dödsskönt (så den slutar med allt annat inklusive äta och får lång överläpp). Men när jag kliar mina hästar så vill jag helst inte göra det för att få dom att göra något utan mera för att jag är en god vän.

Men: vi behöver inte ösa massor av mat över våra hästar, utan använd dig gärna av de mineraler eller kraftfoder hästen ändå skall få dagligen, lusernhack, eller morötter. Eller av det höet hästen ändå skall få.

Malin ger Exakt en morot
Exakt får en morot som belöning. Foto: Sofia Pettersson
Brandi jobbar på samling
Brandi jobbar på samling genom belöningsbaserad träning

Ta reda på vad det bästa belöningen för just din häst är. Är maten FÖR god kan hästen bli för exalterad och då är det bättre att hitta mat som är lite mindre god, men ändå värd att jobba för.

Börja också med att avsätta gott om tid på att lära hästen (och dig själv) vett och etikett runt träning med mat. Ta hjälp (digitalt eller IRL) av en instruktör om du känner att det är svårt!

Och kanske viktigast av allt: jobba aldrig med en hungrig häst! Oavsett om du jobbar med positiv eller negativ förstärkning skall hästen aldrig jobba hungrig! Det är rent fysiologiskt dåligt för hästen. Se till att de betat eller fått lite hö innan (200-500 gram kan räcka).

Hur börjar man?

Jag börjar alltid med att lära hästen förstå klickern/belöningsordet genom att samtidigt lära hästen stå stilla och titta rakt fram när jag står bredvid den med handen i fickan (godisväskan) och så fort hästen tittar rakt fram så klickar jag/ säger mitt ord och ger hästen en godisbit rakt framför den (belöna alltid där du vill att hästens huvud skall vara!).

Om hästen är väldigt intresserad av godiset och blir till sig och lite stökig gör jag det här med en avgränsning mellan mig och hästen (kanske vi står på olika sidor ett staket, eller hästen står inne i en box med ett rep framför boxdörren).

Parallellt med den övningen lär jag hästen nosa på en target (en target är ett föremål; lite rörisolering på en pinne/ett gammalt spö, ett hinklock, en kon) och sedan börja följa efter en target. Varje gång hästen nuddar vid föremålet med nosen klickar jag/säger mitt ord, tar undan föremålet och ger hästen en godis.

Precis som när vi fastnar eller något inte fungerar i ridningen så tar vi hjälp av en instruktör inom belöningsbaserad träning!

Malin och Exakt från Fors Gård. Foto: Erica Osterman