Hoppa till innehåll

Tindra frá Österkulla

2000-2022 
Mökkur frá VarmalækSesselja frá Heimi

Tindra var min drömhäst redan innan hon fanns. Hennes mor Sesselja är bland de roligaste hästar jag ridit och hennes far Mökkur var regerande världsmästare i Tölt T.2. när Sesselja betäcktes med honom. Mökkur var dessutom en fantastisk individ, som jag kände väl och hade fått äran att rida.

Redan i maj 1999, då Sesselja betäcktes med Mökkur sade jag ”den avkomman vill jag köpa!” Jag fick tjata i 4 år innan jag fick köpa henne!

Tindra är hästen jag gjorde allt med – var med och avlade fram, tränade själv, gjorde mina misstag på och lärde mig tonvis av. 

Vi tävlade en del, men hon trivdes aldrig speciellt bra på banan, utan var alltid som bäst hemma i skogen. Där kunde hon välla fram i en ökad tölt som jag endast på hennes far känt samma bottenlösa tempo i.

Tindra hösten 2009 (Foto: Erica Osterman) 
Tindra och jag på Enstas bana (Foto: Erica Osterman) 

Hon var en stor personlighet som var enormt inkännande, tydlig och intelligent.

Hon gick med på det mesta, men det var när vi började träna belöningsbaserat som hon blommade ut fullt och tog autonomin som gavs henne på fullt allvar och visade tydligt vad hon gillade och inte!

Tyvärr fick Tindra tandutglesning, kanske av någon spark, kanske genetiskt (Inget vi vet om i så fall) eller kanske av att ha raspats (inte slipats) hela livet. Eller så hade hon begynnande EORTH, det kontrollerades inte om det var det då förloppet var så pass snabbt på slutet.

Det fungerade bra med anpassat foder ett tag, men eskalerade fort och hon tunnade ur och var tydligt påverkad den sista månaden. En häst som inte kan äta gräs och hö har inte ett värdigt liv, så Tindra fick vandra vidare i februari 2022.

Avkommor:
Brandi från Bergdal, född 2009 

Vackra Tindra i hagen en vinter (Foto: Erica Osterman)