Atli-kurs i dagarna tvenne

Dagarna har gått.
Det är fredag idag. I onsdags morse lastade Britta och jag brorsorna Vísir och Exakt (båda e. kung Mökkur) och åkte till Skebokvarn och Ragnhild. Dags för Atli-kurs igen! Underbart, det var i november senast!
Exakt har inte varit med på Atli-träning förr (såklart, vi hade honom inte i november). Snön formligen vräkte ner när vi kom fram och Atli, som redan kommit dit och börjat jobba stod och såg lite frusen och ihopkurad ut.
Ca 10 min med bil från Ragnhild ligger Björkängens gård, där vi fick använda ridhuset, då vädret bara blev värre och värre.
Så – fika (det måste ju varje hederlig hästaktivitet börja med) och sedan var det in med hästarna i R´s buss och iväg till ridhuset. Första passet visade jag Exakt lite för Atli och så provade han honom lite. Sedan fick jag jobba mycket med att lösgöra och få honom att länga ut halsen och komma fram till bettet.
“För att få lösgjordhet måste det finnas lös tygel. Det betyder inte att tygeln är lös hela tiden, men var snabb på att glappa i tygeln och göra eftergifter mycket ofta”
“Beröm mycket när hästen gör lite rätt – då kommer den försöka göra mera rätt”
Sanna Atli-citat! Åh vad jag gillar det här! Sluta trycka ihop hästarna och dra ihop deras halsar! Lösgör – och samlingen kommer komma!
Jag fick göra det vi känner som Atli-vändningar (alt. Hinni- el Eyolfur-dito), alltså vända för ytterhjälperna (bakdelsvändningar, men de behöver inte vara jättecentrerade). Först i skritt och sedan i skrölt och tölt. Lösgör – få hästen att följa hjälperna (vikten och yttersidan) och dansa med den. Och mjuk och lös blev fina fuxen och då kom han så vackert tillbaka och blev både lite maffig och kraftfull och samlad.
Andra passet började vi med att trava fram och hitta en lång överlinje i traven först och hitta bra och korrekt böjning genom kroppen. Sedan fortsatte vi med svängande för ytterhjälperna med tillägg av att ökningar mellan vändningarna. D.v.s. skrölt – vänd runt för ytterhjälperna rid fram och öka en långsida, kom ner i kort tölt, över mot skrölt och vänd igen.
Paus för återhämtning och sedan börjar vi samla ihop skritten, gå in i en lite tightare ram och jobba med att vara “mellan hand och skänkel” och så länga ut i skritt igen och tillbaka in i långsam skritt och så sätta mera energi i skritten. Och så småningom fram i tölt därifrån. Jätteviktigt blir det då att lösgöra de första stegen fram i tölten. Annars blir det lite kantigt och lateralt. Så skritta långsamt in i ramen, öka energin (men inte tempot), kom fram i kort tölt och böj och läng halsen direkt och tänk lösgör-samla-lösgör-samla.

IMG_1537
Mellan kort tölt och skrölt på Ensta-banan för någon vecka sedan.

Sedan, efter en lite paus igen, gjorde vi om samma sak på volt och där fick jag tänka mycket lösgör-samla-lösgör-samla, genom att böja för inner (be hästen om att länga halsen) och sedan direkt vända lite för ytter (som får hästen, om den tar hjälperna rätt, att samla sig mera) och så direkt böja igen.
Viktigt att tänka på är ju just att lösgjordheten och smidigheten hela tiden måste vara lite mera än samlingen. Annars blir det ingen bra samling, utan kantigt och osmidigt. Att hästen är lösgjord innebär inte att den faller på framdelen och framförallt: Att hästen länger halsen och sänker sig betyder inte heller att den automatiskt är på framdelen! Det är inte halsen och huvudets position som avgör om hästen är framtung – det är aktiviteten i bakbenen som avgör, samt om hästen använder magmusklerna och lyfter upp halsroten!Orsaken till att jag poängterar det här så tydligt är att jag vet att det är många, till och med instruktörer, som inte verkar vara på det klara med det och jag har hört en av “de stora” stå och säga att man inte skall rida hästen lång och låg för då blir de på bogen. Vilket helt enkelt inte är sant. Det visar på en stor okunskap om hästen fysiologi!

I går morse var det en rätt tidig morgon och in med pållarna, som myst i en hage med en höbal över natten, i släpet och till ridhuset igen. Exakt kändes fräsch och på hugget, men ändå avspänd. Jätteskönt.
Hittade bra böjning och sidförande i skritt, joggade fram i trav och galopp med lång överlinje och sedan jobbade vi med att komma in i ramen igen. Lååångsamt skritt, öka energin, slappna av och skritta vanligt och så korta upp och spänn magmusklerna (både mina och Exakts) igen och gör om.
Och så tölt och lösgör-samla-lösgör-samla.
Kändes riktigt bra och bitvis riktigt bra! Mycket beröm av Atli, som verkar gilla Exakt.
Avslutningsvis gick vi igenom hemläxan till nästa gång (som är i påsk). Atli började med att säga: “Du är på många vis en jäkligt duktig ryttare Malin, men du måste blir noggrannare på att rida in hästen i ramen och be den vara kvar där. Öva på det!”.
And I will! Öka kraven på ramen och lösgör-samla-lösgör-samla!
Nu du Exakten!

Vi åkte hem mycket nöjda (det gick mycket bra för Britta och Vísir också!) och släppte ut killarna i hagen och packade ur bilen.
Hem och sova en liten stund (sov lite dåligt natten innan, så jag var trööött), göra lite sjukgymnastik för knäet och sedan var det dags att åka till Fors och hålla lektioner. Första kvällen jag inte hade knäet lindat och det kändes bra! Inte ont alls, men jag blev dock trött i benet. Kändes att en linda fått “bära knäet” i dagarna 6.
Idag har jag masserat patienter och nu skall jag rida Röskva, som fått en ovillig vila på en vecka på grund av knäskadan.
Och sedan är det lektioner på Vädersjö ikväll.

Förövrigt  rekommenderar jag den här boken starkt!

Mycket bra!
Lär er hur hästen fungerar inifrån och ut och hur vi ryttare kan rida dessa underbara djur rätt! (Med tanke på att hästen inte alls är gjord att rida på).

Tags: , , , ,

One Response to “Atli-kurs i dagarna tvenne”

  1. Mycket intressant läsning! Det där med lång överlinje och avspändhet är ett mysterium för mig, men vi knogar på så gott vi kan jag och Juppe.

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.