Återbesök på Evidensia

Dagarna rullar på och snart är det jul.
Samma visa varje år – herredumin vad fort det det går. Året snart slut – igen. Tänk att jag inte åldrats en dag… Har ni?
I måndags var det återbesök på Evidensia Stav med Váli för ett ridprov.
Han har varit igång 4 veckor och i söndags red jag näst intill en vanlig uteritt på honom. Väldigt lite tölt, men många övergångar skritt – skrölt och rätt mycket trav och bägge galopperna.
Jag kände och kände efter och det är sååå svårt. Vad är mitt nojiga sinne, vad är obalans, ojämna styrkeförhållande och är det någon hälta involverad i det?
Staplade upp vad jag tycker är bättre nu efter igångsättningen:
+ skrittar bättre, mera avslappnat
+ låter mig enklare rida lätt på “den svårare diagonalen”
+ böjer sig lättare i vänstervarv i både trav och galopp
+ fattar vänster galopp lättare.

Låter bra, va?
Men minus-sidan då? Funderat på det. Inte hittat något faktiskt. I övrigt är han liksom som vanligt.
Så med det i bakhuvudet åkte vi till Evidensia och Maria bad oss sadla och gå ut i ridhuset med en gång. Skrittade fram medan hon kollade på en fantastiskt vacker frieser i longering och sedan var det vår tur. Skritt, trav, galopp på volt. Ingenting! Jämn, böjde sig fint och övergångarna satt vackert.
Töltdax. Förklarade problematiken kring Váli och tölt och visade skrölt (“det där är ju slowgait” sade Maria) och så töltade vi lite. Vilket gick ok. Han kändes som vanligt. Efter en galopp töltade han rent.
I tölt i vänster varv var det enda gången som Maria såg något. Inte en hälta, men han droppar vänster bak och tar inte i med det.Maria var mycket nöjd med hur Váli gick och reagerat på behandling samt igångsättning.
Han fick en sista (förhoppningsvis!) sprutning i vänster bakknä. Skall skrittas vid hand 4-5 dagar och sedan fortsätta ridas. Mycket skritt och skrölt, stärka v.b. och vara lite försiktig med töltande under en period.
Inget bokat återbesök, utan känn efter och ring om det är något.
Diskuterade även vattenbandsträningen med Maria och hon tyckte definitivt att det var väldigt bra, men självklart inte än och så diskuterade vi att det kanske är så med just Váli att han behöver vänjas in på bandet alternativt att det faktiskt är för tungt för just honom.
Ha skall ju hur som helst inte tillbaka dit förrän han är fullt igång!

img_5023
(kan ju faktiskt skritta!)

Igår hände jag på Karlslundsgård med en annan häst, som sällskap och hjälp till ägaren. Intressant att vara där och se hästar i rörelse, se ojämnheter och problem och lära sig mera.

Vi har ju hela tiden problemet med att hästar inte är gjorda för att ridas på. En annan sak hästar inte är gjorda för är all halka med bakbenen utåt på t.ex. betonggolv eller is (de är stäppdjur, sällan isigt och halt på stäppen)
Hästars bakknän är känsliga och inte gjorda för att åka utåt häftigt. En liten halkning på stallgolvet eller annat halt underlag kan leda till inflammation i bakknäet en vecka senare. Måste inte – men kan.

Hemma är allt lugnt.
Vilande och jobbande hästar lallar i hagen. Brandi och Exakt vilar, resten är igång i olika grader. Dock är de ju igång med sina ägare. Jag har Vísir, Váli och Tindra som är igång.
Sedan rider jag en del av de andra hästarna i stället då och då. Röskva har jag jobbat den senaste månaden, men nu under julen är hennes matte hemma och jobbar henne själv och sedan är det dags för Röskvan att vila lite.
Och under julen skall jag vila lite (och rida lite).

 

 

 

 

Tags: , ,

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.