Så mycket att stå i

Många hästar nu. Som för det mesta, vilket är kul!
Inte för alla hästarna dock, då en del har varit hästar jag hjälpt med då det varit något som inte stämt.
Den lilla svarta ridskolehästen, som sedan några år är privatägd, men knäcker extra lite på ridskolan. Plötsligt under ett ridpass halt. Jättehalt.
Blir bättre med vila och sjukhage. Men blir halt så fort hon ridits någon dag. Klinikbesök som slutar i att hästen knappt kan gå. Hon blir alltså mera och mera halt under besökets gång.
Jag ventilerar med Ancan och hon tar med hästen till en annan klinik. Där de ultraljudar och hittar en skada på ytliga böjsenan. En skada som slitits upp och blivit värre av den tidigare utredningen.
Den söta vita hästen som halkar till vid utsläpp en morgon och bli svullen och varm i benet. När den inte är bra efter några dagar åker ägaren till kliniken och de konstaterar hästen ohalt rakt fram (svullnaden har då gått ner) och röntgas för att kolla så att griffelbenet är helt, vilket det är.
Två veckor senare, när jag ombeds rida hästen, säger magkänslan mig att något inte stämmer i det där benet ändå. Hästen är lite halt och vi tar med den till Karlslund och Ancan och så vidare till klinik. Där de efter lite klämmande och kännande röntgar om hästen igen på samma ben och hittar en fraktur i skenbenet, och ingen liten en, som missats på den tidigare röntgen då de tagit bild bara på griffelbenets spets. (Helt otroligt att hästen inte var mera halt än ca 2 grader! o_O )
Bägge hästarna kommer att bli helt bra, men det kommer ta tid!

Annars är det bra med hästarna.
Exakts öga läker tydligen fint! Han fick bo kvar på Mälarkliniken över helgen då det visade sig att såret på undre ögonlocken också var en smäll i benet under ögat. När de spolade ur såret innan det syddes hittade de en liten flisa av en tand i såret! Ouch, vilken smäll det måste varit!
Vísir har alltså slagit av en liten flisa av en tand på Exakts skallben! Jeesus så de kan få till det.
Såret hade efter att det blivit sytt och han vaknat svällt upp lite och får att det inte då skall trycka mot själva ögat så sattes några stygn för att hålla utt ögonlocken från ögat och då behöver ögat få lite dropp då blinkandet inte fungerar helt som det är meningen av naturen.

Fil 2016-02-16 13 40 46
Naken har han fått bli runt ögat också det lilla livet.

Nu läker det jättefint säger de på Mälaren och idag får ha  komma hem.
Så jag åker till Karlslund med Brandi imorgon och passar på att hälsa på min fina vän. Är så otroligt tacksam för Ann-Catrin (Ancan), som uppmärksammade såret och tog med Exakt in direkt (han syddes ca 4 timmar efter att det hände) och som också är mitt bollplank med hästarna (och ibland livet)!

Vals, den skygga, spända unghästen på Fors, går det framåt med.
En ung tjej från Österrike praktiserar på Fors främst för att lära sig svenska och hon är mycket duktig med unghästarna så vi jobbar med Vals ihop nu och han har haft ryttare två gånger och börjat förstå att man kan longeras i ridhuset utan att springa iväg.

Jills 3,5-åring Jóga har jag också suttit på en gång nu och hon sköter sig galant, även om det är en dam med bestämda åsikter! Vilket också gör henne så rolig att jobba med!

Nu skall jag ut till stallet och jobba några hästar och sedan hålla lektioner!

 

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

*