Nära ögat

Exakt och Vísir är på Karlslund i några veckor för att jobba upp styrkan lite. Som en boost.
De går naturligtvis i hage tillsammans då de ju gör det hemma också. Dock går de på lösdrift hemma och står på box nattetid på Karlslund. De samlar tydligen energi på box för så fort de kommer ut så leker de rapporterar Ancan.
Vísir och Exakt leker aldrig ihop hemma (det är Brandi och Vísir som står för lekandet hemma), men har man bara varann så duger det tydligen bra.
Men idag när killarna fick komma in för att jobba på vattenbandet var det lie blodigt runt Exakts öga och det visade sig att han hade sår både på övre och undre ögonlocket och speciellt det på det undre blödde en del.
Ancan, som precis skulle åka med en häst till Mälarkliniken tog med Exakt då hon vill att de skulle kolla så det inte var något sår på hornhinnan och spola ur såret ordentligt (enormt tacksamma är Britta och jag för den servicen!).
Gustav på Mälarkliniken kollade och spolade ur och konstaterade att hornhinnan är helt oskadd (puh!) och att såren på övre ögonlocket inte var någon fara.
Dock ville han sy ett stygn i såret på det undre ögonlocket, då det var ett jack i det på ½ cm och risken med att låta det läka av sig själv är att ärrvävnaden skulle irritera hornhinnan och ge honom återkommande ögoninflammationer “hela tiden”.
Självklart fick Gustav sy! Nackdelen med att sy  vid ögonen är att hästen inte får blinka eller rycka. Så den behöver sövas. För ett stygn.
Så så fick det bli!
Fick rapport för en lien stund sedan om att Exakt är vaken, äter, dricker och mår bra och att stygnet sitter fint!
Imorgon kommer han tillbaka till Karlslund och får träna som vanligt.

Exaktoga1
Bild jag fick av Ancan då de hittade såren

Exaktoga2
På kliniken

Exaktoga3

Så det om det. Skönt att hornhinnan mår bra och killarna kommer gå i separata hagar tills de kommer hem.

Jag är så enormt glad över Brandi! Han börjar bitvis glimta till såå fint! Bär upp sig på ett helt nytt sätt och passen – den finns där. Den blir starkare, bättre och snabbare!
Jag har börjat “mjölksyreträna” honom i galopp (som beskrivet här). Nöjd med sträckan jag hittat att kunna göra det på!
Váli är också en riktigt glädjekälla!
Vi var i söndags på Fors och red öl- och vägtölt! Med oss hade vi Tindra (som både jag och Erica red i öltölten och Erica i vägtölten), Vísir som Britta red i både öl- och vgtölten, Exakt (som jag red vägtölten på) och så Váli (som jag red speedpassen på).
Jag slutade femma i samtliga tre grenar (med olika hästar då).
I öltölt var Tindra en smula seg på vägen ner (slalom mellan konerna, vilket kostade oss placeringar) och jättesnabb upp. Ölen var intakt
I vägtölen gick uttagningen ok, men i finalen blev Exakt lite väl exalterad på vägen upp och galopperade lite, fin i övrigt.
I speedpassen var Váli jätteduktig och låg stadigt och jag borde bara bett honom om lite mera. Men jag är störtnöjd med honom om tiden 11,18 sek!
Erica och Tindra kom 4:a i öltölten (Grattis!) och i vägtölten blev Tindra over-the-top-pigg och galopperade (!) på vägen upp, vilket tog Erica med överraskning. Britta och Vísir hade ingen öl kvar i sejdeln när det kom tillbaka och i vägtölten skötte de sig jättefint och kom 9:de!

Tags: , ,

One Response to “Nära ögat”

 1. Tove Lindgren says:

  Hejsan,
  Jag heter Tove Lindgren och jobbar med ett företag som hjälper bloggare att få betalt för att skriva valfria inlägg inom passande ämnen.
  Om du kan tänka dig att skriva ett inlägg mot betalning så får du gärna maila mig på tove.lindgren@pvmmedia.com så kan jag skicka mer information.
  (Även ni andra som driver bloggar är välkomna att kontakta oss).
  Åldersgräns 16 år.
  Mvh, Tove

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.