BACK to the root of the problem

Jag postade lite instagram (heter mlainsinsta där om ni vill följa)/facebookbilder i onsdags från kliniken då Ancan, Bella och jag tillbringade 6 timmar på Evidensia Stav med en häst. Och jag fick en del kommentarer, sms och meddelanden om att jag hemskt gärna fick blogga om den dagen.
Och ni vet hur det är – er vilja är min…nja, inte kanske lag direkt…men guidelines?
Så här kommer ett inlägg om det!

Jag har kollat med hästens ägare så det är ok att skriva om deras häst och svaret kom med en tumme och upp och flera bilder att använda.

Here it goes:

Ni vet hästen jag skrivit om att jag jobbat med på Karlslund, Filo.
Han har ju haft problem i det förflutna, vilket vi vet.
Han har tydligen svår att rida in och reds småningom in av en lång (tung?) portugis som lärt honom “allt” väldigt fort.
Han kom till Karlslund i höstas efter en annons på Hästnet där han skänktes bort för att han skenade och ägarna inte hade tiden och intresset att utreda varför.
Han rör sig väldigt trevlig när han är avspänd, men avspändheten är ett problem.
Först av allt utreddes han för hälta på kliniken. En cysta i ena bakknäet upptäcktes, något som tydligen är vanligt på ponnyer/mindre hästar och inte behöver besvära hästen nämnvärt.
Haltfri satte vi igång med Filo – jag och hans ägare Bella.
Jobb i repgrimma, med fokus på kontakt och förtroende, lugnt arbete med ryttare. Små övergångar. Andas – lugn – vi är inte arga på dig vännen.
Lite svajigt har det ju varit, men det har ändå gått framåt. För några veckor sedan red Bella sin häst i alla gångarter i bägge varven (vi var inne i en inhägnad i ett ridhus och jag håller i linan som sitter i en repgrimma under huvudlaget). Efter den gången har det gått sämre. Omotiverade jättebockningar med ryttare och senast även utan ryttare men med sadel. Men: han bockar inte med Ville (dockan) på ryggen  – men med en välbalanserad ryttare som väger 20 kg mindre än dockan kan han plötsligt få tokspel.
Efter senast, då han bockade med bara sadeln (då satt inte ryttaren upp alls), sade vi att nu måste vi in och kolla upp det här igen och leta vidare. Det här är inte en häst som lärt sig att kasta av sina ryttare. Han är jättesnäll och så otroligt välvillig, men blir blockerad.
Spänd som en fiolsträng över ryggen, vilket vi upplever att blivit värre.
Så det var i ryggen vi började söka på Evidensia Stav igår. Började med longering och ett ridprov. Mycket spänd häst, men han bockade inte. Duktiga Bella (som har superbalans och är otroligt följsam och modig!) red i skritt och trav. Vi utmanade inte med att galoppera, då Filo var så väldigt spänd. Veterinären Izabella såg ju läget ändå. I höger varv har han hela tiden skevat in med baken och liksom vikt sig. Så även nu. Men inga bocksprång.
(På frågan “hur många gånger har du åkt av?” svarade Bella “jag har suttit kvar tre gånger”…)
Så vi går in och börjar med att bedöva Filos rygg. Det görs med en herrejösses lång nål då delarna som skall bedövas är ca 10 cm ner i ryggen.
Här har jag filmat när Izabella sprutar i ryggen på Filo:

Ja alltså är man spruträdd kan man ju se det här som terapi.
Ca 45 minuter senare gjorde vi om ridprovet och jepp – en avslappnad lugn häst, som längde överlinjen, frustade och rörde sig fritt med svikt i skritt, trav och galopp i bägge varven.
Ok – härligt att se! Men vad gör i nu?
Jo – ultraljuda ryggen för att se om det är något djupt därinne som gör honom så här spänd.
Medan vi jobbat med Filo har han haft sadel och ryttare max en gång i veckan i ca 15-20 min. Det får man inte så ont i ryggen av. Inte de rigorösa spänningar den här lilla hästen visar.
Izabella ultraljudade facettlederna i ryggen. Facettleden sitter mellan ryggkotorna:

Izabella förklarade att ultraljud på rygg är knepigt och alltid lite subjektivt då det ligger så djupt in i hästens kropp och veterinärerna inte gör den undersökningen i närheten lika ofta som på senor.
Men hur hon än vred proben och kollade om och om igen (hon var jättenoggrann och tog tid på sig och förklarade i massor för oss) så verkar det som om stackars Filo har lite pålagringar på några av facettlederna i ländryggen på höger sida. Precis där han är som mest öm för tryck och det är också ditåt han viker sig och skevar i ridningen.

ulbild
Ni ser områdena jag ringat in på bilden – den till höger är taggig och det är så det skall se ut, medan den till vänster är liksom mera rundad, vilket tyder på en pålagring.

Massvis med hästar går med pålagringar här utan att ha ont och utan att någon vet det, så det behöver inte vara ett problem. Men Filo har ont och det är troligtvis pga inflammation runt pålagringarna.
Så han fick contisonsprutor i ryggen för smärtlindring och avslappning samt även i facettlederna (snacka om pillgöra!) för inflammationsbekämpning.
Nu skall han få jogga i lina och avslappnat sträcka ut ryggen och gå på vattenband (Filo har det ju rätt lyxigt hemma med alla möjligheter för rehab hemma!) och om ett tag skall han tillbaka och få stötvågsbehandling i ryggen.

ul2
Izabella ultraljudar Filos rygg och Bella och jag studerar, frågar och tittar, Ancan fotar.

Fortsättning följer förmodligen (om ni vill? är ni intresserade?)

Tags: , , , ,

8 Responses to “BACK to the root of the problem”

 1. Annika Wahlström says:

  Extremt spännande! Vill gärna läsa mer om detta

 2. Visst vill vi veta mer. Och jag hoppas vid gud att Juppe slipper att få sådana sprutor ever, ever. Gah. Orkade inte titta till slut.

 3. Sofia says:

  Absolut, mycket spännande!

 4. Sara says:

  Ja, skriv mer! Mycket intressant=)

 5. Therese says:

  Hur har det gått? Min häst har samma problem

 6. MalinS says:

  Hej Therese!
  Tyvärr fick Filo bocka ut i evigheten efter mycket jobb. Han blev sämre och hade klart ont i hagen några månader senare. Man fick inte längre lägga på honom täcke och han skyggade för borstning 🙁

 7. Complébio.com

  BACK to the root of the problem « MalinS Blogg

 8. dedicated virtual server

  BACK to the root of the problem « MalinS Blogg

Leave a Reply

*