Torsdag igen

Februari och lite lugnare. Hemma på helgerna igen i några veckor – skönt!
Exakt känns underbar och går från klarhet till klarhet. Brandi lika så – tror jag log runt hela huvudet då jag red honom i tisdags – så mjuk och smidig och det har börjar komma rörelser i honom! Och vi red den bästa passen jag känt i honom hittills. Det bara föll sig så. Bra underlag (plogad snöväg), uppvärmd häst och jag provade lägga honom lite mera seriöst.
Tidigare har jag inte regelrätt lagt honom i pass utan låtit honom gå iväg i lite pass då han bett om det i galoppen. Nu red jag fram i “dålig” galopp och bad honom sträcka sig fram till handen och kramade till. Och tjohoo det var pass. Inte snabb, men taktsäker och jag kunde be honom öka tempot och det blev inte galopp!
Underbara lillkillen!

Nått helt annat:

Anna kommenterade och undrade om domarseminariet och bettfrågan.
Ja, precis, jag skrev ju bara om Mettes föreläsning, inte om själva domarseminarie-biten!

Vi diskuterade lite runt sportmassamässighet, en brist på sådan sägs finnas enligt rykten.
Kan inte säga att jag själv har upplevt jättemycket av den. Visst har väl grodor hoppat ur munnen på såväl domare som ryttare ibland och det finns en del exempel på handlingar som inte borde skett. Tyvärr handlar det ofta om samma personer “varje gång”.
Men i det stora hela så har jag inte upplevt mycket som varit osportsligt och jämfört med “storhäst- och ponnyvärlden” verkar ju våra tävlingar vara rena mysstunderna med en generellt väldigt god stämning. Varierar säkerligen mellan klubbar/tävlingar samt nivåer på de samma också.

Bettfrågan då. Tja inte mycket att tillägga där. Pessoabett och isländskt stångbett med en tungfrihet på 0,5 cm eller mera är förbjudna nu. Gäller såväl oledade, som ledade stänger.
Jaktkandar/Kimblewickbett med tungfrihet är tillåtet.
Hoppas ryttare tänker på att rak jaktkandar med tungfrihet är skarpt det med.

I övrigt var det inte mycket nytt. FEIF har inte haft sitt möte än så några nyheter/förändringar inför 2105 års säsong finns inte än. Lovar hojta här när det kommer (den det kommer ändå delar ihjäl på fejan för alla nördar).

Uppdaterat:
Halvstången räknas som ett sliding gagbit och är tydligen också förbjuden!
Åsa William, FEIF-domare delade den här bilden på fb:

slidinggagbits

 

 

 

 

 

 

 

 

Bettet uppe till höger är en halvstång.

 

Tags: , , ,

One Response to “Torsdag igen”

  1. Anna says:

    Va bra! Då vet jag vad som gäller.. Rätt skönt att ha superkoll på alla regler som dyker upp, även om jag inte tävlar det här året så är det många som frågar..

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.