Kursdags igen!

Åh vad bra att det var dags att kursa igen – inspirationpåfyllningsdags alltså!
Denna kurs blev egentligen två kurser.
Först skulle Atli Gudmundsson komma till Drakboda fre-lö. Sedan blev det ändrat till lö-sön.
Sedan bara lördag. Fick plats på en kurs på Johanna Elgholm på Ensta på fredagen, så det blev en tvådagars-kurs, men för två olika instruktörer.
Exakt fick komma med till Ensta för Johanna och Brandi kom även med, men honom red jag på ovalen på Ensta utan instruktör i mitten (fick ta med honom för att hinna rida honom den dagen).
Det var roligt att känna att Johannas instruktioner gick i linje med Atlis och inget motsade något vi jobbat med hittills. Nice!
Fick jobba med att ha Exakt mellan hjälperna och få honom att hitta fram till handen och lita på att han kan gå med stöd och vinkla baken.
Jag tog upp att det ju ofta är så med isländska instruktörer att man som ryttare får jobba med skritt och tölt och tölt och tölt (även om jag nu lite busigt rider ganska mycket trav och galopp även för Atli, helt utan att be om lov). Och att jag därför känner att jag sällan får någon direkt hjälp i trav och galopp. Så jag fick rida rätt mycket i trav och galopp.
Überbra var att Johanna är så suuupernogrann med ryttarens sits! Åh vad bra hjälp jag fick där!

Mellan de båda passen med Exakt passade jag på att rida Brandi på ovalbanan, som sagt.
Nästa helg skall ju då han tävla V5 och T8 och det känns bra att ha ridit igenom programmet på en ovalbana och känna av övergångarna och så.
Han skötte sig ypperligt bra och det var nyttigt att känna hur pass lite uppvärmning han klarar/behöver för att orka gå hela programmet!
Jag är väldigt, väldigt nöjd med hans utveckling den här våren!

Andra ridpasset med Exakt jobbade vi, efter uppvärmning, med öppna på fyra spår och skänkelvikning först i skritt och sedan i tölt. In mellan hjälperna och även kunna flytta sig lydigt i tölt utan att någondera av oss blir hängande i innertygeln. Mycket bra övning!

Ensta100415tolt

Ensta100415trav
Britta var och tittade på sin häst och fotade lite med mobilen! Här är två bilder på oss!

Efter andra lektionen lastade jag min fålar (Ah för så lättlastade hästar! Binder fast den ena vid transporten – går på med den andra, sätter fast den, går ut och lägger på bommen bakom, går på med den andra, sätter fast och går runt och sätter på bommen och stänger luckan – klart! Tar max 1 minut sammanlagt!)  och åkte hem med dom och i princip bara lastade ut och ställde av släpet och åkte vidare till Västergården och höll lektioner hela kvällen. Alltid kul med lektioner efter att jag själv ridit lektion/kurs då jag kommer helt “nyinspirerad” till jobbet!

Dagens kurs för Atli blev som sagt lite nedkortad och det visade sig även att den blev en eftermiddag -> kväll-kurs.
Fördelen med det var att jag hann med rätt mycket innan. morgonfodring, sova lite till, mysfrukost till Parks and Recreation med hubby och så åkte vi till Återvinningsstationen med silageplast, hästskor samt en massa skrot hemifrån, äta lunch och slappa ett ögonblick med en latte i solen på framsidan av huset!
Sedan iväg och ta in hästar och lasta för avfärd till Jursta.
Valde att rida ett pass på Exakt och två på Brandi.
Exakt var ootroligt trevlig och ofantligt duktig! Helt med på noterna från början och dansade fram så fint. Vi fick länga och värma och sedan rida in mellan hjälperna och börja för “Hinni/Atlivändningarna” (med hästen ställd i rörelseriktningen). Alltså bakdelsvändning – rakt fram en långsida och så bakdelsvändning för andra skänkeln. Först i skritt och sedan i tölt.
Exakt och jag fick även gå vidare till att rida bakdelsvändning i tölt (eller liten volt tillbaka i sluta kan vi även kalla det) och sedan öka på – fånga upp och in i bakdelsvändning åt andra hållet för att sedan öka upp igen.
Åh vad härlig Exakt var! Kände hur jag bara satt och LOG stort! Visst går han emot emellanå och spänner sig lite, men han släpper så fort och vi kan lösa det i farten. Det är bara några steg åt gången när det händer!
Han kom upp, bar sig och håvade in beröm från mäster Atli! “Så här fin har jag aldrig sett honom tidigare, Malin!” var uttryck han svängde sig med!
Avslutade med lite rena tempoväxlingar längs spåret och lite kort tölt med riktigt lång hals (utan att tappa energin) och så lite trav och galopp Och kände hur jag de sista minuterna verkligen bara hade lekstuga och njöt av att kunna välja tempo, gångart och riktning fullkomligt!

Brandi erbruder emellanåt så mycket samling och vinkling att han nästan storknar. Jag får aktivt be honom att går FRAM och länga ut sig emellanåt.
Även han fick börja göra Atlivändningarna, men mest i skritt. Riktiga bakdelsvändningar har vi nog aldrig gjort hittills, utan mest vänt för ytterhjälperna.
Men riktigt trevliga bakdelsvändningar i skritt fick vi till och andra passet även lite sluta. Jobbade lite grann med vändningarna i tölt första passet och lite mera andra passet och han skötte sig så bra!
Atli avslutar alltid med ett litet prat med genomgång om vad man skall tänka på och vad som är “hemläxan” till vi ses igen och den här gången bestod det bara av “Jag är mycket nöjd med dig och dina hästar nu – fuxen har jag aldrig sett så här fin och den här bruna är på god väg mot något mycket bra – keep it up!”.
Jag suger på den karamellen och jobbar på sitsen! In i framtiden!

Imorgon är det dags för clinic för Johanna E på Evidensia i Stav!
Yay, vilken härlig helg!

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

*