Hoppa till innehåll

Sága från Sunnagården

Sto, född 2005 i Sverige

e:  Mökkur frá Varmalæk
u: Sunna från Sunnagården
ue: Náttfari från Wahlberg
äg: Theresé Bejefalk

Min vän Jill köpte Sága som föl, vintern 2005. Då Sága, blott 10 månader gammal ådrog sig dubbla hovbensfrakturer på vänster fram (en längsgående och en tvärsgående) trodde både vi och veterinärerna först att det var kört för lillan som ridhäst. Men Sága var av tåligare material än så och läkte ihop finare än någon kunnat förvänta sig. Ett år senare, efter 6 månaders boxvila och 6 månader av först pytteliten sjukhage och sedan en större hage med Kengála som sällskap, syntes inte ett dugg på röntgen och hon friskförklarades och kunde släppas ut på unghästbete igen.

Våren 2009 kom Sága hem och jag red in henne. Från början var hon en osäker och blyg dam, men med lugn coachning av matte och mig utvecklades och mognade hon enormt. Longering och tömkörning samt lite löshoppning med hjälp av Gná började vi med och efter att hon blivit riden 10 ggr och kan gå fram, stanna och svänga och springa i det tempo man ber om.

Hennes gångarter sitter ”nära ytan” och hon såväl skrittar, töltar som travar och galopperar rent. Och är helt klart femgångare! Jill har fortsatt utbilda sin ridhäst själv och eftersom vi står på samma stall så har jag ridit Sága då och då och gett Jill feedback. I februari 2013 såldes Sága till Theresé i Västerås.

Foto: Erica Osterman
Första tölten i maj 2009 (Foto: Jill Lidström)
Trav, maj 2010 (Foto: Jill Lidström)
Tölt, november 2011 (Foto: Jill Lidström)