Debuterande bebis-B

Igår var det alltså dags!
Brandis tävlingsdebut! Åh, mitt lilla hjärta har alltså växt upp och blivit ridhäst och till och med tävlat nu! *mattehjärtat svämmar över av stolthet*
Även Exakt var med oss för lite V2 och T5.
Trots incheckning på internet i förhand måste vi åka tidigt hemifrån då V5 var första gren.
Så ca 08.15 var vi på plats på Strömsholm (det tar ganska jämt 2 timmar att köra dit från oss). Avlastning, liten promenad med pållarna och check av startlistor.
Brandi och jag var i sista gruppen i V5. Vämde upp mest i skritt ochsen med en liten vända längs en av vägarna i tölt, galopp och sen lite trav. Mest fram och kul och mjuk. Lite böja på volt och sen var det dags att skritta till collectingring (det är en liten promenad det på Utnäslöt).
Och sen var det dags att gå in på banan. “Åh vad kul!” kändes det som Brandi tänkte.
Och sen var det ju bara att följa speakers kommando och försöka följa gångarterna det bads om. Tölten är lite wobblig och han blir bitvis lite styv och sen kan det plötsligt bli något steg travtakt, när han tappar fokus men mest var det ren och trevlig ändå. Bitvis hade vi lite flyt också.
Kommentarer som “ok grundtakt, lite obalanserad, rollar lite” (poäng 4,5/ 4,5 /5,0)
Traven funkade helt ok och bitvis hade vi lite halslängd och överlinje till och med. Energin blev bitvis lite svag då saker som speaker, musik och plingande från IceTest tog uppmärksamhet.
Kommentarerna blev “något ojämn bjudning, spejar lite (söt kommentar!), rollar lite”  (poäng 4,5 x3). Skritt  då. Brandi har en väldigt bra skritt om han slappnar av. Det är ju inte dunderlätt att slappna av sådär med publik och högtalare och allt som hör tävling till.
Steget var bitvis riktigt trevlig och formen var mestadels på plats, men bitvis blev detju lite svårt att koncentrera sig.Vad sade de där vi caféterian? Oj, nu plingade det sådär igen!  Kommentarerna om “ok takt, kunde vila mera i steget (så skall man inte skriva som domare – vi skall inte säga vad vi önskar och vad som kunde vara – vi skall säga vad vi ser. Alltså är “vilar ej helt i steget mera korrekt”).  (Poäng 4,5/5,0/5,0).
Så dags för galoppen. Högergaloppen är Brandis bättre galopp, men den han har svårare att fatta. Han är lite svagare i sitt vänstra bakben, som ju fattar höger galoppen. Sedan är det höger bakbenet som bär galoppen mera och därför är högergaloppen starkare.
Det som ju är så utmärkt är att det nu för tiden i V5 är tillåtet att rida fram till närmaste kurva och fatta galopp. Så jag utnyttjade det och vi rullade mjukt in i rätt galopp. Som gick helt ok. Framför allt tyckte Brandi att det var väldigt kul att få galoppera! Äntligen!
Kommentarer om “ok takt, bitvis ok form” och till och med “bra takt” av en domare. (poäng 5,0 x3).
Dessa poäng tillsammans blev 4,6/ 4,9/4,8 = 4,76
(upptäckte nu när jag kollade kommentarer och poäng att en sekreterare räknat fel. Fick 4,9 istället för 4,8, så slutpoängen blev 4,76 istället för 4,73 som det står i resultatlistan). Spelar ingen roll iofs.
Fullständigt godkänt för en första start för en 5-årig häst tycker jag.

Näst på tur var Exakt. Det var lite tight mellan starterna så Britta hade promenerat Exakt så han var “framskrittad”. Så sadel och träns på och så joggade jag honom till ridhuset där man kunde rida fram. Dit in skulle jag inte gått alls så här i backspegeln.
Många människor ochmycket ljud. Många som smackade högt och det ekade lite. När en ryttare red förbi och dennes spö råkade toucha Exakt var det lite “kört”. Jag fick ägna en liten stund åt att först sitta kvar i sadeln på en livrädd och jättespänd häst och sedan lugna ner stackaren.
Well sånt händer. Ok, värm inte upp på trånga ytor med många andra – då lärde vi oss det.
Vi red ut och jobbade på att hitta lite kontakt igen. Gick bitvis ok.
Tölten på väg till collectingring kändes bra.
Jag var ensam i min grupp och alltså därmed ensam på banan. Det gör mig inget.
Korta tölten var lite spänd. bitvis ok, men inte så fin som den kan vara (bitvis hittar vi sekvenser hemma som är underbara). När de första plingen från IceTest kom så blev han överraskad och spände sig lite och blev lite styv och drog ihop halsen.
Traven gick bra! Stadig, taktfast och kändes verkligen fin. kunde reglera halslängden och jag njöt av att rida. Blev förvånad över att poängen inte var högre på den (speciellt efter alla kommentarer från publiken om hur fin han såg ut där, men det är som det är). Fick 5,5 och 6,0.
I skritten var han lite spänd och gick inte helt genom kroppen. Det här är ett område vi verkligen behöver jobba på och det är ett problem att han blir så “prestationsinriktad” och inte slappnar av helt. We´re working on it!
Galoppen gick också bra om än lite långsam. Vet inte varför jag inte red på mera. Men takten kändes bra, fattningen satt som en smäck och jag är nöjd.
Sedan var det då det där med ökad tölt. Borde nog tagit ner till skritt och börjat därifrån, nu gjorde jag istället en övergång, eler ett försök till övergång från galopp till tölt. Det funkar friktionsfritt och mjukt hemma, men nu hade vi som sagt lite svag kontakt det gick åt skogen rent ut sagt.
Svagt tempo och rollningar och galopp så fort jag försökte trycka på det minsta lilla i tempo. Nä, helt enkelt.
Inget att göra. Satt och strök honom lite över halsen och pratade med honom. Exakt stänger av lite när det där händer.
Slutpoängen blev 4,9/ 4,8/ 4,9. I princip utan ökad tölt är det ju ändå helt ok.

Det visade sig att Brandi kommit till A-final i V5! På en delad 5:te plats (som vi delade med min domarkollega Kia!). Frånbörjan hade jag inte tänk rida någon final, då jag tänkte att det var stort nog för lillkillen att åka iväg och så, men han stod vid transporten och var så pigg och glad och fräsch så jag tänkte att “jag behöver ju inte värma mera än att skritta fram lite. Vi provar.
Och vad KUL vi hade i finalen, som var precis innan lunchen.
Det blev vårt sämre varv (vänster), men det spelar egentligen inte så stor roll i vilket varv han går.
Finalen gick galant och det var blandat 5,0 och 4,5 på allt. Vilket kändes relevant för det mesta. I skritten får jag inte ihop poängen dock.
Han var skitduktig och avspänd och fick 5,0. Även utan en fantastiskt bra överlinje kan man nuförtiden gå mycket högre än 5 på en bra takt, men långa steg nu med den nya handledningen.  Men det är inget att bråka om så klart – jag accepterar faktum, han kanske inte skrittade för mera än 5. Skit samma – vi hade KUL!
Det är det absolut roligaste är att det känns som att Brandi tycker det är KUL på banan! Han tuffar på med spetsade öron och frågar glatt vad vi skall göra nu för kul. Och allt är kul!

Några foton som Britta tog i finalen (helt okronologisk ordning från finalen):

IMG_6236

IMG_6201

IMG_6169
IMG_6237

IMG_6124

Hur som haver slutade vi på en (delad) tredjeplats i finalen och jämrans vad nöjd jag är med min häst! 🙂

IMG_6243
Fina snuttekillen!

Efter lunch var det T5.
Steglängdsökningar har vi börjat nosa på lite hemma, men detta var helt klart inte dagen attvisa upp vad vi tränat på meddelade Exakt.
Så vi slutar prata om T5 nu, trots att vi kom till final och slutade 3:a. (Jag hade missat finalen om inte frk. Stang kommit och glatt sagt “jamen grattis det blev ju final i T5”. Jag trodde inte man kunde komma till A-final på så låga poäng 4-någonting). Men poängen var generellt rätt låg och det var  ju rättvist eftersom det var lika för alla.
Nåja, Exakt och jag var inte värd högre poäng än vi fick heller.

IMG_6277

IMG_6286

IMG_6363Vi skall ha lite rosetträning hemma innan vi vågar oss på sånt på prisutdelningar.

Vad tycker ni förresten om min nya kavaj? 🙂

Duktiga Zanna var där och fotade så det kommer väl lite fler bilder här eller på fb så småningom!

Tags: , , , , , ,

2 Responses to “Debuterande bebis-B”

  1. Amanda Bergmark says:

    Skit snygg kavaj Malin!!
    Och självklart gratis till placeringarna, tumme upp! 😀 heja er.

  2. Lina Hagström says:

    Söta Brandi! Han är glad bara matte är med <3

    Fina Exakt tyckte nog att världen var lite stor just då <3

Leave a Reply

*