Harmony in Tölt, eller vice versa

En heldag Tölt in Harmony!
Det här behövdes och var mycket bra! Och behövligt. För det måste kommas igång och tränas, tävlas och bedömas och inte bara snackas och skrivas om det här!

(några bilder från dagen finns knappt då vi för ekipagens skull förbjöd filmning och fotografering i ridhuset). Bilder från föreläsningssalen är knappast så intressanta.

Vi började med lite fika (såklart  this is Sweden -here we fika a lot!) och föreläsning där Ia gick igenom utbildningsskalan. Vi diskuterade och pratade runt begreppen lösgjordhet och kontakt. Definitioner. Vilket vi behöver för att underlätta när vi skall förklara för elever. Formulera oss både för oss själva och andra såväl som i text.
Sedan guidade Lena oss genom bedömningen av de olika momenten i nivåerna. Lugnt, säkert och med sin gedigna erfarenhet får Lena en att känna sig trygg. Hon poängterar att grenen är ung och ingen är riktigt säkra på poängen. Vi måste rida, tävla och döma, döma, döma för att lära oss mera och hitta rätt poäng. (tänk att hon ändå får en att känna sig trygg ändå!).
Ett förslag som jag tycker var mycket bra var att domarna bör döma i grupp för att uppmuntra till dialog och diskussion.

Efter lunch gick vi ut i ridhuset och ett gäng modiga och duktiga ekipage lät oss analysera deras ritter i bitar och ge poäng. Mycket nyttigt och OMFG, som ungdomarna (och jag) säger, vad svårt det är.
Nej förresten, det fick vi inte säga mera för Ia – det lätt och roligt! (Obs! Ia sade inte det på blodigt allvar – nu skämtar jag till det lite!). Men alltså sorry Ia nu men det är svårt! Både att rida och att döma – men det är också otroligt bra och viktigt! Det var mycket intressant att se hästarna jobba live och även hur olika det kan vara.
Lite fika (!) och så frågestund och snack. Jonas Bring, som är en av de få som faktiskt dömt (ok, co-dömt) en riktig TiH-tävling (nivå 1), reflekterade om det.
Sedan var det dags för domarexamination.
Jag är TiH-domare sedan tidigare, men träningsdömde, vilket är jätteviktigt att göra. Behöver göra det mera.
Det jag upplevde var att det är viktigt, speciellt i nivå 2 och 3 att sitta längs med långsidan. Annars ser man steglängdsökningarna på diagonalen framifrån eller bakifrån, vilket är helt omöjligt att döma.
Nivå 1 går att döma från A eller C, men är också bättre längs långsidan.

Under stor koncentration dömde 13 examinerande TiH-domare tre ekipage (ett på varje nivå).
Det svårast tyckte jag personligen var att ställa om sig i huvudet mellan nivåerna.
I nivå 1 av TiH dömer man efter del A i utbildningsskalan; Takt, Lösgjordhet, Kontakt. Så hästen behöver inte kommit till schwung, rakriktning eller samling för att få maxpoäng. Medan när nästa ekipage kommer in och rider nivå 2 så måste man som domare ta i beaktande att det skall dömas efter del A+B i Utbildningskalan (alltså Takt, Lösgjordhet, Kontakt, Schwung, Rakriktning). Så det som är 6,0 i nivå 1 kanske bara är 4,5 i nivå 2.
Och så när nivå 3 skall bedömas så skall samling in i bedömningen också.
Det är mycket omställande för huvudet när de olika nivåerna rids direkt efter varandra. Nyttigt att tänka mycket är det ju, men jag kände mig helt tom i skallen när jag kom ut ur ridhuset.
Kan ha lite att göra med att jag är rätt snorig och förkyld också. Det hjälper i alla fall inte till.

Dagen avslutades med en fika (of course!) och Tölt in Harmony-klubbens första riktiga årsmöte!
Vi var mycket effektiva och tjoff var vi färdiga!
Hemfärd och jag hann precis ta en dusch innan Melodifestivalen!

Om ni vill skall jag skriva ihop lite av anteckningarna från dagen till ett inlägg.
Vill ni?

Tags: , , , ,

3 Responses to “Harmony in Tölt, eller vice versa”

  1. Spännande! Ja, vi vill!

  2. Fia says:

    Yes pleeease!

  3. Malin Stang says:

    Jaa, så mycket som möjligt för oss som missade detta! 😀
    Toppen att du rapporterar så utförligt. 🙂

Leave a Reply

*