Belöning utan tiggeri

Hej igen där ute!
Ja, nu är jag så där dålig på att blogga igen. Men försöka ta tag i det.
Sofia undrade hur man jobbar med att hästen blir nafsig/tiggig när man jobbar med klickerträning.
Här rekommenderar jag verkligen den gratis mini-kursen på relationsbaserad hästtränings hemsida!
Skärmklipp 2018-03-20 14.27.50

 

Men kort sagt behöver hästen inte ens vara inklickad för detta.
Stå bredvid hästen och visa den att du har godis/pellets i handen. Sedan väntar du avslappnat (andas, släpp ner axlarna och bli passiv) tills hästen slutar pilla på din hand/ficka och tittar åt ett annat håll. När den gör det – fram med handen och ge hästen godiset direkt. Låt inte hästen vända huvudet mot dig eller få godiset nära din kropp utan sträck snabbt fram handen till hästens huvud och ge godiset.
Om hästen är väldigt nafsig eller blir påträngande eller till och med farlig så se till att ha ett staket eller en boxvägg mellan dig och hästen.
Upprepa några gånger varje gång du träffar hästen. De lär sig väldigt fort att ”titta bort” för att få godis!
Om man hamnar i situationen att hästen tittar bort och man sedan klickar (om hästen är inklickad) eller med glad röst berömmer och hästen då genast kastar huvudet i famnen på en så gå tillbaka till att släppa ner axlarna och vänta tills hästen slappnar av och tittar bort och ge gärna godiset nere vid marken eller till och med på marken.

intrinzens hemsida finns också en gratis e-bok som är läsvärd!

Jag använder klickertrningen som ett kul komplement till ridningen och känner verkligen hur mycket positivare hästarna är, även i ridningen. Men jag rider inte “bara när hästen tillåter det” och går inte helt “all in intrinzen”.

I övrigt då? Jo, vintern vill inte helt släppa sitt grepp här. Det är lite dagsmeja då och då, men stränga minusgrader de flesta nätterna. Detta har resulterat i halka på många ställen. Inte på de stora vägarna, de är torra och isfria på de flesta håll här, men småvägar och stallplanen, ridbanan osv.
Det är verkligen guldvärt att våra ställägare är superduktiga på att ploga och sanda!

Jag jobbar på och rider rätt mycket.
Britta har varit bortrest en del, så jag har haft hennes hästar, vilket är ett rent nöje. Ett sto i stallet, Idunn, är också i träning några dagar i veckan.
Jag hade henne i höstas på samma sätt och då var det stora fokuset ökad lösgjordhet, balans och att hitta en borttappad trav. Och den dök upp! Och självklart jobbade jag i alla gångarter, men med ett fokus på att kunna hitta traven och ha en trevlig överlinje i den.
Nu är fokuset att stärka tölten, även den med en trevlig överlinje och galoppen, vilken lätt tappar lite energi och då blir ökad grisepass eller korsgalopp.
Så vi gör mycket galoppfattningar, töltar och lägger in längre galoppsträckor i bägge galopperna (men inte samtidigt, vilket ju lite varit problemet 😉 ) och så kollar vi så klart att traven sitter och skrittjobbar. Det är så trevligt med engagerade hästägare, som verkligen jobbat efter ens råd och när jag nu rider hästen igen, 5 månader senare, så är det bara att fortsätta där vi slutade!
Tindra, Brandi och Exakt går i den mån jag hinner, vilket brukar bli ca 3-5 dagar i veckan. Tindra rids på helgerna av fina Erica och går ju lektioner med elever vid bokning och så brukar jag försöka jobba med henne antingen från marken eller rida henne någon dag i veckan. Men Brandi och Exakt känns det så skönt att jag inte skall tävla i år. Jag rider dom när jag hinner och jobbar med det jag vill och hinner jag inte så känner jag inte alls samma stress över att de måste vara i tävlingskondis! Jätteskönt! En del dagar jobbar jag dom i rundcorallen eller på banan med klicker från marken i 15 min/häst eller till och med bara i hagen med att göra crunches och göra enkla saker (flytta ben, Brandi får göra sin samlings-grejer (se förra inlägget).
Exakt, som är en försiktig herre, som dessutom gärna vänder bort huvudet lite har jag lärt att ”klä på sig grimman” när jag håller fram den och samma med tränset.
En stor fördel med klickerträningen är att hästarna kommer raskt gående mot mig så fort de hör eller ser mig i närheten av hagen.
Visst kom de ibland även tidigare. Ibland kunde de till och med komma springande, om de visste att det var mat på gång, men inte som de gör nu! De kommer och smiter upp bredvid en som en hund som skall gå fot. Kan nästan kivas om att få vara närmast och få komma med! Härligt!

IMG_2292

Idag är jag lite ledig och har, förutom att vara ute i stallet en snabbis och gett mina hästar sitt kraftfoder (de får vetekli för att balansera upp magnesiumhalten i foderstaten och Tindra, som lätt faller ur lite får havre) och putsat en broddspark Tindra fått, varit inne i stan med maken och gått en prommis med Harry, ätit go-lunch och småspanat i affärer.
Myslördag helt enkelt! Och imorgon skall jag till Skultuna och Åkerby Islandshästar för heldagskurs med roliga elever (de flesta har varit med flera gånger tidigare)!

 

Tags: , , ,

One Response to “Belöning utan tiggeri”

  1. […] « Belöning utan tiggeri […]

Leave a Reply

*