Eiðfaxi kval 18/5

OBS!
Inlägget uppdaterat med fina bilder fotade av Zanna Hofvander!

Puh och huu vilken lång dag det blev!
04.40 ringde väckarklockan och lite före halv sex var jag i stallet.
Allt var packat och klart i bilen så det var bara att haka på transporten och klä på hästarna transportskydd och grimmor och lasta (underbar med hästar som nästan lastar sig själva!) och åka.
Precis lite före 06.00 åkte vi från Skogsäng – Britta, jag, Stígur och Váli.
Eiðfaxis fina bana (där NM gick förra året) ligger på Sundbyholmstravet i Eskilstuna och vi rullade i på parkeringen lite över halv åtta.
Veterinärbesiktning av bägge killarna och så ganska direkt, efter lite check av startlistor och en kaffe, göra i ordning Váli och värma inför P3 (150 m pass). Roligt att få starta ur startbox.Jag har gjort det med Freyr för många år sedan, men aldrig med Váli. Vet inte om han varit inne i en sådan förr.
Red igenom den några gånger och provade stå still inne i den och gör snabbstart.
Jag var den enda startande i grenen, men eftersom det var en kvaltävling fick jag starta ändå.
Váli gick lugnt in i boxen och stod still.När de stängde framför honom sträckte han nyfiket fram nosen och undrade vad som hände. 4sek. ungefär innan dörrarna smällde upp. Han blev lite förvånad och förlorade någon sekund på på att rycka lite bakåt. Men sedan gick han fint iväg och lade sig. Gick inte superfort i något av löpen, men han gick glatt in i startboxen, gick fint iväg (om inte jättesnabbt där heller) och låg stadigt bägge löpen ut. 21-sekunderstider i bägge löpen. 21,85 sek och 21,62 för att vara exakt.
Kan gå avsevärt fortare.
Men jag är nöjd!

180513-1002
Bild ur speedpassen

Näst var det T4 med Stígur. Han var duktig, men det kändes att värmen tog på honom. Det var varmt och lite kvavt.
Bitvis var han väldigt fin på framridningen, men han är lite ojämn.
Även i den här grenen var jag själv. Så jag red själv å banan på speakers kommando. Valfria tempot i tölt var ok, bättre och lite jämnare än tidigare, men lite ojämn i formen.
Poäng 5,0 -5,5
Dags för kort tempo och jag valde att ta ner till skritt och samla om hästen och sedan rida fram i kort tempo. Jessus vad länge jag fick rida. Eftersom jag var helt själv på banan så såg ju domarna allt. Stígur jobbade på jättefint och tempot var jämt, men formen och samlingen lite ojämn. Poäng 4,0 (? så illa tyckte jag inte det var) – 5,5.
Sista momentet, arb-till mellantempo tölt med lösa tyglar och enhandsfattning. Stígur är väldigt stabil i detta moment och man behöver verkligen aldrig röra vid tyglarna. Dock blir han lite hög i formen och mot slutet var han trött i värmen och små,små sekvenser blev han lite travtaktig. Poäng mellan 4,5 – 6,0 (beroende på hur mycket av den avslutande “jag-är-trött-travtakten” de såg)
Slutpoäng 5,1 / 5,6 /5,6 /4,8 /4,6 = 5,17. Oki doki.
Precis efter lunch var det passdags igen med Váli. P2, speedpass.
Två stadig löp på 11,88 sek och 11,74 sek.. Igen, det kan gå fortare. Varför red jag inte fortare? Så många frågor, så få svar.
Men lillavit sprang hejdundrande säkert och glatt. Vi blev 5:te (av 9) på det.

180513-1006

180513-0998

Klicka på bilderna så blir de lite större!

Sedan var det väntan på schemat.
Massor väntan. Timtal av fyrgång i värmen. V2 ungdom, V2 vuxna. V1 ungdom och V1 vuxna. Många ritter och så lite sladd/domarpauser.
Sov en stund på läktaren (eller slumrade). Pratade med folk och tittade på hästarna. Många fina visningar.
Vi betade hästarna, promenerade lite med dom och fikade.
Sedan var det äääntligen dags! Femgång!
“Problemet” var att Det var 3 startgrupper i F2 vux. I första gruppen var jag och Stígur med och i den sista jag och Váli.
Váli har lång uppvärmningssträcka inför ovalbanegrenar. Så jag började med att värma honom i skritt och trav. Sedan meddelandes det att det skulle vara en paus, som inte var utannonserad tidigare. Avsittning, passa på att se kompisen Viktoria rida sin fyrgång.
Sedan upp igen och fortsätta värma i skritt (oändligt mycket skritt), trav och sedan galopp och tölt. Lite passtaktig och spänd av omgivningen i början, men lossnade var eftersom och kändes riktigt trevlig efter en stund.
Snabb kontroll av övergångarna.
Sedan bytte vi så Britta, som sadlat och gjort i ordning Stígur åt mig, promenerade med Váli med jag red fram Stígur.
Stígur var pigg och lite spänd på framridningen, men tog hjälperna och blev mera avslappnad. Jag växlade en hel del mellan skrölt med lång hals och att plocka upp honom och rida fram. Och övergångar.
In i collecting ring. Och in på banan.
Tölten kändes ok. Jämnare än i T4, men inte så bra som han kan gå.
Han reagerade lite i varje varv på en fyrhjuling utanför banan, men inte värre än att han tittade på den. Poäng runt 5,0 -5,5

180513-1826

180513-1818

180513-1817
Han börjar få en en trevlig hållning i tölten!

Traven  då. Jag brukar sitta ner i traven på Stígur, men nu var han lite på och bad om galopp. Så jag red lätt och fokuserade på att hålla kvar honom i trav. Lite rollningar, men efter lite över ett halvt varv kunde jag sätta mig ner och rida mera effektivt och han stabiliserade sig. Poäng runt 5,0 -6,0
I skritten var han ok, stabil och hyfsat lugn.
Men inte helt hundra avslappnad och tappade lite av sin stora steglängd. Poäng mellan 5,5 – 6,0
Galoppen funkade bra. Dock började Stígur bli lite trött (igen – det var varmt). Poäng 5,0 av samtliga domare.

180513-1854
Passen. De två första läggningarna gick fint. Tog läggningarna direkt och låg stadigt och lite snabbare än tidigare. Sista läggningen visste jag att vi hade två stadiga så vi satsade på lite mera och Stígur blev lite överambitiös och i samband med tröttheten så sprack det och blev galopp.
Helt ok, då det är de två bästa av tre läggningar som räknas. Poäng 4,5 – 5,0:  vilket är bra. Han blir starkare och går i rätt riktning. Härligt!

180513-1906
Här ser man svävet tydligt! Blir helt klart bättre!

Vi slutade på 5,1/ 5,3/ 5,1/ 4,9/ 5,1 = 5,1 totalt och jag är nöjd med Stígur

Snabbt av hästen och byta häst med Britta, som skrittade av Stígur och klädde av honom.
Upp på Váli och kolla av övergångarna. Tölten spänd och passtaktig. Ner i skritt. Andas och le. Klappa och lugna.
Sadla om och kolla bootsen.
Andas, skritta och länga halsen. Böja och börja tölta på volt. Bättre, men inte rent.
In i collecting ring och där hände det: han töltade.
Jag vågade inte sakta av så jag töltade och töltade tills jag blev inropad på banan. I och tölta. Lite ojämnt med takten, men mot slutet började han bli riktig trevlig. Poängen blev mellan 4,0 – 5,0! En femma i tölt med Váli! Det som ännu i vintras var helt ouppnåeligt och otänkbart! Och vi är ute ur felområdet (0-3,5) poängmässigt! Yes!

Övergång till trav. De använde sig på den här tävlingen av “plingen” under programmet. Det betyder att det kommer ett “pling” när det är halvtid, två “pling” när det är 15 sek kvar och sedan 3 “pling” och ett dovare “plong” när tiden är ute och det är dags för byte.
Speakern var dock inte helt med och sade inte övergångarna precis efter plonget. När “pling, pling, pling, plooong” ljöd i tölten gick jag över till trav och speakern var strax efter det där och bad om ursäkt för att han var sen och sade att när vi hör det ljudet är det bara att byta gångart. trots det fick jag avdrag för att jag “avslutade tölten för tidigt” av en domare.
Nåväl, det är mänskligt.

180513-1980
Traven gick bra. Váli var stadig och ridbar och jämn. 5,5 – 6,0 i poäng med kommentarer som fint sväv och sträck.
Skritten efter det. Där hamnade vi så vi var precis framför en annan häst. “Bäst att skynda på så den inte kommer ikapp oss” sade Váli och skrittade på. Jag djupandades och visslade mig genom hela skritten och han lyssnade behjälpligt. Inte det värsta jag varit med om, men absolut inte så illa som för två veckor sedan på Dís. Poäng mellan 3,5 – 4,5.
Galoppen där tog han fattningen direkt och sen bar det av.
Hästen som varit snett bakom oss i skritten hade passerat under skritten och “nä nu jäklar” sade Váli och galopperade på. Förbi! Men då lade den andra hästen på ett kol extra och det var en väldig tur att jag faktiskt har rutin på det här problemet sedan tidigare.
Freyr och jag har galopperat såhär i måånga finaler.
Och det är ju då läge för “denial”. Trycker ner mig själv i sadeln och håller emot med låren och ner med näsan på pålle och så är det bara att sitta och le och se ut som det är helt och hållet planerat att det skall gå i ett rasande tempo.
Sista fjärdedels varvet kunde tog han halvhalterna och kom ner lite i tempo.
När det var dags att sakta ner så tog det också en stund och det var nära att Váli for i väg i pass.
Men inte en enda domare kommenterade tempot i galoppen utan det stod bara kommentarer och fint framåtgrip och härligt sväv. 6 -6,5 av samtliga domare.

180513-1993

180513-1990
(lätt sammanbiten min på mig va…)

Sen var det ju då äntligen dags för passen!
Váli kan beskrivas med ett ord: Passglädje!
Alla tre läggningarna tog han superfint. Gick snabbt och stadigt och stannade ok. Sista läggningen satsade vi lite extra och då tappade vi balansen i nedtagningen och fick några korsgaloppsteg.
Det var bara domaren närmast som såg det.
6 – 6, 5 av samtliga domare!

180513-2046

180513-2030
Svävande vita!

De här poängen visste jag ju inte om när jag red av banan. Tölten och skritten var jag osäker på hur domarna upplevt och galoppen visste jag inte om de dragit poäng på att han näst intill skenade (i min värld).
Jag stod och pratade med collectin ring-domaren Ida när poängen ropade ut och tystnade tvärt: 4,9/ 5,1/5,2 / 5,6 /5,3  = 5,2.
Jag blev så otroligt glad och så jag började gråta över poängen.
Stod och tjöt som ett barn av lycka och kramade Váli och så kom Britta springande helt tårögd och vi bara gick och tackade varandra (“Tack Malin för att du rider honom”, “tack Britta för att jag får rida honom och får betalt för det!” “Nej tack skall du ha Malin som jobbar så bra”, “Nej det du som skall ha tack Britta” och så vidare) en stund.
Löjligt lycklig över att få 5,6 av en domare på denna lilla häst med alla hans egenheter gångartsmässigt. Älskade fina Váli vad glad jag är över dig! Och världens bästa matte som supportar, stöttar och är med på alla tävlingar och låter oss jobba så mycket tillsammans!

Vi duschade av Váli och promenerade en snutt med båda hästarna och så gjorde vi i ordning dom för transport.
Gick och hämtade domarkommetarerna och lastade och så åkte vi.
20.00 rullade vi ut från Sundbyholm. Över 12 timmar efter att vi rullade in på anläggningen. Och då var tävlingarna inte slut. F1 ungd. och F1 vux. var kvar. Det är ju sällan man är nöjd med att inte vara A-klassad.
När vi kom hem till Skogsäng lastade vi av hästarna, mockade ur och backade in transporten och släppte ut hästarna på betet.
Ja – för under dagen hade det varit arbetsdag på stallet och resten av flocken släppta på betet.

In i bilen och hem! kl 22.00 var jag hemma! 16 timmar efter att jag åkte.
Hemma satt Pelle och Erica och de lade köttet på grillen direkt när jag kom hem!
Vilken otrolig lyx att komma hem till grillade entrecot, grillade grönsaker och sallad, cava, ESC finalen och kompis och make! Otroligt tacksam att de väntade med att äta middag tills jag kom!
Vi såg klart hela ESC och sedan duschade jag raskt och somnade nog innan huvudet träffade kudden. Sällan varit så trött i hela mitt liv. Höll på att bokstavligt somna stående i duschen och ryckte till när jag höll på att falla omkull.

 

Jag är fantastiskt nöjd med dagen.
Váli låg varenda passträcka och läggning och slog inte upp en enda gång och Stigur var jämnare än tidigare och i F2 slog jag även personbästa med bägge hästarna! Solen sken och det var varmt och banorna var bra!
Bra dag!

******

Idag har det varit arbetsdag (nr 2) på stallet och vi har färdigställt sommarhagarna, släppt stoflocken och storhästarna på bete och påbörjat upprustningen av ridvolten.
Hade en liten plan om att rida Brandi, men det blev inte så av både trötthet och så renoverandet av volten samt att Pelle behövde bilen så jag fick åka hem tidigare än jag tänkt.

Imorgon är första måndagen på riktigt länge som jag inte har någon ridskola.
Det skall jag fira med att åka ut till stallet lite senare och rida hästarna först efter lektionen jag har kl 11.
Så sovmorgon!

 

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.