Ovalbaneträning – nu med domare i mitten

Igår åkte vi iväg och red på ovalbana igen. Skillnaden var att den här gången kostade det lite mera pengar och det stod tre domare i mitten.
Det var tävlingsdags!
Klockan 08 lastade vi och kl 09.25 var vi framme på Örnäs (kaffeinköp på vägen inräknat).
Örnäs lättklass och kval var tävlingen. Mycket effektivt, välorganiserat och trevligt! Jag är alltid lika imponerad av tävlingarna på Örnäs. De är som ett välsmort maskineri. Man kan checka in hela dagen, ingen vet.bes. (på gott och ont), alla är på rätt plats och man får sin starttid och kan vara nästan 100 på att står det i programmet att jag skall starta på 11.23 så är det precis då tåget går!
Otroligt bra organiserat!
Jag valde att rida Tölt T8 och Fyrgång V2. Kunde iofs lika gärna ridit V5, men känns som att vi ändå så småningom skall vara i V2 (ja helst i V1 med tiden) så kan vi ju lika gärna tuffa runt där från början.
T8 var först ut och ja satt stort fokus på att mjuka upp och lösgöra Exakt ordentligt innan.
Inne på banan jobbade vi med att ha kvar kommunikationen och trevlig känsla. Inga samlingskrav utan bara “tuffa på och var så avspänd som möjligt”. Red på Micklemträns och tredelat KY Rotary-bett (skriver det mest för min egen skull, praktiskt att kunna gå tillbaka och se detaljer).
På bortre långsidan var det några små gropar i banan och framför allt – oh heliga moder – skarpa skuggor i solen av lyktstolparna och flaggstängerna. “Iiik och cavaletti!” kändes det som Exakt sade och skuttade upp i galopp en och annan gång när han skulle ta sig över skuggorna. Skrattade mest och bad honom tuffa på. I andra varvet gick han lite stadigare och jag kände hur han drog in magen över skuggorna, men han töltade på. Bitvis var han avslappnad som tusan, och så spände han sig lite emellan.
Vi slutade på 5,5 / 5,5 /5,0 = 5,43 med kommentarer som trevlig, ok takt, ej samlad men bär sig ändå och enstaka missar (hopp över skuggor).

SONY DSC
På uppvärning (foto: Pia Wilén)

SONY DSC

SONY DSC
På banan i T8 (foto: Pia Wilén)

In i A-final på en typ 3:de eller 4:de plats. A-finalen var direkt efteruttagningen (med en liten paus emellan). Så vi gick runt och pustade och så mjukade vi upp mest i skritt innan finalen och  in igen.
Och det gick ganska så likadant som i uttagningen. Ok rakt igenom. Bitvis finare och bitvis tappade vi lite lösgjordhet.
5, 42 tot. och en 4:de placering ledde det till. Den fladdrande rosetten var nog det läskigaste på hela dagen (trots att jag tog den i handen). Vi kanske får träna på rosettridning?
Många frågade om honom och uttryckte att han såg mycket mjuk och rörlig ut och är väldigt söt (och det är ju kloka människor som har rätt!).

Britta fotade också lite. Blev mest töltbilder. Ev kommer det lite bilder av Jenny M, som fotade hela dagen, senare.

IMG_5263

IMG_5277

Lunchpaus och Exakt stod i solen (det var super väder och underbart varmt!) och tuggade på lite hö och drack lydigt ur hinken utan att välta den. Britta och jag passade på att peta på allt på loppisen, som två tjejer höll i cafeterian och hittade ett regntäcke. Och åt lunch och fikade.
13.45 var det dags att rida V2. Värmde upp rätt lite och skrittade och skröltade mest. Lite galoppfattningar och någon övergång till trav. Red i vänster varv och red in på banan sist i gruppen. Red på vanligt träns med tvådelat bomberbett med lock-up (för att känna om han gick bättre på det ena eller andra tränset)
Korta tölten var stabil och lugn, men osamlad och lite energifattig. Fick 5,0/ 5,5 / 5,0 med kommentarerna ok takt och tempo.
Traven gick bra, men eftersom han väldigt lätt slår över i galopp vågade jag inte trycka på speciellt mycket utan travad runt lite försiktigt. På slutet slog han upp i galopp ändå en gång, men tog korrigeringen mycket snabbt och mjukt. Fick 5,5/ 6,0/ 5,0.
Skritten var…ja lite tråkig. Lite energifattig, och han kröp lite bakom hand emellanåt. Fick 5,0/4,5/5,0
Galoppen gick fint. Fattningen satt direkt och var rätt och han gick på fint. Bättre tryck går att få, men vi tar det med tiden! Fick 6,0/6,0/6,0
Ökade tölten är som den är just nu. Vi har inte tempo än. Töltade runt med fokus på stabilitet och han jobbade riktigt bra utifrån vad han kan just nu. Tempot är helt otillräckligt, men han rollade bara två gånger (tyvärr såg en av domarna bägge gångerna och drog såklart ner på det). Fick 5,0/5,0/4,0.

Alla dessa poäng blev tillsammans totalt 5,3/ 5,4/ 5,0 = 5,23. På våran första start i fyrgång. Kändes bra!
Exakt var lugn och kontaktbar hela tiden och vi hade roligt på banan. Jag vet att det finns väldigt mycket att utveckla i oss båda så det skall bli kul att få fortsätta och utvecklas.

Eliten1

IMG_5413
Skritt på avstånd

IMG_5286

Träffade chefen YH, som dömde (och fött upp fina fuxen) och hon kunde inte låta bli att häva ur sig “Varför har du inte mera vikt på honom?”.
Tja, Exakt blir travtaktig om han inte orkar i tölten och slår lätt upp i galopp ur tölt. Jag ser inte syftet med att ha annat än lätta skyddsboots på honom. Han är under uppbyggnad och skall inte prestera max och om han lyfter maximalt på benen är helt ointressant. Jag vill att han finner det trevligt att vara iväg och inte har ont i kroppen och känner sig otillräcklig eller misslyckad efter en start. Att vikta honom mera förstår jag inte idén med!
Eventuellt kommer han ridas med något mera vikt (kanske 170 gr eller 200 gr  boots) i framtiden då han blivit starkare.
Så det om det!

Tags: , , , ,

3 Responses to “Ovalbaneträning – nu med domare i mitten”

  1. Vilken härlig inställning att gå in på tävlingen med! Ska försöka härma dig så gott det går när det någon gång blir dags för mig och Juppe att tävla.

  2. Nina says:

    Hej. Du måste ha varit med hela uppväxten på Exakt (för han är väl från Fors om jag inte minns fel) och om jag har förstått det rätt så är han lite osäker på saker och spänd, har du nått att gå på varför han e så? Hur är hans föräldrar? Har han alltid varit så? Lite nyfiken bara och han är nog i bra lugna händer nu:).

  3. Nina says:

    Inte för att jag tror han var i dåliga händer innan:)

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.