Örnäs påsk

OBS! Inlägget uppdaterat med bilder!
Samtliga bilder är fotade av Erica Osterman!

Igår var det tävlingsdags för MalinS. Lastning av Vísir och Stígur kl. 07.00 och avfärd med destination Örnäs Islandshästar i Kungsängen.
Kallt, klart, soligt och blåsigt.

img_0525
Något spänd Vísir på uppvärning

Örnäs ordnar med ojämna mellanrum sådana här kval- och lättklasstillställningar. Otroligt smidigt och bra organiserat. Incheckningen öppen hela dagen och lättklasser med final 15 minuter efter klassens slut och enbart “pay and ride” i öppen klass (alltså enbart kval, ingen rangordning eller finaler).
Skall man bara rida öppen klass kan man komma en timme innan, checka in och rida och åka hem. Otroligt praktiskt!
Nu red jag två hästar.
Vísir, som var ute på galej för första gången, gick V5 och T8 (alltså lätta klasser) och Stígur fick öppna klasser, F2 och T4.
Banan var helt isfri, men blöt och tung!
Redan när jag red Vísir i första klassen tänkte jag “hur skall det funka att lägga pass på det här? Och Hur blir Stígurs tölt?”
Men vi tar saker i tur ordning:
Vísir i V5:
Första grenen ut. Vísir var undrande och lite spänd under uppvärmningen. Han tittade storögt på allt. Så mycket människor, andra hästar. Hög musik och nån som pratade jättehögt hela tiden.
Hoppigt och vingligt och lite okoncentrerat och definitivt inte avslappnat.
Vi red in på banan och mitt enda krav var rätt gångart och så avslappnat och trevligt som möjligt.
Tölten gick ok. Han hoppade till i varje varv för en flaggstång i metall med ett rep som slog i vinden mot metallen och klingade. När speakern började prata rakt framför honom trodde jag ett jag han skulle börja tölta baklänges. Halsen blev jättekort och han tittade förvirrat mot högtalarna och kröp ihop lite när vi töltade förbi. Poäng mellan 4,5 – 5,5 (en domare såg vår spända passage förbi högtalaren).

img_0654

img_0665

img_0675
Dags för övergång till trav. Där blev det lite tokigt. Mitt i gruppen (häst både framför och bakom) och precis före den klingande flaggstången. Att trava var långt ner på Vísirs prioriteringslista just då.
Så vi tappade ett halvt varv innan han slappnade av och hörde halvhalten. Men sedan var traven fin. Utan avdrag för sen övergång hade vi haft 6: or av samtliga domare. Nu blev det 5,0 – 5,5,

img_0539
På uppvärmningen

img_0700
Skritt är Vísirs svagaste gångart och något Britta och jag jobbat mycket med. När han slappnar av skrittar han i dagsläget helt ok.
Att slappna av var det inte tal om nu. Blåst, massor ljud och andra hästar – vem har tid att skritta lugnt och långsamt?
Så stelt, taktande och lite hoppigt struttade vi fram. Poängen blev 4, vilket nästan kändes högt.
Galoppen gick fint. Bra fattning och sedan en hyfsat avslappnad galopp. Endast lite stelhet i kurvorna. Bitvis en trevlig form.
Poäng mellan 5 – 5,5.
Totalt resulterade det här i 4,9/ 4,6 /5,1 = 4,87 och en 9:de placering (av 18). Kändes helt ok med tanke på omständigheterna.

img_0742

img_0751

T8 är en pedagogisk och bra gren för den som bara behöver lite självförtroende på banan.
Valfritt tempo tölt. Vísir var lite mera avslappnad nu och töltade ok för mellan 5,0 -5,5 i bägge varven. Vi kom ut på 5,3/ 5,0/ 5,3 = 5,20 och en delad 3:e plats.
I finalen som var 25 minuter senare var dock huvudet slut på Vísir. 5,0 i ena varvet och 4,5 i det andra då det blev styvt i ryggen.
4,75 och en femteplacering.
Fint så. Han var trött (främst i huvudet) och jag är nöjd med vår prestation på det stora hela. Han behöver helt klart komma ut och se saker mera! Vi tar det under säsongen.

img_1166

img_1560
Prisutdelning (med fel färg på rosetten)

Efter lunch och fyrgång var det dags för Stígur. Han hade hela dagen snällt stått vid transporten och tyckte det var väldigt kul att börja röra på sig.
Nu kom problematiken in i bilden. Hårt och isigt hemma, hårda vägar att rida fram på. Mjuk bana.
Redan i collecting ring (volten) som var mjuk kändes han lite seg i steget. På banan blev tölten ytterligare lite “segare”. Det kändes att han var ovan vid ett så tungt underlag, som dessutom gled lite. Poängen blev 5,0 – 5,5. (På vägen på framridningen kändes han mera som 6 – 6,5! Nu höll jag helt med domarna).

img_1676

img_1673

img_1650
Övergången till trav gick finfint och lyckligt sade jag högt “duuuktig Stig!”. Traven i sig var ok. Lite obalanserat bitvis och så något svagt sväv. Poäng 4 – 5 (beroende på hur mycket obalans domaren råkade se).

img_1705

img_1713
Stígur har generellt en bra skritt! Men till min förvåning slappnade han inte av på banan nu, något som inte varit ett problem tidigare. Jag blev lite tagen på sängen och vi fick inte riktigt till någon avslappning. Synd! Poäng 4,5.
Galoppen hade jag varit lite orolig för med den gick över förväntan. Snabb och prydlig fattning och förvisso en viss fyrtakt, men ändå hyfsat rund och eftergiven. Igen – det kändes att banan var tung. Poäng 5 – 5,5.

img_1800

img_1806

img_1828

Och så passen. Ändå gången jag lagt Stígur i pass på en bana var på MöRS KM i oktober (och det var i et ridhus). Jag har inte haft tillfälle att ta med honom till en ovalbana för att träna så det var bara att rida på.
Första läggningen gick ok. Tempot var lite försiktigt (vilket leder till 4-takt) och han var mot handen i nedtagningen. Andra läggningen så fattade han fel galopp och det kändes inte som jag hade tid att ta ner och korrigera det. Resultatet blev att han lade sig tidigt och sedan slog upp i korsgalopp.
Sista läggningen blev galoppen rätt och vi fick till lite fart och nedtagningen var bättre.
Men huuu för underlaget! Det kändes hur det söög tag i hans ben och han liksom inte helt kom loss från banan. Urk!
Passpoängen blev 3/4 /4,5.
Slutpoängen blev 4,4/ 4,6/ 4,8 = 4,60.
Det känns som att det finns en del att bygga på ändå här!
Stígur var hyfsat avslappnad och lugn, verkade tycka det var kul att vara på banan.

img_1867
Lite sväv är det!

img_1871

img_1886

 

T4 var bara en hemsk historia jag helst inte vill gå igenom igen. Ännu tyngre underlag (solen värmde), lite trött häst (men inte så fasligt, han kändes igen rätt bra på uppvärmningen). Blä gick det helt enkelt.
Kändes ju så klart inte bra.
Men Stígur, fina mannen – på´t igen. Hoppas på bättre underlag.
Och så måste jag skruva åt skruvarna och sätta lite tryck i Stickan och inte bara vara nöjd med att han är mjuk och avslappnad.

img_1990

img_2097

Packa ihop pållarna och åka hem. Borsta av och ut i hagen med killarna och göra i ordning (Tack Erica för all hjälp!).
Kvällen blev lugn och skön med middag och ett glas rött och Modern Family på TV.

Uppdaterat inlägget med bilder 1/4 kl 22.00

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

*