Domarseminarium 2018

Två otroligt inspirerande och roliga dagar var det i helgen som var för oss i Sveriges domarkår!
Ungefär halva domarstyrkan möttes upp vid Arlanda, utanför Stockholm, för det årliga domarseminariumet.
Förutom att döma minst 5 tävlingar under tre år, måste man delta i ett domarseminarium minst vart annat år. Jag brukar försöka delta i det varje år (tror faktiskt inte jag missat ett enda sedan jag blev domare), då det är så kul att få träffa alla kolleger och jag blir inspirerad och ofta lär mig något nytt inför säsongen!

Först ut var en genomgång av lite olika frågor. Till exempel utrustning.
Vision Design-tränset hade jag som uppgift att ta med bilder på. Så jag hörde av mig till Susanne, som jag är lite bekant med (främst över nätet, men vi har träffats för några år sen också), som jag visste att hade ett sånt och bad om bilder och en liten videosnutt som visade att det inte blir ett ökat tryck på nosryggen av tryck i tygeln. Susanne fixade bägge delarna. Och självklart är tränset godkänt för tävling.

VisionDesignErgonomic1
Vackra Meyja från Rinna visar tränset. Ägare och fotograf är Susanne Törnqvist

PeeWee-bettet diskuterades och i dagsläget är det i Sverige upp till huvuddomaren på varje tävling att avgöra om det är godkänt. Det är ett skarpt bett, som kommer ur westernridningen och det är förbjudet i Danmark till exempel. Vi får se vad FEIF säger om det på sitt möte.
Golden wings Gag bettet är förbjudet om det används som ett gag-bett (såklart). Så använd inte det alls, utan det vanliga Golden wingsbettet istället!
Blinkers på tränset är också förbjudna.

domarsem181

Vi hade fått i uppgift att göra några videobedömningar på förhand och dessa gicks så klart igenom samt att vi tillsammans bedömde flera visningar. Takt, ryggverksamhet och form stöttes och blöttes i vanlig ordning och så gicks det igenom händelser på tävlingar och diskuterades.

Lena Lennartsson gjorde en presentation av LAP, som står för Lateral Advance Placements och är något Gunnar Reynisson skrivit en avhandling om.
Kort beskrivet går det ut på att genom höghastighetsfilmning mäta tidpunkten för varje hovnedslag och med vilken frekvens hästen sätter ner varje hov i förhållande till de andra hovarna och genom att räkna om det i procent bevisa hur ren takten är i tölt och pass. Ett tidskrävande arbete, som Lena gjort tillsammans med Kristina Orrling, som var jätteintressant att höra mera om! (Jag ber om ursäkt om förklaringen är luddig, min hjärna är just nu just de – luddig).

Sedan vara det dags för lite barhäng och middag! Jättetrevligt och supergott. Och mycket prat och skratt!

Söndagen bestod av föreläsningar. Först ut var Marie Rhodin, från SLU, som föreläste om objektiv rörelseanalys! Hon visade hur olika objektiva mätmetoder som t.ex. Lameness Locator fungerar och hur man kan mäta och analysera hästars rörelser och asymmetrier i de samma. Vi fick se videor på halta hästar och via mentometerknappar rösta på det benet vi ansåg hästen vara halt på. Mycket intressant och lärorikt! Otroligt spännande att titta på hur kors och huvud rör sig och hur en bakbenshälta syns fram och vice versa.

domarsem183

Många videotittningar och frågor blev det.
Marie presenterade också spännande forskningsprojekt som är på gång också, till exempel det här:

domarsem185

 

Efter gott fika och en kort-föreläsning om ryttaren som atlet som ju alltid är nyttig att höra om. Jag har varken antecknat eller fotat speciellt från den föreläsningen, men det var intressant.  
Och sen avslutades dagen med en föreläsning om hästvälfärd av en tjej som jag har glömt namnet på, men som var väldigt bra! Hon hade jobbat som djurskyddsinspektör på Länsstyrelsen och tagit fram protokoll för hästvälfärd och gjort en avhandling om det.
Väldigt intressant och dels hur vi människor fungerar, dels om hur man kan lösa olika saker på stallar och så tittade vi på videosnuttar på Painface och diskuterade det.
Här kan man se vad jag menar och träna lite själv!

Åh!
Duktiga jag som fick det här färdigskrivet nu!
Egentligen skulle jag haft lektioner hela kvällen ikväll, men vädret hände tydligen.
Medan jag jobbade Exakt och Brandi (löslongerade dom tillsammans 10 min på ovalbanan och sadlade och tränsade sedan Brandi och red i 15 min och sedan Exakt i 15 min.) började det snöa. Det blåste reeejält sedan innan och snön yrde verkligen.
Och så började frågorna droppa in: “kör vi lektioner idag?”, “funkar det i det här vädret?”. Först tänkte jag glatt “det finns inget dåligt väder osv”, men så upptäckte jag att det blev styltor så fort jag skrittade. Plus vindstyrkor som gör det svårt att få hästarna avslappnade samt svårt för mig att höras. Känns inte som så högkvalitativ undervisning. Så det slutade med avbokning. Men Váli, Exakt och Brandi hann jag med innan hemgång.
Så ni kan ju tacka Stockholmsvädret för det här inlägget 😉 
(“det här blogginlägget presenteras i samarbete med dåligt väder AB”).
Hoppas nu innerligt att all den här snön som yr omkring ligger kvar!

Och jag skall svara på de frågor som kommit in bland kommentarerna 😀
 

 

Tags: , ,

Leave a Reply

*