Halvhalt!

Ämnet halvhalt är alltid aktuellt.
Under de senaste veckorna har det varit ämnet för olika grupper på ridskolan, vilket fått mig att tänka igenom och repetera halvhalterna själv.
Nyttigt!

Vi tar det från början!

Vad?
En halvhalt är ett ögonblick då hästen fokuserar sin energi uppåt istället för framåt.
Kortvarig samling under rörelse.

Hur?
En halvhalt görs enligt följande:
Skänkel-säte-hand – hand-säte-skänkel.
Låt mig förklara.
Skänkeln driver hästen framåt (det går inte att göra halvhalt på en stillastående häst, eller en som rör sig framåt energilöst) – sätet bromsar (sug in naveln till ryggraden och spänn rumpan samtidigt) – handen bromsar (kramar tygeln) – handen slappnar av – sätet slappnar av – skänkeln driver framåt.
OBS! Utan eftergift och drivning har man inte fullföljt halvhalten.
Tadaa – halvhalt.
Hur mycket av varje delmoment man använder beror på hästen och tempot.

Varför?
– Förbereda hästen på att något nytt händer (varvbyte, hörnpassering, volt…)
– Få hästens uppmärksamhet
– Återskapa eller skapa en bättre balans
– Första steget i samling

I skritt och tölt brukar halvhalterna fungera rätt bra, då man sällan tappar gångarten. Om hästen inte tar halvhalten i tölt, gå då tillbaka till skritt och kontrollera att det fungerar där.

I trav och galopp är halvhalten mycket mera beroende av timing. För annars tappar hästen balansen och med den oftast gångarten.
Ett bra motto är att hästen skall bli bättre av halvhalten, inte sämre.

I trav och galopp är halvhalten egentligen bara att man sträcker upp sig och sitter till i ett steg – sedan direkt eftergift och framåtdrivning!

En bra halvhaltsövning:
Rid längs fyrkansspåret på ridbanan i skritt. Gör en halvhalt vid varje bokstav (eller med jämna mellanrum om ni inte har bokstäver). Gå sedan över till att gör halt vi varannan bokstav och halvhalt vid varannan. Rid ur halvhalterna fram i tölt och gör i tölt en tydlig halvhalt vid varannan bokstav.
Gå över till att göra halt vid varannan bokstav och halvhalt vid varannan i tölt. Vill man kan man även lägga in en ryggning vid varje halt.
Gå om du vill sedan vidare till att ur tölten göra en övergång till trav (med en halvhalt före så klart) och sedan jobba med att bara känna hur halvhalten fungerar i trav (och/eller galopp).

stormurvarv2bfin23.JPG
Här ser man tydligt mig göra – och Gná ta – en halvhalt i trav (foto: Adina)

gyda10sond154.JPG
För att få till en bra passläggning måste hästen ta halvhalterna (jag och Gná i pass på Gyða Höst 2010)

Frågor?
Hojta gärna till!

Tags: ,

3 Responses to “Halvhalt!”

  1. Emmelie says:

    Suprebra inlägg! Är första gången, trots många år på ridskola, jag fått förklarat så grundligt! Av någon anledning hojtar bara ridlärarna om halvhalter utan att ge någon egentlig förklaring om vad man håller på med eller varför. Kommer absolut prova övningen!

    Ha de bra!
    Emmelie

  2. Helene Lundqvist says:

    Jag övar och övar på mina halv halter och handställning ( det är ju inte alltid så lätt att känna om naveln är indragen “fniss” )men du sa också något till mej om islandshäst och trav på rakt spår som jag har redan har glömt så jag hoppas verkligen att vi kan kursa för dej snart igen.

    Stora kramar Helene och Sockerbiten

  3. Sveriges största sex shop

    Halvhalt! « MalinS Blogg

Leave a Reply

*