Kallt och lite snö

Hemma igen efter att ha dömt Vallholt Vår i Bygdeträsk (ja, det är högt upp).
Kom fram på fredagkvällen vid 22.15 och efter lite snack och fika var det sovdags. Alla – domare, ryttare, föräldrar – bor på Allégården. Vi domare brukar ha ett eget rum (med massor vävstolar i), men en lite för noggrann vaktmästare hade låst det rummet, så jag fick sova med de tävlande första natten. Vilket är helt ok iofs, men de stiger upp så tiiidigt. Och pratar, messar, har larm osv.
Men det gick att somna om.

De andra domarna var Berit E. och Jenny H..
Berit körde från Lycksele och kom fram vid 01 på natten och Jenny och hennes syster Åsa kom på morgonen direkt till banan.
Tävlingen skulle börjat 10.00, men eftersom Windows Vista inte är kompatibelt (med nästan någonting alls och speciellt inte med skrivare och IceTest) så kom de inte igång förrän 11.00.
Det var ca 25 anmälda ekipage (vanligt antal i Vallholt) och även i V5 och T5 fick ekipagen rida ensamma på banan (har inte hänt på flera år i Stockholmstrakten.
Förutom lite tråkiga varningar för sår i munnen (och rätt många som hade småskav i munnen och hästar som bitit sig lite, men inte fick varningar) så flöt tävlingen på bra.
FS.1. (dressyr) är det få som rider och sällan man som domare får döma. Här var det två ekipage. Jag fick kolla lite på programmen kvällen innan, men var så hinmla trött då så jag inte ens märkte att ett icke tillåtet moment fanns med i det ena (fri skritt).
Så tyvärr blev dressyren inte så bra. Vi domare fick programmen ca tre minuter innan det skulle börja. Vi fick bara ett ex av vardera program och inte blanketterna man skall skriva på.
Dressyr är ganska svårt att döma då det går fort och momenten är många och det blir oftast bara poäng och väldigt lite kommentarer. Bra program är det ont om.
Min åsikt är att man skulle ta fram standardprogram att ha på tävlingar och enbart på nationell nivå/SM ha kür-programmen.
Tips till de klubbar som vill ha med dressyr på sin tävling: Se till så domarna får programmen i tid (under lunchen) och får tid att läsa igenom dom och kolla av att alla papper finns.
Sekretariatet räknar ut poängen (det står i FIPO hur man gör det).

Ryttarfesten på lördagkväll var sjukt rolig! Otroligt god mat, gott vin och väldigt trevliga och roliga människor! Stämningen på topp!
Några bildbevi från både tävlingen och festen finns här!

Finalerna gick som en dans. En varning för sår i munnen och en för grova hjälper och så lite SNÖfall. Kallt och rått som tusan, men med bra kläder, många skratt och trevligt sällskap löste sig även det!
Flyget hem och döööö i Soffan med stackars Pelle som jobbat daghelg (07-19 två dagar).

Tränade på gymmet idag och eftersom det var träningspass nr 18 fick jag en gratis dricka (efter ett visst antal pass blir man bjuden på saker för att man är så duktig). Tog en träningsdryck som heter Green Kick. Efter halva flaska (och nästan helt passet) märkte jag plötsligt att det kliade något jävulusiskt på axlarna. Jag hade fått massor små utslag och var helt flammig. Det måste varit drickan. Kastade resten och bytte till vatten.
Nu har utslagen lagt sig och det kliar inte mera…mysko. Vågar nog inte prova den igen…

Leave a Reply

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.