Malin Schön

Utnämnd till FEIF Trainer of the year 2020

Jag är utbildad och examinerad Ridlärare I för islandshäst med mångårig erfarenhet av utbildning av ekipage på alla olika nivåer. Jag fäster stor vikt vid det grundläggande arbetet och ryttarens sits och inverkan. Jag är även utbildad och examinerad nationell domare för islandshäst och dömer tävlingar upp till nationell nivå i hela landet.

Malin och Exakt från Fors Gård

Om mig

Jag föddes 1979 som Malin Segerberg och är uppvuxen i Helsingfors. Jag gick grundskolan i Rudolf Steinerskolan (det som heter Waldorfskola i Sverige). 

Jag började rida vid 7 års ålder på Poni-Haka utanför Helsingfors. Där red jag i 4-5 år på ponnyer. Jag hade även en medryttarhäst som jag red på helgerna ute på Kimito – underbara Ero-Manti! Hon var en Finsk Häst med travstam, som användes som ridhäst. Ett sto med starkt psyke som lärde mig mycket om att rida i skogen. Det var i stallet där Manti stod jag träffade och red den först islandshästen. Fögur var en missförstådd dam som reds som ponny. Hon grisepassade enbart och ingen förstod sig på vad hon gjorde. Men hon var god som guld och envis som synden. 

1993 började jag rida på Kimitoöns Ridskola. Där började även min tävlingskarriär. Jag och den ryska halvblodsvalacken Ross tävlade -93-95 i hoppning (60-90 cm) och dressyr (LC-LB) ett otal tävlingar. Åh, vad jag älskade den hästen. Han lärde mig väldigt mycket om att hitta hästens form och sitta ordentligt i trav. Många skumpande varv i ridhuset blev det. 

1992 träffade jag Fredrik Jensén, som kom att bli en god vän. Han ägde tre islandshästar; Móri, Mímir och Sesselja. Dessutom hade han stoet Nös på foder. Sommaren -93 fölade Nös. Avkomman Fjöður frá Österkulla (e: Elgur 12 ISL) blev kvar, medan mamman Nös skickades tillbaka till sin ägare. 

Sommaren 1993 hade jag min fösta islandshäst, Eldir, på foder. Mer om detta under hästar!

1994-1996 red och tävlade jag Litli-Prins, och deltog med honom på Nordiska Mästerskapen för islandshästar 1996.

Efter årskurs nio var jag skoltrött och gick, istället för gymnasiet en tvåårig hästskötarutbildning på Naturbruksinstitutet Sydväst, Brusaby på Kimito. Där lärde jag mig 1995-1997 otroligt mycket om ridning, men även en del om trav och spannkörning. Förut över det praktiska stalljobbet lästes allehanda hästämnen in, som skoning och hovvård, sjukdomslära, anatomi och fysiologi, foderlära, och avel. 

Efter fyra terminer på Brusaby skulle en fyra månaders praktikperiord utföras.  Jag sökte mig till Sverige och Fors Gård för att lära mej mera om islandshästar. Med mig hade jag min egen valack Freyr frá Nystu, som jag fått av min mamma 1996. På Fors blev jag kvar. Jag jobbade heltid där fram till 2001 och blev bl.a. examinerad B-instruktör för islandshäst.

Och i Sverige blev jag kvar.  

På min 22:a födelsedag den 20 juli 2001 gick jag och min kompis Adina ut på krogen Galway´s och där träffades Pelle och jag. Vi blev nog ihop omedelbart och bor nu tillsammans i ett hus i Tungelsta, söder om Stockholm. Vi förlovade oss på julafton 2005 och i juli 2007 gifte vi oss i Österhaninge Kyrka. Självklart var det (islands)hästskjuts till festen! 

2002 utbildade jag mig till massageterapeut på Axelsons Gymnastiska Institut i Stockholm. Utbildningen tar vanligtvis en termin, men jag lyckades med att bryta benet och skada ryggen så jag gick utbildningen på sammanlagt ett år i stället. 

Nu jobbar jag som instruktör på ridskolan på Fors Gård samt tränar hästar och har privatelever. Jag spenderar mycket tid på Vädersjö Gård, där mina hästar, Tindra frá Österkulla, dotter till Fredriks sto Sesselja, och Tindras avkomma Brandi står.