Horsemanship
Det som så populärt kallas horsemanship är egentligen inget mer än en serie goda vanor och sunt förnuft!
Ha kul med hästen! Den skall inte gå under hot, utan den skall vilja jobba och tycka det är roligt och ingen tycker ju att det är roligt att tvingas göra något. Så långt det bara går, tänk på att be hästen göra något (t.ex. en dressyrrörelse) för dej – inte tvinga den till det! Klart man måste ta konflikter man stöter på, men skräm aldrig hästen till att lyda dej!
Det är mänskligt att fela – men det är ännu mänskligare att skylla på hästen!
Hästen är inte byggd för att ridas på, så vi måste bygga upp dens muskulatur så den håller. Och vi måste acceptera att det måste få ta tid.
Hästen är ett flockdjur, designad för att leva på platta ytor. Den är född med en stark självbevarelsedrift. Detta bör vi komma ihåg när vi stänger in hästen i stallet, där den inte kan röra sig fritt, inte kan äta när den vill och inte kan se sig fritt omkring. Lägg även på minnet att hästen är född fegis och därmed agerar först (flyktinstinkten) och tänker sedan. Om du vill ge din häst feedback (beröm eller straff) har du 3 sekunder på dig (hästen lever alltid i nuet).
Hästar kan inte lära sig att tänka som människor – därför måste vi lära oss att tänka som hästar!
Diddi och Malin kommunicerar (foto: Natalie Tallås)
Det finns två sorters horsemanship: Det naturliga – som du föds med Det normala – det som folk förväntar sig att du skall göra. |
OBS: Inte samma sak! |
Lite om hästens sinnen:
Synen
• Närsynt
• Inget djupseende (vet inte hur långt det är till marken när den är över hindret)
• Ser separat med båda ögonen, ser alltså två olika bilder
• Kommer ihåg ”tavlor”
• Hästens öga förstorar allting 50%
Hörseln
• Mycket bra hörsel
• Ett måste för att överleva som bytesdjur
• 16 muskler i örat gör att hästen kan vrida örat nästan 360°
• Kan sortera bort ”onödiga” ljud.
Hästen är mycket känslig! Den känner en fluga på huden. Hästen har även ett mycket gott minne på gott och ont - det heter inte ”att ha ett hästminne” utan orsak! Smaksinnet är noggrant – hästen är mycket försiktig med nya smaker. Luktsinnet är välutvecklat och vi människor luktar vad vi äter – kött.
Nykur och Marianne (foto: Erica Osterman)
Sex nyckelord till horsemanship
1. Attityd – positiv och naturlig
2. Kunskap – om hästens beteende
3. Hjälpmedel – man kan känna igen en hästmänniska på de hjälpmedel han/hon använder eller inte använder
4. Teknik – jobba fram en mjuk hand och en bra sits så får du bra övergångar och mjuka avsaktningar
5. Tid – ta den tid du behöver och gör endast det du har tid med
6. Fantasi och sunt förnuft – använd dom!
Gör rätta saker lätta och felaktiga saker svåra! Belöna alltid hästen då den gör rätt (eller försöker göra rätt). Styr inte hästen innan du har dess fulla uppmärksamhet. Bete dej inte som ett rovdjur och se till att jobba ändamålsenligt. Hästen skall bete sig som en kamrat – inte ett bytesdjur. Hästen och människan skall respektera varandra. Respekt för och från hästen är grunden till samarbete. OBS! Det finns ingen rädsla i respekt! En häst som inte har respekt för dej från marken kommer inte att ha det från ryggen heller.
Respekt är inte lätt att få, men väldigt lätt att förlora!
Slutligen lite tänkvärda citat:
”En hästmänniska är till hälften häst, har ett varmt hjärta och vill uppriktigt förstå hästen. Han/hon har respekt för hästen, har fantasi, är flexibel och har den rätta attityden. Han/hon känner till vad som kan hända och kan använda sin tid enligt vad som behövs, är balanserad, intelligent och har kunskap, som han/hon har fått genom experiment (erfarenhet).”
Okänd
”Never say never, don´t always say always, usually say usually. If you always do what you have always done, you will always get what you have always gotten!”
Pat Parelli
”Folk har oftast inte tid att gör saker grundligt, men de har tid att göra dom om och om igen”
Ursula Turtiainen
Malin Schön
Senast uppdaterad 2009-10-24