En liten guide i bootsens värld
Det finns två olika huvudsyften med att använda boots på islandshästar eller andra gångartshästar: dels för att skydda och dels för att påverka hästens rörelsemönster.
Skyddsboots
Man bör rida med skyddsboots om man skall träna en häst med lite sämre balans eller om man ska rida pass, så hästen inte blir rädd att ta i. Det är lätt hänt att hästen minns att den trampat sig/gjort sig illa tidigare och inte vågar lägga sig i pass/ta i i ökad tölt.
Quarterboots
Quarterbootset sitter endast längst ner på hoven. De är mycket lätta (ca 25-50 gr) och är enbart till för att skydda hästen från balltramp och att trampa av sig skorna. Används till exempel vid passridning eller på hästar som inte tål viktning, men kan hamna i obalans och kan trampa sig.
Quarterboots (Foto från www.astund.is).
Bootsen sitter på hoven så att den högre delen av bootset skyddar insidan av hoven/ballen.
Lätta boots
Väger ca 100-160 gr och används som skydd eller lätt viktning. Sitter runt karleden och därför bör man vara noggrann med att kolla så hästen inte får skav.
Till vänster lätta skyddsboots. Till höger "filttofflor", mycket lätta enbart för skydd.
Viktningsboots
Gummiboots (”klockor”)
Vägen vanligtvis 230-250 gr, men tyngre förekommer. Dessa boots används för att fördröja det aktuella benets rörelse. För rörelsen framåt och rundar den.
Olika typer av gummiboots. Från vänster: klocka i rågummi 230 gr, avelsboots i gummi 110 gr, klocka
med kardborreknäppning ca 230 gr, lätt skyddsboots med kardborreknäppning.
Gummiboots av och på
Såhär sätter du på och tar av gummiboots utan knäppning!
Blyboots
Finns i varierande vikt från 100gr och uppåt. Vanligast i 230-290 gr. Små blyvikter sitter insytt i lädret. Blyet sitter på hovens sidor. Detta gör att rörelsen påverkas mera uppåt än framåt. Bootsen spänns på hoven med spännet på framsidan uppe vid kronranden (se bild). Blyboots är nu för tiden vanligast i plast/gummi som ej drar åt sig vatten (de blir ej tyngre vid vått underlag).
Två typer av blyboots, av och på
Så här sätter du på blyboots!
Dubbelboots
Väger ofta 250-290 gr. Och kräver en starkare och ” mera färdig” häst. Även dessa har blyvikter insydda i lädret och ser ut som blybootsen, men har en övre ”kappa” som ligger i karleden (ej för hårt!) och formar rörelsen. Dessa formar alltså rörelsen både uppåt och framåt.
Dubbelboots, av och på
Varför tyngdboots?
Skydd
Även den stadigaste häst kan komma ur balans och slå på sig eller trampa sig och det är lätt hänt efter ett balltramp att hästen inte vågar sträcka sig/ta i med bakbenen ordentligt av rädsla att skada sig själv. Även tappskor kan undvikas.Viktning
När taktproblem uppstår och kan viktning vara en temporär lösning.Passtakt: Studera gärna hästens rörelse när någon annan rider, för att se hur hästen rör sina ben och sin rygg och hur den håller huvudet. Viktboots på framhovarna gör att frambenens rörelse fördröjs en aning på grund av att hästen måste lyfta mera på benen med den ökade vikten (tänk dig att du går i ett par tunga/för stora skor/med viktmanschetter). Då hinner bakbenet komma i marken före frambenet och takten förbättras.
Travtakt: Bootsning bak fungerar inte helt lika som fram, men på en del hästar hjälper viktning bak vid travtaktig tölt. Dock blir hästen oftast lite tyngre att hålla igång i tölten med vikt bak. En travtaktig häst har oftast en svag rygg och bakdel och en spänd överlinje.
Tänk på att boots inte löser hela problemet! Det är en temporär lösning och ett hjälpmedel på vägen och bör användas därefter. Även hästar utan taktproblem ses bootsade, och speciellt på tävling för att öka frambensaktionen.
Text: Malin Schön
Foto: Erica Osterman
Tack även till vår tålmodiga modell Spes!
Senast uppdaterad 2009-04-30