Kroppsligt nörderi

Igår tog både Pelle och jag en ledig dag och bra umgicks med varann!
Vi började (efter mysfrukost) med Tom Tits i Södertälje och utställningen Body Worlds. Inte hört om den? Läs lite här!
Det är alltså en utställning där riktiga organ och kroppar, som genom plastination konserverats. Plastination är i korthet att fett och vätska dräneras ur vävnaden och ersätts med en sorts plast, som förhindrar att vävnaden ruttnar och luktar.Det är alltså riktiga skelett, muskler, vävnader, lungor och andra organ som står på utställningen.
Scary?

Nej, jag tyckte inte det.

Jag är ju certifierad och diplomerad anatominörd och väldigt intresserad av hur kroppen och musklerna fungerar och gick storögt och fascinerat runt och studerade och läste. En del av kropparna tyckte jag såg lite väl “konstnärligt uppställda” ut och då ser det mest ut som en välgjord docka i plast. Det kanske är bra, då alla inte är lika orädda som jag för detta.
Min stackars make till exempel, han satte sig då och då på en stol och andades lite. Modigt gjort av honom att komma med!

Vad var intressantast då? Jo jag tyckte det intressantaste var att se genomskärningar på en frisk hjärna kontra en som haft ett stroke, friska lungor och en rökares lungor (iik! åh vad glad jag är att jag inte röker!) samt lungor angripna av cancer (obehagligt!).
En rekommendation om man har en smartphone är att ladda hem gratis-appen Body Worlds och lyssna på presentationerna av utställningsobjekten där (på de ställen det går). Det gav ett mervärde!
(Nu tänker den uppmärksamme, som känner mig “men vänta lite – Malin har ju bara en Dumbphone!”. True, men jag lånade Pelles iPhone)


Bild lånad härifrån

Men är det etiskt att ställa ut äkta död kroppar?
Ja, det anser jag. Alla kroppar, skelett, muskler och organ är donerade genom ett donationsprogram och har godkänt att deras kropp efter deras död kommer plastineras och ställas ut för att låta oss som lever se det mänskliga undret och lära oss mera om hur vi fungerar och hur olika saker, t.ex. sjukdomar, rökning och vad vi äter påverkar kroppen inuti!
Jag har inget som helst problem med det här!

Men visst, alla är olika.
Och alla får ta ställning själv.

Men jag rekommenderar den här utställningen starkt!


Bilden lånad härifrån, där flera bilder finns.

********************

Från Tom Tits åkte vi vidare till Heron City och åt en sen lunch och skuttade rakt in i biosalongen och såg nya Bond-filmen, Skyfall.
Intressant hu olika man kan se en film!
Jag tyckte Skyfall var riktigt bra! En stabil och bra actionfilm med Danile Craig som en mycket snygg och stilren Bond. Bra biljakter, bra skurkar (Javier Bardem! Ah, vad bra han är!) och en aktuell och bra story. Snyggt och otroligt bra foto med många små homager till tidigare Bondfilmer och ett bra slut!
M, Moneypenny och en M till, en fin Aston Martin och så Ola Rapace i en mycket tyst roll.
Jag ger filmen en 4 (av 5).
Pelle tyckte filmen var rätt tråkig och för lite i exotiska länder (där han anser att Bond skall röra sig), skurkarna tråkiga och storyn tunn. Fotot höll han med om att var mycket snyggt.
Det vi båda var överens om var att introt med Adeles maffiga och mycket Bond:iga Skyfall var det snyggaste introt någonsin i en Bondfilm.
(Både Pelle och jag tyckte Casino Royale var kanon och Quantom of Solece var rätt dålig).

Efter filmen kollade vi runt lite på Mio och var allmänt oöverens i smak och sedan var det hem till fredagsbubbel och en sen, men god middag.
Vilken trevlig fredag.
Tack Erica, som fodrade pållarna!

Idag är det ridning och fix i stallet as usual.

Tags: , , , , , ,

One Response to “Kroppsligt nörderi”

  1. […] Jag har varit på Body Worlds en gång tidigare, när den var på Tom Tits i Södertälje (här kan man läsa om det), men det är några år sedan och den här utställningen är en annan än den som var i Sverige. […]

Leave a Reply

*