Hem Massage Hästar Om mig Hem Massage Hästar Länkar

 

VM 2005

Så var det dags! VM i Sverige!!! Äntligen!
Måndag, tisdag och onsdag av VM-veckan fick för underskrivens del gå åt till att förbereda hemmet och stallet för att vara borta i fyra dagar.

Torsdag skulle egentligen avnjutas med jobb och lite uppladdning för VM, men en abstinens av femgång fick Jill, mej och två stycken barn att åka ner till Norrköping över dagen och titta oss mätta på femgång och pass.
 Den bruna hingsten Hlynur frá Kjarnholtum I med Styrmir Árnason i sadeln tog hem femgångsuttagningen med mycket stor kraft och utstrålning. Vilket ekipage! Danska Julie Christiansen med sin Ljósvaki frá Akureyri var bara tre hundradelar efter och isabellen ledde nog i mångas hjärtan. Bästa svensk i uttagningen blev Fredrik Rydström på Gestur från Stallgården som red in i B-final på en 7:de plats.
Även stilpassen reds på torsdagen och inför denna gren var spänningen stor: Skulle Johan Häggberg och Askur från Håkansgården ta guldet en tredje gång eller hade någon annan studerat videor på Johans snyggt ridna lopp och lärt sig hur det skulle göras?


Fredrik Rydström på Gestur från Stallgården (foto: Jill Lidström)


Med 39 starter i fältet och två försök för samtliga så hann spänningen byggas upp påtagligt under grenens gång i slutet nästan kokade läktarna. I första löpet fick Johan en förarglig 3,5:a  för läggningen (måste vara den lägsta poäng den kombinationen fått) och det drog förstås ner totalpoängen.
Efter 69 rafflande snabba och många snyggt ridna lopp stod det dock klart! Guldet gick till Sverige! Men inte som mest väntat till Johan och Askur utan till landsmannen Magnús Skúlasson och Mjölnir frá Dalbæ med poängen 8,75. Johan och Askur tog hand om silvret med 8, 63 i poäng. Bronset gick till Rasmus Møller Jensen/ Stjarni frá Dalsmynni för Danmark med en poäng på 7,96.
Med stilpassen avslutades torsdagen och vi brummade hem för att hinna sova några timmar innan avfärd nästa morgon.

Fredagen gick i fyrgångens tecken. Det var en mastig uttagning med 48 ekipage. De svenska hoppen Alexandra Montan, Heléne Blom och Daniel Sundin red väl, men nådde inte till final. Bästa svensk blev Heléne Blom på sin Orri-avkomma Soldan frá Hvitanesi som kom på en 15: de  placering med 6,87. Soldan lyste inte riktigt som vi blivit bortskämda med.
Sist ut i startfältet var norska Stian Pedersen på Jarl frá Miðkríka. Förhoppningarna var höga och Stian levererade! Med snittpoängen 8,0 tog Stian och Jarl ledningen före skimmeln Silfurtoppur frá Lækjamóti med Sigurður Sigurðarson i sadeln.


Udda bild... (Styrmir skall få Hlynurs kedja tillrättad under finalen)
(foto: Jill Lidström)

Speedpassens dramatik och turer har väl de flesta läst om vid det här laget. Banan var snabb och tiderna fantastiska redan i första löpet. Speakern ropade ut tid efter tid på under 8 sek och publiken hurrade. Ritterna var många och snabba och stilarna var varierande och underhållande. Framåtlutad, bakåtlutad, på sniskan, nästan bakom sadeln eller i lodrät sits – hästarna sprang fort oavsett. När young ridern Jessica Rydin på Jórik från Lönneberga rusade banan fram på den annonserade tiden 7,30 sek (det gamla världsrekordet är 7,40sek) kokade läktaren och Jessicas glädje gick inte att ta miste på. Alla trodde vi hade en svensk seger i speedpass med nytt världsrekord, men några timmar senare ropades den officiella resultatlistan ut och då var plötsligt Jessica/Jórik på en 11:te plats. Mycket tråkigt! Tidtagningsmiss sade sekretariatet. Nu var det svensk seger i speedpass i alla fall tack vare Anna Skúlason och Brynja frá Glæsebæ som även satte det nya världsrekordet på 7,35 sek!
Ett protestbrev är skickat till FEIF och det lär väl inte vara helt överspelat än.
En annan stackare som blev ”offer” för tidtagningsmiss var Valdimar Bergstað på silversvarta Feykivindur frá Svignaskarð. Efter ett galopperat första löp fick Valdimar till det otroligt bra i andra försöket och visade hoppade runt i glädjeskutt tills det visade sig att tidtagningen inte fungerat och löpet inte kunde räknas. Tvärförbannad kastade Valdimar hjälmen i backen och hästen som skrämd kastade sig bakåt fick ett ryck i munnen. Detta filmades och visades på den stora jumbotronen vid ovalbanans ena kortsida. Publiken buade och nästa dag lästes en ursäkt av Valdimar upp.

Så var vi då inne på finaldagarna lördag och söndag.
Lördagen koms väl ihåg främst för sitt dåliga väder. Finalerna avlöste varann i ösregn, men tåligt satt publiken på de blöta läktarna och applåderade så gått det gick.
Svenska Denni Hauksson på Ásdis frá Lækjarbotnum red in sig i A-final i T.1. på samma poäng som danska Chatrine Brusgaard på Jón frá Hala (poängen var 7,61).
Övrigt svenskt i B-finalerna var Fredrik Rydström på Gestur från Stallgården i såväl femgångs- som T.2. B-final.


Fina, nu svenskägda, Reynir frá Hólshusum med "Siggi Matt" (foto: Jill Lidström)

Om lördagen regnade bort var det desto bättre väder på söndag. Solen sken upp himlen och flaggorna vajade för vinden! Humöret var på topp och händerna redo för mera applåder.
Finalerna var fantastiska. Åh, vilka hästar det finns! Och så otroligt duktiga och tekniska ryttare!
Hlynur och Styrmir tog hem femgången, Silfurtoppur och Siggi fyrgången. I T.2. fortsatte tyska Silke Feuchthofen och Hrafnkatla vom Mühlenbach att vara världsmästare (de vann även -03 i Danmark).
Passlöp 250 m har debatterats livligt i media och på Internet. Vad hände egentligen i sista löpet? Ville Magnús Skúlasons Mjölnir verkligen inte gå in i startboxen eller var det Magnús som inte ville möta sin namne Magnus Lindqvist och Thor?
Hur det än var blev Magnús Skúlason utropad till världsmästare i 250 m pass och herr Lindqvist tog silvret. Två otroliga hästar som publiken inte fick se möta varandra i ett löp, tyvärr! Även bronset i denna gren hamnade i Sverige tack vare Anna Skúlason och Brynja.

Och så kom då kronan på verket: A-final i T.1.! Vädret visade sig från sin bästa sida och läktarna sjöd av spänning. Svenska Alexandra Montan och hennes Bragi von Allenbach låg tvåa efter uttagningen. Skulle de kunna hålla sin placering – eller eventuellt ta hem hela klassen? Går det överhuvudtaget att slå Jóhann R Skúlason och Hvinur frá Holtsmúla?
Moment efter moment klarades av och tillslut var det bara den ökade tölten kvar. Gåshud över hela kroppen och tårar i ögonen var bara förnamnet! Som de töltade!
Och tillslut stod det klart: ”Jói” Skulasson var världsmästare i T.1. för TREDJE gången i rad (alla tre gånger med olika hästar dessutom)!!! Och poängen för den ökade tölten? 4 x 9,5 och en 10:a! Helt otroligt!
Alexandra och Bragi tog Sveriges första medalj i T.1. – en bronsmedalj och Denni och Ásdis låg på en fin femteplacering.

Trötta och lyckliga åkte vi hemåt och diskuterade hit och dit. Vem var bäst? Vilken hingst (och ryttare?) ville vi ta med oss hem? Hur mycket hade vi shoppat med oss hem? Och när kan man köpa biljetter till VM 2007 i Holland?


Silfurtoppur (foto: Jill Lidström)

Malin Schön

 

Tillbaka till texter

Senast uppdaterad 2008-07-15

Copyright © Erica Osterman 2008