Tävlingsutrustning
Vad skall man ha på sig?
Måste hästen vara skodd och måste man verkligen ha boots på hästen?
Allt det skall vi reda ut här!
Hästens utrustning
Sadel är ett måste. Men den får vara bomlös eller med bom - vilket som. Den måste dock "passa islandshäst" enligt FIPO (2.2.1.)
Vojlock/Schabrak, sadelfilt, sadelpad, förgjord och svanskappa är också tillåtet. Man får även tävla utan något alls under sadeln.
(För ett gäng år sedan tävlade en tjej barbacka upp till SM. Hon hade dispens pga sjukdom som ledde till smärta då hon red i sadel).
I bettväg är nästan allt tillåtet. Det finns inga regler för tjocklek på bett längre, men bettet bör självklart vara anpassat för hästen.
Bettet bör även lämpligt för ridning av islandshäst. Till exempel körbett och bett ur den peruanska ridkulturen är inte tillåtna.
Det finns en lista på förbjuden utrustning (bett, nosgrimmor i komb. med bett osv.) som går att läsa i FIPO (sid 17 i FIPO 2014) och även på www.feif.org under Sport --> Prohibited Equipment.
Man får tävla bettlöst (Micklem, sidepull, hackamore, cross-under etc.)
Alla bett är tillåtna i alla klasser, det görs alltså inte längre någon skillnad på "lätt klass" och "öppen klass" som tidigare.
Isländska stångbett med tungfrihet på mera än 0,5 cm är förbjudna!
Pessoabett och halvstång är förbjudet!
Läs här för mera information om förbjuden utrustning!
Tindra och jag tävlar en väldigt varm dag 2007
(foto: Per Schön)
Hästen får tävlas skodd eller oskodd. Om den är skodd måste den dock ha skor runt om. Skorna måste vara av samma material alla fyra. Maxtjocklek är 10 mm och maxbredd 23 mm. Dessa regler är stenhårda så skaffa ett skjutmått och mät hemma, så du inte blir diskad vid en hovbeslagskontroll!(Som domare kan jag berätta att för breda skor är en av de vanligaste anledningarna till diskningar).
Barfotaboots (t.ex.Old Macs eller Easy Boots) är än så länge inte tillåtna.
Två broddar är alltid tillåtet
och vid vinterväglag är det tillåtet med flera broddar.
Snösulor ("snowgrips") är tillåtet.
"Vanliga" sulor (ringsulor eller hela) är tillåtet, maxtjocklek är 5 mm. OBS! Om man har sulor är det tillåtet med max 8 mm tjocka skor!
Boots är tillåtet, likaså är senskydd och lindor. Dock får all skyddsutrustning tillsammans max väga 250 gr/ben efter avslutad ritt . Tänk på att blöt utrustning väger mera än torr!
Om du är fundersam på det här med boots: läs mera här!
Bomull i öronen är tillåtet! Dock är inte fast huva tillåtet.
Röd rosett i svansen är tillåtet om hästen kan sparka.
OBS! Det är inte tillåtet med flätor i man eller svans och inte tillåtet att klippa man, lugg, bakom öronen, hovskägg eller svans (mer än att hästen så klart inte skall trampa på svansen).
Johanna Pomrén och Herkúles frá Hörgshóli på Finska Mästerskapen
Ryttarens utrustning
Hela och rena ridkläder är bra ledord!
Ridbyxorna behöver inte vara vita, men många tycker det hör till att klä upp sig lite på tävling. Det kan även ses som en artighet mot domarna att vara prydligt och snyggt klädd.
Skoridbyxor med ridskor, eller "vanliga" ridbyxor med stövlar eller med shortchaps och ridskor. (Inte vanliga ridbyxor och skor utan shortchaps, ens med långa ridstrumpor!)
Enfärgad sporttröja, klubbjacka, väst eller kavaj är tillåtet. Även islandströja är tillåtet i lättklass.
Säkerhetsväst är tillåtet!
Om det är väldigt varmt kan domarna uttryckligen tillåta att man tävlar i pikétröja.
Dock är linne eller ärmlös t-shirt aldrig tillåtet att tävla i!
Sporrar är förbjudet!
Spö är tillåtet, maxlängd 120 cm inkl. snärt (mät för säkerhets skull hemma!).
Hjälm är obligatoriskt!
Lycka till med tävlandet!
Malin Schön
Senast uppdaterad 2016-01-31